Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει…

Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει…

Πηγή: Eurokinissi

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι πολλές φορές ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και περισσότερες ότι υπάρχει αρκετή δουλειά για το κυβερνητικό σχήμα μπροστά.

Μπορεί ο Μιχάλης Χατζηγιάννης να τραγουδάει «Και αντίστροφα ο χρόνος μετράει…», αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι είναι εκείνος που το ενστερνίζεται! Και με κάθε ευκαιρία θέτει στόχους, προτεραιότητες και κατευθύνσεις στα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά και τα στελέχη του. Κι αν το πιο πάνω τραγούδι σε στίχους Ελένη Ζιώγα φέρει τίτλο «Χωρίς αναπνοή», το πλάνο του επόμενου δωδεκαμήνου σίγουρα το επιβεβαιώνει!

Διπλό μήνυμα

Πρώτα μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά στο Συνέδριο και τελευταία στη νεοεκλεγείσα Πολιτική Επιτροπή και το μήνυμα σταθερό και αμετάβλητο: «εκλογές σε 12 μήνες».

Μιλώντας βεβαίως στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος προχώρησε ακόμη περισσότερο βάζοντας στην…πρίζα τα στελέχη επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα που θα έχει η πρώτη κάλπη. Κι όχι μόνο για να αποτρέψει -από τώρα- τη χαλαρή ψήφο.

«Θα είμαστε σε διαρκή κομματική εγρήγορση» είπε και συνέχισε: «Δώδεκα μήνες δεν είναι πολλοί. Και αυτό προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής η Νέα Δημοκρατία θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Είναι προφανές ότι μ αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το…εναρκτήριο λάκτισμα για την κομματική κινητοποίηση.

Προϋπόθεση

Ευλόγως θα αναρωτηθεί κάποιος αν αυτό έρχεται σε αντίφαση με το προγενέστερο μήνυμα του Πρωθυπουργού ότι οι υπουργοί πρέπει να κοιτάνε το έργο τους κι όχι τις εκλογικές τους περιφέρεις. Κι όμως! Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Και μάλιστα, το δεύτερο είναι προϋπόθεση του πρώτου. Διότι ο Πρόεδρος της ΝΔ ήταν σαφής:  «Η Κυβέρνησή μας καλείται τους επόμενους 12 μήνες να ολοκληρώσει το έργο της. Έχουμε πολύ σημαντικούς στόχους μπροστά μας». Διότι κάθε στόχος που υλοποιήθηκε και θα υλοποιείται αποτελεί άλλο ένα όπλο στην προεκλογική φαρέτρα της ΝΔ. Γι’ αυτό ο Πρωθυπουργός είπε:  «Έχουμε υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων για τις οποίες ο ελληνικός λαός μάς εξέλεξε. Και με αυτόν ακριβώς το ρυθμό θα κινηθούμε από τώρα μέχρι τις εκλογές». Κι όχι διότι κάποιοι έσπευσαν να διαγνώσουν πίσω από αυτήν την αποστροφή τον «επίλογο» της κυβερνητικής του θητείας με τη διαπίστωση ότι «υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις».

Δυο κορυφαίοι στόχοι

Ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών είναι ξεκάθαρος. Και ο Πρωθυπουργός φρόντισε να τον κάνει ακόμη πιο σαφή σε όλα τα στελέχη. Άλλωστε μπροστά της η κυβέρνηση έχει δυο στόχους, οι οποίοι θεωρούνται ορόσημα:  η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η (συνέχιση της διαδρομής προς τη σημαντική) επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτοί είναι δυο από τους έξι στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θεωρεί ότι οι πρώτοι είναι στη διαδικασία εκπλήρωσης: η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών μεγέθυνσης και η βελτίωση σύνθεσης του ΑΕΠ με αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών.

  • Ο τρίτος στόχος ήταν η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, που υπολογίζεται εντός του 2022
  • Ο τέταρτος στόχος: Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») δανείων, εντός του 2022
  • Ο πέμπτος στόχος: επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και ικανοποιητικών πρωτογενών πλεονασμάτων, εντός του 2023
  • Και τέλος, η απόκτηση, εντός του 2023, της επενδυτικής βαθμίδας.

Κοινωνικό πρόσημο

Πέρα όμως από το οικονομικό πλάνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το επόμενο δωδεκάμηνο να προχωρήσουν παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό πρόσημο, γι’ αυτό και βρίσκονται πολύ ψηλά στις λίστα προτεραιοτήτων:

  • Υγεία: Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτές τις μέρες συζητήθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό. Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι  σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες ψηφιακές καινοτομίες οι οποίες συντελούνται στο χώρο της υγείας θα αποτελέσουν σημαντικά κεφάλαια του επόμενου διαστήματος.
  • Οικονομία: Θα συνεχιστεί η προσπάθεια ανάταξης και θωράκισής της παράλληλα με τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος σε μια συγκυρία με υψηλότατο πληθωρισμό. «αποκλειστικά εισαγόμενο» λέει η Κυβέρνηση.
  • Ενέργεια: επιστροφή στον Κρατικό Προϋπολογισμό των υπερ-εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, μεγάλο στοίχημα θα είναι η εφαρμογή του νέου πλαισίου τιμολόγησης  της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο οριστικά θα αποσυνδέει τις τιμές της από τις αυξήσεις των τιμών στο φυσικό αέριο και θα μπορέσει να τις σταθεροποιήσει.  «Θα είναι υψηλότερα από τις τιμές που πληρώναμε το 2020, αλλά θα είναι υποφερτά, δεν θα είναι ακραία» λένε στην Κυβέρνηση.
  • Έργα: επιτάχυνση, ωρίμανση, δημοπράτηση, συμβασιοποίηση μεγάλων έργων. Θωράκιση των ήδη εκτελούμενων με σειρά παρεμβάσεων, έτσι ώστε η αύξηση των διεθνών τιμών στα υλικά να μην οδηγήσει στην αναβολή ή στη ματαίωσή τους.
  • Δημοτικά έργα: Πολλά έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο οργανώθηκε σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο για να δώσει τη δυνατότητα σε δήμους να υλοποιήσουν μια σειρά από σημαντικά έργα.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός είναι, όντως, χρονοδιάγραμμα δωδεκαμήνου. Πολλά μπορούν να ανατραπούν από δυο παράγοντες: τις αποφάσεις της Ευρώπης και τους θερινούς μήνες (τουρισμός, αλλά και απρόβλεπτα γεγονότα). Όμως, όπως πλέον έχουμε συνηθίσει από τις…πάλαι ποτέ ενημερώσεις στην αρχή της πανδημίας: «οι επόμενες δυο εβδομάδες είναι οι κρίσιμες»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play