6+1=Εκλογές;

6+1=Εκλογές;

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι στον αστερισμό των σεναρίων βρίσκεται η χώρα. Κι αν θ’ αρχίσει να στροβιλίζεται σ αυτά, θα φανεί σε πολύ σύντομο διάστημα καθώς τα δεδομένα είναι πλέον πολύ συγκεκριμένα

Όταν ο Ουμπέρτο Εκο διαπίστωνε και το έκανε βιβλίο ότι «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» δεν θα ανέμενε δικαίωση από εμάς στην Ελλάδα. Πλην όμως μπορεί να νιώθει…περήφανος ότι η διαπίστωσή του επιβεβαιώνεται πανηγυρικώς στη χώρα μας και χωρίς να είναι Αύγουστος!

Λέγεται ότι ο Εκο έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, διότι όταν το 1990 ήταν ο Πόλεμος στον Κόλπο, εκείνος βρισκόταν  στα Νησιά Φίτζι κι έψαχνε να ενημερωθεί για το γεγονός αλλά δεν έβρισκε, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Κάτι που δηλώνει ότι η…απουσία ειδήσεων δεν αποτελεί απλή διαπίστωση, αλλά μάλλον απόπειρα να στηλιτεύσει τον τρόπο παρουσίασης ή όχι ειδήσεων και κυρίως τη διαχείριση των πληροφοριών και των γεγονότων.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού

Υπ αυτήν την έννοια, δεν θα πρέπει από χθες οι σεναριογράφοι να νιώθουν και πολύ όμορφα από την αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκφράζοντας τον πυρήνα της σκέψης του Εκο, είπα –αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές: «είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία διαρκώς επανέρχεστε, όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε».

Δεν είναι βέβαιο, αν οι σεναριογράφοι αντελήφθησαν τη…λεπτή ειρωνεία (για να μην πούμε κάτι άλλο) του Πρωθυπουργού με τη φράση «όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε». Μην σπεύσει κάποιος να πει ότι Πρωθυπουργός, έτσι προσβάλει τους δημοισιογραφους, ή τους δημοσιολογούντες. Διότι είναι μεγαλύτερη προσβολή –είναι κάτι άλλο πολύ βαρύτερο, βεβαίως- το να μην αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα και να αδυνατείς να ζυγίσεις τη σοβαρότητα των καταστάσεων κι αντί να προβάλεις ή να αναδεικνύεις ή να αναζητάς απαντήσεις για κάποιο σοβαρό θέμα αναλώνεσαι στη συγγραφή ή εκπόνησε σεναρίων πρόωρων εκλογών. Αυτό, όντως δεν είναι προσβολή, αλλά αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας. Στην πιο ευγενική διατύπωση, που μπορεί να γίνει…

Κουραστικά σενάρια

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η φράση του Πρωθυπουργού δηλώνει κι ένα… «μπάφιασμα», καθώς πλέον έχει χάσει το μέτρημα στις διαψεύσεις που έχει κάνει. Ίσως να διεκδικεί ρεκόρ διαψεύσεων επί του θέματος στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας…

Ότι και να πει κάποιος η ουσία, πέρα από τη διάψευση του Πρωθυπουργού είναι ότι οι σεναριολόγοι επιμένουν σε δυο προσφιλή θέματα, είτε λόγω ευκολίας και προχειρότητας στην ανάλυση, είτε λόγω αδυναμίας να ασχοληθούν με τα ζητήματα που μπορεί να δημιουργήσουν νέες (καλύτερες ή χειρότερες) συνθήκες στη χώρα.

Ως εκ τούτου όχι μόνο διότι το είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά διότι…έτσι είναι, υπάρχουν έξι μεταβλητές που θα κρίνουν την πορεία των πραγμάτων. Εννοείται και του χρόνου εκλογών, αλλά όπως θα δείτε, αν κάτι δεν πάει καλά, οι εκλογές τότε, θα είναι το μικρότερο δυνατό θέμα που θα μας ενδιαφέρει.

Η σταθερά

Παράλληλα όμως με τις έξι μεταβλητές, υπάρχει και μια σταθερά την οποία πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη. Κι αυτή η σταθερά είναι… «στο μυαλό του Κυριάκου».

Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, ούτε έχει αποφασίσει, ούτε θέλει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Τα αντιθέτως λεγόμενα ή γραφόμενα στερούνται βάσης, διότι όπως θα δούμε πιο κάτω υπόκεινται σε σειρά πολλών υποθέσεων και παραδοχών. Ο Πρωθυπουργός, αλλά και κάποιοι στενοί του συνεργάτες  δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, όχι μόνο λόγω «θεσμικής υποχρέωσης», αλλά κυρίως δυο άλλων παραγόντων: αφενός της ελπίδας/προσδοκίας ότι μπορούν να βελτιωθούν κάποια (και οικονομικά) μεγέθη το επόμενο διάστημα, αφετέρου λόγω της ανησυχίας του τι θα συμβεί αν προκύψει κάποια (διεθνής, ή –το χειρότερο- ελληνοτουρκική) κρίση, που πρέπει να τη διαχειριστεί μια υπηρεσιακή κυβέρνηση…

Αυτό που όντως έχει αλλάξει στη δημόσια ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο δίμηνο, είναι οι διατυπώσεις περί τοξικότητας, αλλά και των (πάντα) υπαρκτών λόγων για να προσφύγει κάποιος σε πρόωρες εκλογές. Αυτά τα δυο στοιχεία στις δημόσιες παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού, ερμηνεύονται από αναλυτές ή δημοσιολογούντες ως «παράθυρα για πρόωρες». Θα μπορούσε να είναι ένα κρυφό μήνυμα αυτό, αν δεν ήταν απλά η μεταφορά της πραγματικότητας: πάντα υπάρχει λόγος (ή αφορμή) για πρόωρες και πάντα η τοξικότητα βλάπτει το πολιτικό κλίμα. Ανοικτές θύρες παραβιάζει κάποιος με τέτοιες προσεγγίσεις και αναλύσεις…

Οι μεταβλητές

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν έξι μεταβλητές, που όπως είπαμε, θα καθορίσουν τα εξελίξεις και μπορεί κάποια από αυτές (ή κάποιες συνδυαστικά) όταν έρθει η ώρα να αποτελέσει καταλύτη στην αλλαγή σκέψης του Πρωθυπουργού. Αλλά –και πάλι να σημειώσουμε- ότι καθεμία από τις μεταβλητές αποτελεί από μόνη της σπουδαίο παράγοντα του πολιτικού σκηνικού:

  • Ελληνοτουρκικά: προφανώς δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για το πόσο ουσιαστική είναι αυτή η παράμετρος, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Κάθε εξέλιξη μπορεί να καταστεί «σπινθήρας» αποφάσεων…
  • Αντιπυρική περίοδος: το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο. Οι εμπειρίες του χειμώνα, αλλά και προηγούμενων ετών, αποκαλύπτουν από μόνες τους τον αποφασιστικό ρόλο που μπορεί να προσλάβει αυτός ο παράγοντας.
  • Απόδοση μέτρων: η θετική ή η αρνητική απόδοση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στο τομέα της ενέργειας και της ακριβείας, ενδέχεται να αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα διαμόρφωσης των τάσεων στο πολιτικό σκηνικό.
  • Οικονομία: οι προοπτικές εξέλιξης είναι ζωτικής σημασίας. Όχι μόνο για τα ταμεία, αλλά και για τη δημιουργία «προσδοκιών» ενόψει της επόμενης ημέρας που λόγω του υπέρογκου χρέους, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.
  • Τουρισμός: σε συνδυασμό με την οικονομία, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων συνθηκών.

Ο κρίσιμος παράγοντας

Αυτές είναι οι πέντε από τις έξι μεταβλητές. Η τελευταία, καθορίζεται απ όλες τις παραπάνω. Και είναι η στάση των πολιτών», που θα αξιολογηθεί είτε στο πεδίο της καθημερινότητας είτε –μετά τα μέσα Αυγούστου- στις μετρήσεις. Εκεί θα περάσουν όλες οι κυβερνητικές αποφάσεις και τακτικές τη δοκιμασία της Λυδίας λίθου για να διαπιστωθεί πόσο άντεξαν ή αντέχουν.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι μια…ας  πούμε…αρνητική εξέλιξη σε κάποια από τις παραπάνω μεταβλητές θα αποτελέσει μείζονος σημασίας πολιτικό ζήτημα. Ας φανταστούμε για λίγο ένα τέτοιο σενάριο-και μετά ας αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε, αν τότε, το θέμα «πρόωρες εκλογές» είναι ή όχι, το πλέον ασήμαντο…

Βεβαίως υπάρχει και η άλλη εκδοχή: η θετική εξέλιξη σε μια ή περισσότερες μεταβλητές.

Αλλά γι αυτόν ακριβώς το λόγο, μιλάμε για 6 μεταβλητές και μια σταθερά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play