Γαλλίας-Κατάρ: ‘Εκαναν συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
Πηγή: France 24- WriteCaliber
Σε μια σημαντική ενεργειακή συμφωνία κατέληξαν η Γαλλία και το Κατάρ, την ώρα που Ευρώπη επιδιώκει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και ενός πληθωρισμού που καλπάζει…
Το Κατάρ όρισε την Κυριακή τη γαλλική TotalEnergies ως τον πρώτο ξένο εταίρο της που θα αναπτύξει το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο και τελικά θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι ενεργειακοί φόβοι της Ευρώπης.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida al-Kaabi, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός θα έχει μερίδιο 6,25% στο γιγάντιο έργο North Field East που θα βοηθήσει το Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά περισσότερο από 60% έως το 2027.
Ένας γάμος
Ο al-Kaabi είπε ότι η συμφωνία αυτή είναι «περισσότερο ένας γάμος παρά ένας αρραβώνας», καθώς η ισχύς της είναι μέχρι 2054.
Πρόσθεσε επίσης, ότι στην κοινοπραξία με την κρατική Qatar Energy (QE) θα συμμετέχουν κι άλλες εταιρείες (τις οποίες δεν αποκάλυψε), αλλά καμία συμμετοχή δεν θα είναι μεγαλύτερη από την TotalEnergies.
Οι άλλοι μνηστήρες
Σύμφωνα με το France24, πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η ExxonMobil, η Shell και η ConocoPhillips είναι όλες στη σειρά για να συμμετάσχουν στη γιγάντια επένδυση των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία το Κατάρ ήθελε αρχικά να χρηματοδοτήσει μόνη της.
«Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία επιλογής και υπογράψαμε τις συμφωνίες», είπε ο Kaabi προσθέτοντας ότι τα ονόματα θα ανακοινωθούν στο «εγγύς μέλλον».
Με τα ευρωπαϊκά έθνη να προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το LNG από το North Field αναμένεται να αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία το 2026.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη συμφωνία της εταιρείας με το Κατάρ θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση της αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Σκληρό παζάρι
Χωρίς να δώσει στοιχεία, ο Πουγιάν ανέφερε ότι το Κατάρ είχε απαιτήσει υψηλό τίμημα στις συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2019. «Η ομάδα σας και εσείς υπήρξατε πολύ καλός υπερασπιστής των συμφερόντων του Κατάρ σε αυτό το έργο», είπε σε σχόλια προς τον υπουργό που είναι επίσης επικεφαλής της QE. Το Κατάρ είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς LNG στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.
Ο ρόλος του Ιράν
Η QE εκτιμά ότι το North Field κατέχει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο. Τα αποθέματα εκτείνονται κάτω από τη θάλασσα στο ιρανικό έδαφος, όπου οι προσπάθειες της Τεχεράνης να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα φυσικού αερίου της στο South Pars έχουν παρεμποδιστεί από διεθνείς κυρώσεις.
Η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν γίνει οι κύριες αγορές για το LNG του Κατάρ, αλλά από τότε που η ενεργειακή κρίση έπληξε την Ευρώπη πέρυσι, το κράτος του Κόλπου βοήθησε τη Βρετανία με επιπλέον προμήθειες και ανακοίνωσε επίσης μια συμφωνία συνεργασίας με τη Γερμανία.
Αλλαγή πλεύσης
Η Ευρώπη έχει από καιρό απορρίψει τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες που επιδιώκει το Κατάρ για την ενέργειά της, αλλά η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναγκάσει να αλλάξει στάση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας