Στη σκακιέρα των υποκλοπών

Στη σκακιέρα των υποκλοπών

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι οι κινήσεις και οι τακτικές των κομμάτων στη Βουλή για τις υποθέσεις των υποκλοπών θα διαμορφώσουν τον πολιτικό χάρτη του Φθινοπώρου και –ίσως- νέες ισορροπίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα των υποκλοπών –είτε πολιτικά, είτε επικοινωνιακά- πλήττει την Κυβέρνηση. Το «αν» και «πόσο» ενδιαφέρει τους πολίτες, ιδίως σε μια συγκυρία με νέα έκρηξη τιμών στην ενέργεια και κυοφορούμενα προβλήματα στο μεταναστευτικό, είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Αλλά σίγουρα, δεν μπορεί να το αγνοήσει ως πρόβλημα η Κυβέρνηση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα «πρόβλημα» για την Κυβέρνηση είναι ταυτοχρόνως και «ευκαιρία» για την αντιπολίτευση. Διότι εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει. Και ήδη η εικόνα του «ενωμένου αντιπολιτευτικού μετώπου» δείχνει να…θολώνει, αρχίζει να…κάνει νερά. Δεν αποκλείεται δε στην εξέλιξη της υπόθεσης να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβισμένος και μόνος στις θέσεις του…

Αρχίζει το ματς…

Αλλά να δούμε τα πράγματα με τη σειρά. Με τη, χθεσινή, πρόωρη έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών, η διαδικασία εξελίσσεται έτσι όπως ακριβώς είχατε διαβάσει από το pagenews.gr, το οποίο σημείωνε ότι όλες οι συζητήσεις θα γίνουν με συγκεκριμένη σειρά, προγραμματισμένα και θα πάρουν αρκετό χρόνο. Έτσι λοιπόν, έχουμε τα πρώτα δεδομένα και αποφασισμένα από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής για το…σχέδιο μαχών:

  • Αύριο, Τετάρτη 24/8 θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ακρόαση του νέου Διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη.
  • Την ερχόμενη Παρασκευή 26/8 θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
  • Τη Δευτέρα 29/8 θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια για να αποφασίσει επί του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Τα ερωτήματα

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα δεδομένα. Κι αρχίζουν οι υποθέσεις, τα προβλήματα και οι…καραμπόλες.

Πρώτο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσες φορές –από την άλλη εβδομάδα και πέρα- θα συνεδριάσει η Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των υποκλοπών. Ήδη έχουν κατατεθεί αιτήματα από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και μην αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υποβληθεί κάποιο αίτημα και από την πλευρά της ΝΔ.

Δεύτερο ζήτημα είναι ποιοι θα κληθούν για ακρόαση στην Επιτροπή. Όπως όλα δείχνουν –και κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ- φαίνεται να υπάρχει συμφωνία –ακόμη και με μειοψηφία της Επιτροπής, αν και δεν θα χρειαστεί αφού θα υπάρχει συναίνεση και από τη ΝΔ- να κληθούν για ακρόαση: ο νέος διοικητής της ΕΥΠΑ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο προκάτοχός του Παναγιώτης Κοντολέων, η αρμόδια εισαγγελική λειτουργός για την Υπηρεσία Βασιλική Βλάχου, ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος. Η ΝΔ σκέπτεται –και αυτό εννοείται ότι συνδέεται και με την πρόθεσή της για επέκταση του χρόνου διερεύνησης της Εξεταστικής- να ζητήσει την κλήση σε ακρόαση και τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρο Δραβίλα (επί διακυβέρνησης Σαμαρά) και Γιάννη Ρουμπάτη (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ).

