«Γενέθλια» με μια συζήτηση: Τότε, τώρα, αύριο

«Γενέθλια» με μια συζήτηση: Τότε, τώρα, αύριο

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι την Τετάρτη με τη συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, για την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης θα δοθεί, ουσιαστικά, το εναρκτήριο λάκτισμα της άτυπης προεκλογικής περιόδου

Την ερχόμενη Τρίτη 5 Ιουλίου συμπληρώνονται επτά χρόνια  από την ολέθρια πολιτική επιλογή του δημοψηφίσματος του 2015…

Δυο ημέρες μετά, την Πέμπτη  7 Ιουλίου,  συμπληρώνονται τρία χρόνια από την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές του Ιουλίου 2019…

Η συγκυρία μοιάζει…προκλητικά ιδανική για κάποιον που θα ήθελε να μιλήσει για τις δυο διαφορετικές «Ελλάδες»: του 2015 που ήταν με το ενάμιση πόδι εκτός Ευρώπης και σίγουρα έξω από το σκληρό πυρήνα της και του 2019 που έδινε υποσχέσεις για διαφορετική πορεία.

Η συζήτηση

Ανάμεσα στις δυο ημέρες είναι η… γέφυρα της Τετάρτης 6 Ιουλίου. Είναι η ημέρα, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για να ζητήσει τη διεξαγωγή «προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή θα αφορά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των αδύναμων».

Δεν θέλει γνώσεις πολιτικής, ούτε ιδιαίτερες αναλυτικές ικανότητες για να διαπιστώσει κάποιος ότι η διεξαγωγή της συζήτησης τη συγκεκριμένη συγκυρία, δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά επιλογής. Προφανέστατα συμβολικής. Πλην όμως και απολύτως αποκαλυπτικής της στρατηγικής με την οποία σκέπτεται να πορευθεί στην προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης: την ευθεία σύγκριση ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους, δυο διαφορετικές πολιτικές, δυο διαφορετικές πολιτικές συμπεριφορές, δυο εκ διαμέτρου αντίθετους διεκδικητές της εξουσίας…

Το δόγμα

«Δεν χαρίζουμε τη φιλεργατική πολιτική στον κ.Τσίπρα» είναι το δόγμα της Κυβέρνησης και θα το πει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια  της συζήτησης στη Βουλή. Μια ελαφριά πρόγευση έδωσε προ ολίγων ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όταν, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή της συζήτησης, αναφέρθηκε επιγραμματικά «σε 12 κομβικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα που αυτή είχε για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η συζήτηση στη Βουλή θα είναι μια σύγκρουση εφ όλης της ύλης και σε υψηλούς τόνους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφενός θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει –τουλάχιστον επικοινωνιακά, μιας και δημοσκοπικά δεν φαίνεται να το καταφέρνει- τη δυσαρέσκεια και το θυμό των Πολιτών, αφετέρου για να δημιουργήσει «άμυνες» στο πλέγμα μέτρων που έχει ανακοινώσει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να αναβιώσει κλίμα σκανδαλολογίας, το οποίο προφανώς θα εκτρέψει το δημόσιο διάλογο σε μάχη εντυπώσεων κι όχι σε αντιπαράθεση ουσίας…

Το δίδυμο Τσίπρας-Βαρουφάκης

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν θα περιοριστεί μόνο στις επικρίσεις για όσα έγιναν το 2015. Άλλωστε και με βάση τα τελευταία δεδομένα , σύμφωνα με τα οποία αναπτύσσεται… πολιτικό φλερτ (με στόχο πιθανή μετεκλογική σύμπραξη) Τσίπρα-Βαρουφάκη, είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2015 θα έχουν δυο στόχους: Τσίπρα και Βαρουφάκη, με σκοπό να ανακαλέσουν στη μνήμη τους οι πολίτες τις πολιτικές και τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου.

 «Το δημοψήφισμα είχε συνέπειες κι ενώ θα βγαίναμε από το μνημόνιο και θα μπορούσαμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, είχαμε μνημόνιο Τσίπρα-Βαρουφάκη» αναμένεται να πει ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί ότι η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ «τσάκισε τη μεσαία τάξη στη φορολογία και έφερε υψηλή ανεργία όταν όλοι βάδιζαν στην οδό της ανάπτυξης».

Δυο πολιτικές

Ο ένας πυλώνας της ομιλίας του Πρωθυπουργού θα είναι αυτός. Ο δεύτερος  θα είναι η αντίστιξη με την πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ασφαλώς, και θα επισημανθεί ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε –και διαχειρίζεται- σειρά κρίσεων και θα τεθεί το ερώτημα-δίλημμα «τι θα γινόταν αν στη διακυβέρνηση της χώρας ήταν οι Τσίπρας, Βαρουφάκης, Καμμένος». Παράλληλα, θα γίνει λεπτομερής αναφορά όλων των πεπραγμένων, των αποφάσεων και των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και για τη αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σταθερή επιλογή

Σημαντικό στοιχείο της πρωθυπουργικής παρέμβασης, αναμένεται να είναι όχι μόνο ο απολογισμός των μέτρων για την αντιμετώπιση των κρίσεων, αλλά η σταθερή στρατηγική επιλογή για ανάταξη της οικονομίας  δια της μείωσης φόρων και εισφορών (ΕΝΦΙΑ, επιχειρήσεων), μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών, αύξηση συντάξεων (από το 2023).

Συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω θα παρατεθούν και οι κινήσεις στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση σε άλλους τομείς που λειτούργησαν συμπληρωματικά και πολλαπλασιαστικά στη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της  χώρας, αλλά και της οικονομίας, όπως: η αναβάθμιση και λειτουργία του ψηφιακού κράτους, η προώθηση μεγάλων έργων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού  κλπ.

Δεν θα πρέπει να έχουμε αμφιβολία, ότι αφού αναφερθεί στο παρελθόν και το παρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αποφύγει και το μέλλον. Μια ημέρα πριν από την τυπική είσοδο στο τελευταίο έτος διακυβέρνησης της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει το περίγραμμα του σχεδίου του για την Ελλάδα του αύριο. Άλλωστε, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, ένα από τα ισχυρότερα χαρτιά της ΝΔ –πέρα από τα πεπραγμένα της- είναι ότι έχει συγκροτημένο, κοστολογημένο και τεκμηριωμένο σχέδιο για την επομένη των εκλογών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play