Σκρέκας: Η Ελλάδα είναι αντίθετη με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο
Πηγή: Pixabay
Υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η ελληνική πλευρά η οποία και είναι αντίθετη με την πρόταση την οποία εξετάσει η Κομισιόν.
Με δηλώσεις του στο protothema.gr ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας K. Σκρέκας αναφέρει ότι θα υποστηρίξει αυτή την θέση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή. Η ενεργειακή κρίση πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη.
Μετά την Τσεχία που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση, την σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία ενώ σοβαρές ενστάσεις διατυπώνει και η ελληνική πλευρά.
Και η Γερμανία σκεπτική με την ιδέα
Όπως διαπιστώνει το Politico, «οι χώρες της ΕΕ είναι διχασμένες απέναντι στις ιδέες της φον ντερ Λάιεν για την ενεργειακή κρίση». Παρά τη συμφωνία που διαφαίνεται σε κάποια από τα πέντε βασικά μέτρα – όπως στην ενίσχυση των εταιρειών κοινής ωφέλειας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν – υπάρχουν και άλλα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις.
Ποιες οι 5 προτάσεις της Επιτροπής
Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής». «Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. «Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.
Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.
Πέμπτον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας