Βαδίζοντας προς ένα… «καυτό» καλοκαίρι!

Βαδίζοντας προς ένα… «καυτό» καλοκαίρι!
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι τα παράθυρα ευκαιρίας και οι κίνδυνοι που κρύβονται τη θερινή και την αντιπυρική περίoδο

«Αν κάποιος ξεκινήσει με βεβαιότητες, θα καταλήξει σε αμφιβολίες. Αν όμως αρχικά αρκεστεί στις αμφιβολίες θα καταλήξει σε βεβαιότητες» έλεγε ο Φράνσις Μπέικον. Όχι, πάντως, για να επιβεβαιώσει τον Άγγλο φιλόσοφο, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψή του και ετοιμάζεται για τη θερινή περίοδο με ελάχιστες βεβαιότητες, πολλές εκκρεμότητες και περισσότερες προσδοκίες.

Τα «παράθυρα»

Τελειώνοντας (τυπικά) η Άνοιξη, στις 21 Ιουνίου, αναμένεται το πρώτο παράθυρο ευκαιρίας για (περαιτέρω) βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας. Γύρω στα μέσα Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα μπορούν οι Πολίτες να διεκδικούν την επιστροφή χρημάτων που κατέβαλαν με τις υπέρογκες αυξήσεις στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος την πίεση και τη δυσφορία των Πολιτών, επιχείρησε στην αρχή να αποπροσανατολίσει, δημιουργώντας την εντύπωση ότι όλοι θα λάβουν επιστροφή 600 ευρώ. Πολύ γρήγορα «ξεφούσκωσε» επικοινωνιακά η προσπάθειά του. Πολύ πιο γρήγορα μάλιστα από την έτερη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όταν διακινούσε τον αυθαίρετο υπολογισμό ενός ποσού 1,5 δις!

Διπλή επίδραση

Το πρώτο παράθυρο ευκαιρίας είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα λειτουργήσει με δυο τρόπους: και ως εκτόνωση της (κοινωνικής) έντασης, αλλά και με τη δημιουργία προσδοκίας «δικαίωσης» όσων κατέβαλαν υπέρογκα ποσά. Η εύρυθμη λειτουργία της πλατφόρμας και οι μη αποκλεισμοί πολιτών, θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα.

Βεβαίως πολύ πιο σημαντικές ανάσες για τους Πολίτες (και πολιτικά για την Κυβέρνηση) θα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος που αναμένεται να έρθουν μετά τον Ιούλιο. Όπως έχει ανακοινωθεί, αυτοί οι λογαριασμοί θα προκύπτουν μέσα από νέο μηχανισμό υπολογισμού, μια εξαγγελία που αναμένεται με εξαιρετική ανυπομονησία από μεγάλη μερίδα των Πολιτών. Είναι προφανές ότι, αυτό το δεύτερο παράθυρο ευκαιρίας, θα είναι η Λυδία Λίθος της κυβερνητικής αξιοπιστίας και θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε όποια θετική απήχηση έχει ήδη σημειωθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή…

Σχεδιασμός

Κανείς στην Κυβέρνηση δεν σκέπτεται ότι μπορεί κάτι να μην πάει σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Όπως και κανείς δεν θέλει να φέρνει στο νου του τι συνέβη το περασμένο καλοκαίρι…

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει πολύ καλά ότι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, αυτό είναι το τελευταίο καλοκαίρι της παρούσας διακυβέρνησης. Η εικόνα και η αποδοτικότατα του κρατικού μηχανισμού θα είναι παράγοντες που θα έχουν μεγάλη πολιτική βαρύτητα. Για δυο πρόσθετους λόγους: πρώτο διότι προηγήθηκε ένας χειμώνας με σημαντικές αστοχίες του κρατικού μηχανισμού και δεύτερον διότι το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας θα κληθεί -μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας- να δώσει εξετάσεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι μόλις ο Πρωθυπουργός επέστρεψε από τις ΗΠΑ έσπευσε στην Πολιτική προστασία σε μια εξόχως συμβολική αλλά και ενδεικτική κίνηση.

Διότι μπορεί να έρχεται «καλοκαίρι φωτιά», αλλά στο κυβερνητικό επιτελείο θα ήθελαν αυτό να αποδειχθεί μόνο ως όνομα κι όχι … «και όνομα και πράγμα». Άλλωστε, έτσι κι αλλιώς δεν είναι και λίγοι οι τομείς στους οποίους το επόμενο διάστημα αναμένει «φωτιές» η κυβέρνηση: ενέργεια, βενζίνη, ακρίβεια, ελληνοτουρκικά. Ας περιοριστούν εκεί τα μέτωπα…

Αντιπυρική περίοδος

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση. Όχι μόνο επικοινωνίας, αλλά και ουσίας. Ουσίας, αφενός διότι θα δοκιμαστεί το νέο μοντέλο του Υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο δυσκολεύθηκε πολύ το χειμώνα που μας πέρασε. Κι αν τότε υπήρχε το άλλοθι του περιορισμένου χρόνου οργάνωσης αλλά και των συναρμοδιοτήτων (με Περιφέρειες και Δήμους), τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Άρα, η δοκιμασία της Κυβέρνησης θα είναι και επιχειρησιακή και πολιτική. Αφετέρου, είναι προφανές πως το αποτέλεσμα της διαχείρισης θα έχει σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του προεκλογικού κλίματος.

Παράλληλα, δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα τα σενάρια, που είδαν προσφάτως το φως τη δημοσιότητας περί «υβριδικού πολέμου». Δεν είναι βέβαιο αν τέτοια σενάρια κάνουν καλό ή κακό στην Κυβέρνηση, σίγουρα εφόσον συνεχιστεί η κυκλοφορία τους θα κάνουν κακό στον τουρισμό, καθώς δύσκολα ένας τουρίστας θα θελήσει να επισκεφθεί χώρα που εικάζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα: από μεταναστευτικό μέχρι «ύποπτες» φωτιές.

Ο σχεδιασμός για μια ασφαλή αντιπυρική περίοδο είναι ήδη ένα μεγάλο ρίσκο και ενέχει πολλές αβεβαιότητες και κινδύνους. Και εγκυμονεί «φωτιές». Δεν είναι ό,τι καλύτερο ν ανάβουν κι άλλες με «επικίνδυνα» -και σε κάθε περίπτωση αυθαίρετα, ή εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθούν- σενάρια.

Εντυπώσεις

Η διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου, πέρα από την πολιτική σημασία που έχει, στην πορεία προς τις κάλπες, θα έχει και επικοινωνιακή βαρύτητα. Δύσκολα ξεχνιούνται οι εικόνες και οι μνήμες από τις περσινές φωτιές. Κι όμως έχουν περάσει -τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- ένδεκα μήνες. Δηλαδή λιγότεροι απ’ όσους απομένουν μέχρι τις εκλογές. Ευλόγως καταλαβαίνει κάποιος ότι οι όποιες εικόνες ς-θετικές, ή αρνητικές- θα είναι κυρίαρχες. Ιδίως δε οι αρνητικές. Όπως συμβαίνει πάντα…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play