Πίσω από τα σενάρια κρύβεται η πραγματικότητα

Πίσω από τα σενάρια κρύβεται η πραγματικότητα

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι στη μάχη μεταξύ του «σημαντικού» και του «αδιάφορου», ο Πρωθυπουργός επιλέγει το πρώτο: διαψεύδοντας και πάλι τα σενάρια και δείχνοντας τις προκλήσεις που είναι μπροστά και απαιτούν λύσεις

Περάσαμε ένα τετραήμερο που η επέλαση των πυρκαγιών βρήκε συναγωνισμό στην…επέλαση των σεναρίων ανασχηματισμού. Τραγωδία το ένα. «Τραγωδία» εντός εισαγωγικών και το άλλο. Ιδίως το δεύτερο, εφόσον επικρατήσει οδηγεί και στον πλήρη αποπροσανατολισμό κι άρα στην απόλυτη συσκότιση από τα σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας. Κι αν αυτό συμβαίνει από αναλυτές ή δημοσιολογούντες , οι οποίοι έχουν χρέος και υποχρέωση να διαφωτίζουν τους Πολίτες, τότε είναι ευνόητο ότι κινδυνεύουμε με εκτροχιασμό…

Για άλλη μια φορά –όπως και με τα σενάρια πρόωρων εκλογών- ο Πρωθυπουργός την Κυριακή το βράδυ έσπευσε να διαμηνύσει στους δημοσιογράφους –στη Γιορτή της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο-  ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού και στους προέτρεψε να πάνε διακοπές! Εννοείται πως αν υπήρχε περίπτωση ανασχηματισμού δεν θα το έλεγε σε πηγαδάκια του Προεδρικού Μεγάρου.

Σενάρια επί ανυπάρκτου θέματος

 Όμως –κι όχι για να… αυτοεπιβεβαιωθούμε, αλλά διότι η αλήθεια αυτή ήταν και είναι- οι σταθεροί αναγνώστες του pagenews.gr  θα θυμούνται ότι από τις 19 Ιουλίου είχαμε σημειώσει ότι… «δεν υπάρχει στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη ανασχηματισμός». Και μάλιστα δέκα ημέρες πριν –στις 9 Ιουλίου- επίσης το pagenews.grπροέβλεψε ότι μετά τη διάψευση των πρόωρων εκλογών θα αναζωπυρώνονταν τα σενάρια ανασχηματισμού. Κανείς δεν ξέρει αν θα ανακοπεί η ένταση των σεναρίων για ανασχηματισμό, αλλά αφού κάηκε και αυτό το σενάριο ,τότε μένει μόνο η…αλλαγή εκλογικού νόμου. Και με δεδομένη την έλλειψη (;;;) θεμάτων τον Αύγουστο, να είμαστε έτοιμοι να διαβάσουμε και ν ακούσουμε εμβριθείς αναλύσεις με πληροφορίες για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Για τους σεναριολογούντες αναλυτές, οι αλλεπάλληλες διαψεύσει δεν λειτουργούν αποτρεπτικά. Αντιθέτως! Μοιάζουν να είναι της άποψης «αν η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτά που πιστεύω, τόσο το κακό για την πραγματικότητα». Κι αυτό διότι, αναλυτές και δημοσιολογούντες που ζουν στον εργαστηριακό-ιδεοληπτικό τους σωλήνα και επαναφέρουν τα σενάρια ανασχηματισμού έχουν ήδη έτοιμες τις απαντήσεις τους για όλα τα ενδεχόμενα:

  • Αν δεν γίνει ανασχηματισμός, λένε «αδύναμος να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός»
  • Αν γίνει, λένε «σιγά τον ανασχηματισμό. Πολύ κακό για το τίποτα».

Το οποίο «πολύ κακό» το δημιούργησαν οι ίδιοι και όντως για το τίποτα. Διότι τα σπουδαία για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι αλλού.

Σήμερα τα σπουδαία

Από νωρίς σήμερα αναμένεται να κορυφωθούν οι ζυμώσεις ενόψει της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ επί της πρότασης για μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου 15%.

Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες του pagenews.gr οι δηλώσεις που έκανε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση σε πολλές αντιπροσωπείες. Σε μια εξόφθαλμη προσπάθειά της να «εκβιάσει» λύση που να εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα η πρόεδρος σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία θα κλονιστούν ως ντόμινο κι άλλες οικονομίες και ζήτησε:  «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο. Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες.

Είναι απορίας άξιο, με βάση τη συμπεριφορά της ΕΕ στην κρίση του ευρώ, πως μπορεί κάποιος αξιωματούχος να επικαλείται την αλληλεγγύη, η οποία απουσίαζε όταν ο νότος δοκιμαζόταν…

Ελληνικό «Όχι»

Σε κάθε περίπτωση όμως η Ελλάδα διαφωνεί με την οριζόντια μείωση-και μαζί με τη χώρα μας διαφωνούν κι άλλες χώρες, ιδίως του Νότου, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση οι λόγοι της διαφωνίας είναι πολύ συγκεκριμένοι:

  • Το φυσικό αέριο που εισάγει η χώρα μας αξιοποιείται σε ποσοστό 70%, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και, άρα, αφορά μια ανελαστική ζήτηση.
  • Μια τέτοιου είδους απόφαση, ενώ δεν θα βοηθήσει κανέναν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν στον εφοδιασμό φυσικού αερίου, θα μετέφερε σε άλλες χώρες πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε.
  • Η Ελλάδα αφενός αναπτύσσει ήδη συγκροτημένο σχέδιο για την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της και αφετέρου έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και από τα νοικοκυριά.

Εξαίρεση

Παρ΄όλα αυτά η χώρα μας είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία. Κι όπως είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος: « η κυβέρνηση θα επιδιώξει στη σημαντική Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά».

Οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης είναι ότι: «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 15%, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την Ε.Ε. -λαμβάνοντας υπόψη τους μέσους όρους κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας-, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας, γιατί αυτό επί της ουσίας για την Ελλάδα σημαίνει μείωση 24%».

Και νέα πρόταση Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνηση δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια ενόψει της σημερινής Συνόδου. Πρώτον κινήθηκε για τη συγκρότηση συμμαχιών. Δεύτερον, επανέφερε στο τραπέζι τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφορούν  στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Παράλληλα όμως η Ελλάδα θα προσέλθει και με νέα πρόταση από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το πλαίσιο της  θα είναι  η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του ΦΑ από τη Ρωσία.

Είναι προφανές ότι αυτή η πρόταση έρχεται να εμπλουτίσει το πακέτο προτάσεων που έχει καταθέσει η Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα ζητώντας και αναζητώντας ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Δυο άξονες

Και αυτή η πρόταση δείχνει τη σταθερή προσήλωση της Κυβέρνησης στη ν εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κινείται και σε εθνικό επίπεδο στους δυο γνωστούς άξονες: Εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, αλλά και  προετοιμασία για τη διασφάλιση  της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, νομίζω και ο πλέον αδαής μπορεί να καταλάβει τι είναι πιο σημαντικό: τα σενάρια ή η πραγματικότητα. Και σε ποιο από τα δυο αξίζει να δίνει σημασία κάποιος…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play