Έχει… «ρεύμα» η Κυβέρνηση;

Έχει… «ρεύμα» η Κυβέρνηση;

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα πιο κρίσιμα τεστ της διακυβέρνησης Μητσοτάκη-το στοίχημα της ενέργειας.

Μπορεί οι εκρήξεις και τα επικοινωνιακά «παραληρήματα» της Άγκυρας να δίνουν τον τόνο και την ένταση στην επικαιρότητα, πλην όμως η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να παρασύρεται. Όχι μόνο διότι μένει πιστή στο δόγμα της «ψύχραιμης διπλωματίας», αλλά και για έναν επιπρόσθετο λόγο: το επόμενο διάστημα είναι εξόχως κρίσιμο για την κατάσταση στην Οικονομία και την κοινωνία. Και η στρατηγική επιλογή είναι για το επόμενο εικοσαήμερο να δοθεί έμφαση σ αυτούς τους δυο τομείς.

Κοινωνικό πρόσημο και οικονομία

Γιατί; Αφενός διότι καθένας ξεχωριστά αποτελεί σημαντικό τομέα του κυβερνητικού έργου, αλλά και διότι σωρευτικά μπορεί να αποτελέσουν –εφόσον οι εξελίξεις είναι θετικές για την Κυβέρνηση- την αιχμή του δόρατος στο αφήγημά της. Μην ξεχνάμε: μπαίνουμε πλέον στον τέταρτο χρόνο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη-ΝΔ. Και δεν θα υπήρχε καλύτερος πρόλογος, αν αρχίζοντας ο Ιούλιος –με τον οποίο μπαίνουμε στο τελευταίο έτος διακυβέρνησης- να είχε στη φαρέτρα της η Κυβέρνηση θετικές ειδήσεις.

Και για τους δυο τομείς που προαναφέραμε, το διάστημα που αρχίζει από σήμερα είναι κρίσιμο.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το Eurogroup. H φιλοδοξία της Κυβέρνησης, δεν είναι να αποτελέσει άλλη μια συνεδρίαση, αλλά να είναι η αρχή «μιας άλλης» πορείας  για την Ελλάδα. Και τούτο διότι αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα μας.

Τέλος εποπτείας;

Επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, δεν είναι, μόνο, ότι μπορεί να έχει φέρει το τυπικό τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Θα σημαίνει και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή (και οικονομική) κανονικότητα, η οποία δεν είναι μόνο σύνθημα, αλλά και ουσία.  Θα  συνοδεύεται από την εκταμίευση ενός σημαντικού ποσό άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κυρίως θα επανατοποθετεί την Ελλάδα στον χάρτη των οικονομικά ζωντανών χωρών. Και θα περιγράφεται ένα οδικός χάρτης, ο οποίος στο τέλος θα οδηγήσει (εντός του 2023) στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τα δυνατότητας δηλαδή να μπορεί να εξασφαλίζει φθηνά δάνεια η χώρα –όσο βεβαίως είναι αυτό δυνατό με τις συνθήκες που έχουν αρχίσουν να διαμορφώνονται στα επιτόκια διεθνούς δανεισμού…

Οι 6 στόχοι

Να θυμίσουμε, σ αυτό το σημείο, ότι το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης είχε θέσει 6 στόχους για την Οικονομία. Με την επίτευξη της εξόδου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, υλοποιούνται επιτυχώς οι τρείς πρώτοι (η επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης, η βελτίωση σύνθεσης του ΑΕΠ και η έξοδος από την εποπτείας). Μένουν άλλοι τρείς στόχοι, οι οποίο έχουν τεθεί:

  • Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού «κόκκινων δανείων» (είχε τεθεί ορόσημο το τέλος του 2022)
  • Η δημοσιονομική ισορροπία-με ικανοποιητικά πρωτογενή πλεονάσματα (εντός του 20223)
  • Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας (εντός του 2023).

Η διπλή αγωνία

Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου και η Κυβέρνηση θα έχουν αγωνία για τις ειδήσεις από το Λουξεμβούργο, δεν μπορούν παρά να έχουν στραμμένα βλέμμα και ακοή στην κοινωνία, καθώς –επίσης αυτήν την εβδομάδα- ξεκινά ένα πολύ δύσκολο τεστ: του ρεύματος. Θα καταφέρει η Κυβέρνηση να φανεί συνεπής στις εξαγγελίες της, ή θα κινδυνεύσει με…ηλεκτροπληξία. Η ενέργεια, είναι ο τομέας που σχεδόν… μονοπωλιακά, θα αναπτυχθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες τις ημέρες που έρχονται

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για την επιστροφή χρημάτων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής (power pass), ενώ προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων για πολλούς λόγους:

  • Θα δείξει έμπρακτα ότι ανταποκρίνεται στα αιτήματα της κοινωνίας, όχι εξαλείφοντας, αλλά περιορίζοντας τις απώλειες από το ράλι ακρίβειας.
  • Θα δείξει ότι μπορεί να αντιδρά σε Εθνικό επίπεδο, αναμένοντας τις όποιες αποφάσεις της ΕΕ.
  • Θα μπορεί να μιλήσει για αίσθημα δικαιοσύνης και δίκαιης κατανομής βαρών.

Η αποτίμηση

Και για να  μην νομίζουμε ότι ζούμε σ’ έναν ονειρικό κόσμο: ασφαλώς η επιτυχής λειτουργία αυτών των παρεμβάσεων θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό όπλο της Κυβέρνησης, καθώς θα μπορεί να πει ότι σε άλλη μια κρίση μπόρεσε και ανταποκρίθηκε. Η δε σύγκριση (όχι των τιμών) των παρεμβάσεων που έχουν γίνει σε επίπεδο κρατών-μελών ασφαλώς θα δείξει θετικό πρόσημο για την Ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, πέρα από τις δυο πλατφόρμες, αναμένεται και το…fuel pass 2, δηλαδή η διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για τα καύσιμα, αλλά και η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Ιούλιο.

Είναι προφανές ότι εφόσον αποδώσουν τα αναμενόμενα και οι τέσσερεις αυτές παρεμβάσεις (επιστροφή χρημάτων/power pass-αντικατάσταση συσκευών-fuel pass 2-αναστολή ρήτρας) και μάλιστα εντός θέρους, τότε θα μπορεί η Κυβέρνηση όχι μόνο να επιχειρηματολογεί επί διαφορετικής βάσεως, αλλά και να πολιτευθεί διαφορετικά. Είναι τέσσερεις κινήσεις που, ελπίζουν στο Μαξίμου, να δώσουν…ρεύμα και ώθηση στην κυβερνητική μηχανή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play