Η διεύρυνση

Τρίτο ζήτημα –και πολύ βασικό, το οποίο μπορεί να ανατρέψει εντυπώσεις, αλλά και να οδηγήσει την υπόθεση σε άλλα μονοπάτια, είναι ο χρόνος διερεύνησης που θα έχει η Εξεταστική επιτροπή. Αυτό σε πρώτη φάση μπορεί να φανεί και από την τελική πρόταση (ή προτάσεις;) για τη σύσταση εξεταστικής που θα κατατεθεί προς ψήφιση την άλλη Δευτέρα.

Ασφαλώς μέχρι τότε υπάρχει πολύς χρόνος για σκέψεις και διαβουλεύσεις.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί «μάχη» -και πολιτική και εντυπώσεων- ανάμεσα στα κόμματα προκειμένου να προσδιοριστεί ένα πλαίσιο, με το οποίο καθένα θα θεωρεί ότι έχει πετύχει τη στρατηγική του επιλογή.

Το δεδομένο είναι ότι στην παρούσα φάση υπάρχει μόνο μια πρόταση για Εξεταστική επιτροπή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κι αυτή η πρόταση αναφέρεται, ευθέως, μόνο στην υπόθεση Ανδρουλάκη, προσέγγιση με την οποία συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν επιθυμεί καμιάς μορφής διεύρυνση, πέραν του 2019…

Η καταγγελία ΚΚΕ

Βεβαίως, υπάρχει μια αναφορά, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που θυμίζει την καταγγελία του ΚΚΕ για παρακολουθήσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο (επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ). Το ΚΚΕ, λοιπόν, υποστηρίζει πως αν η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σημαίνει και επέκταση της έρευνας στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και διερεύνηση της καταγγελίας του, τότε θα την υπερψηφίσει. Πλην όμως σ αυτό το ενδεχόμενο θα την καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα, το ΚΚΕ, για να μην γίνει το…μπαλάκι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει δική του πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής…

Θετική προδιάθεση

Πάντως, όπως φάνηκε από τη χθεσινή πρώτη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής, αλλά και από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, όχι μόνο το ΚΚΕ, αλλά και η «Ελληνική Λύση», όσο και το «Μέρα 25» δεν διαφωνούν με τη διεύρυνση του χρόνου που θα εξετάσει η Επιτροπή.

Να θυμίσουμε ότι η ΝΔ, κάνει λόγο για διερεύνηση, τουλάχιστον από το 2012 κι εντεύθεν προκειμένου να διαπιστωθούν τα κακώς κείμενα στη λειτουργία της Υπηρεσίας.

Δηλαδή: η μεν ΝΔ θέλει να παρουσιάσει την υπόθεση ως μια «διαχρονική παθογένεια» και να αναζητηθούν λύσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να την περιορίσει μόνο ως…σκάνδαλο του «καθεστώτος Μητσοτάκη»!

Η σύγκρουση

 Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι την επόμενη Δευτέρα που θα ληφθεί απόφαση για της ή ΤΩΝ προτάσεων για Εξεταστική Επιτροπή, θα γίνουν πολλές συζητήσεις στα κομματικά γραφεία, ενώ είναι σίγουρο ότι θα αντιπαρατεθούν οι δυο «λογικές» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ: από τη  μια «ο έλεγχος καταγγελιών, αλλά και οι βελτιωτικές προτάσεις», από την άλλη «η μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση».

Η Κυβέρνηση λέει ότι «καλό θα ήταν να υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να εξεταστεί και το παρελθόν για να διορθωθούν παθογένειες και να μην παρατηρηθούν στο μέλλον ανάλογα προβλήματα», αλλά προς το παρόν δείχνει να τηρεί στάση αναμονής-άλλωστε είναι μόλις Τρίτη! Ο χρόνος διερεύνησης έχει σημασία όχι μόνο για την ουσία των υποθέσεων, αλλά και για την πολιτική και επικοινωνιακή απήχηση, διότι άλλη εικόνα θα ήταν να υπάρχει σύσσωμη η αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση, κι άλλη να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο κόμμα που αρνείται την επέκταση της έρευνας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play