20.000 αδήλωτες πισίνες στη Γαλλία ανακάλυψε λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης
Πηγή: Zillow- Architecture Art Designs
Οι φορολογικές αρχές της Γαλλίας, με τη βοήθεια ενός λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, ανακάλυψαν περισσότερες από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και άρχισαν να επιβάλλουν αθρόα πρόστιμα στους κατόχους τους. Μέχρι στιγμής τα έσοδα που έχουν φέρει τα πρόστιμα στα ταμεία του γαλλικού κράτους ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Σχετικό ρεπορτάζ του BBC αναφέρει πως το εν λόγω λογισμικό αναπτύχθηκε από την Google αλλά και από τη γαλλική συμβουλευτική εταιρεία Capgemini.Εντόπισε τις αδήλωτες πισίνες με αεροφωτογραφίες σε εννέα διαμερίσματα του Παρισιού, στο πλαίσιο πιλοτικής δοκιμής τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Σύμφωνα πάντως με τις φορολογικές αρχές, η χρήση του λογισμικού για τον ίδιο λόγο θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια της Γαλλίας.
Ο ιστότοπος δεδομένων και στατιστικών Statista αναφέρει πως το 2020 υπήρχαν στη Γαλλία πάνω από 3,2 εκατ. ιδιωτικές πισίνες, καθώς οι πωλήσεις στο είδος είχαν αυξηθεί θεαματικά πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Στη διάρκεια της πανδημίας, όμως, και δεδομένου ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι τους και αναζητούν καλύτερο περιβάλλον, οι πωλήσεις σημείωσαν περαιτέρω αύξηση.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Parisien, η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται μια πισίνα 30 τ.μ. για τον ιδιοκτήτη της είναι επιπλέον 200 ευρώ τον χρόνο.
Η επιτυχία του λογισμικού ενθάρρυνε τις γαλλικές αρχές, που έχουν εκφράσει την πρόθεση να το χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν πολλά άλλα είδη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, όπως οι επεκτάσεις κατοικιών, οι βεράντες και οι πέργκολες, καθώς και τα στοιχεία αυτά συνεπάγονται πρόσθετη φορολογία. Προσφάτως ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Οικολόγων – Πρασίνων, Ζουλιάν Μπαγιό, δήλωσε ότι εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορευθούν οι νέες ιδιωτικές πισίνες.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, ο Μπαγιό δήλωσε πως η Γαλλία χρειάζεται να αναπτύξει «μια διαφορετική σχέση με το νερό» και ότι μια τέτοια απαγόρευση θα ήταν η έσχατη λύση. Με τη δήλωσή του αυτή φάνηκε να συνδέει το πρόβλημα της φοροαποφυγής μέσω των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων με ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Γαλλία: τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της και έχει ήδη αφήσει περισσότερους από 100 δήμους της χώρας χωρίς πόσιμο νερό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας