Πλάσμα αίματος: Μεγάλες ελλείψεις στην Ευρώπη κατά 38% με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς
Πηγή: ερτ - DW
Περίπου 300.000 ασθενείς στην Ευρώπη χρειάζονται φάρμακα που είναι παράγωγα πλάσματος για την αντιμετώπιση της πάθησής τους που συνήθως είναι κρίσιμη για τη ζωή τους.
Για το λόγο αυτό, χρειάζονται μια σταθερότητα στη χορήγηση των φαρμάκων τους, διαφορετικά θα υποστούν είτε δραστική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής τους είτε θα απειληθεί η ζωή τους.
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, οι ελλείψεις φαρμάκων που αποτελούν παράγωγα πλάσματος είναι σταθερές με αποτέλεσμα η αρμόδια θυγατρική του ΕΟΦ, το ΙΦΕΤ, να αναζητά τρόπους να καλύψει τα κενά για την κάλυψη των ασθενών.
Για τη θεραπεία ενός ασθενούς με αιμορροφιλία, χρειάζονται πάνω από 1200 δωρεές πλάσματος στη διάρκεια ενός έτους, για την κάλυψη ασθενών με έλλειψη Άλφα 1 αντιθρυψίνης πάνω από 900 δωρεές πλάσματος το έτος και για πρωτογενή ανοσοανεπάρκεια 130 δωρεές πλάσματος στη διάρκεια ενός έτους.
Παρά τη σπουδαιότητα της επάρκειας πλάσματος προκειμένου να παράγονται τα απαραίτητα φάρμακα για τις παραπάνω, αλλά και άλλες σοβαρές παθήσεις, οι διαθέσιμες ποσότητες μειώνονται, τη στιγμή που την τελευταία 10ετία οι ανάγκες αυξάνονται κατά 6% κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., η πανδημία προκάλεσε δραστική μείωση στις διαθέσιμες ποσότητες πλάσματος διεθνώς, φτάνοντας το 14% μόνο για το 2020. Κι αυτό, παρότι ήδη από την πρώτη χρονιά της πανδημίας είχε ξεκινήσει η διερεύνηση για την αποτελεσματικότητα του πλάσματος από αυτούς που είχαν αναρρώσει από τον κοροναϊό σε όσους νοσούσαν και νοσηλεύονταν με covid – 19.
Μόνο στην Ευρώπη, το πλάσμα από αναρρώσαντες μειώθηκε κατά 13% το 2020 σε σχέση με το 2019, ενώ το πλάσμα από δωρεές υγιών ατόμων μειώθηκε κατά 4% στις δημόσιες δομές και κατά 7,5% στις ιδιωτικές δομές. Συνολικά η μείωση έφτασε στο 9,4% σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 8,3 εκατ. λίτρα.
Οι ποσότητες αυτές, υπολείπονται κατά 38% σε σχέση με τις ανάγκες που για να καλυφθούν χρειάζονται άλλα 5,15 εκατ. λίτρα για την παραγωγή των απαραίτητων φαρμάκων, που δεν μπορούν να παραχθούν χημικά σε εργαστήριο.
Από το σύνολο του διαθέσιμου πλάσματος στην Ευρώπη, το 44% παρέχουν η Αυστρία, η Τσεχία, η Γερμανία και η Ουγγαρία, ενώ το 38% εισάγεται από τις ΗΠΑ. Στην Αυστρία, οι δότες μπορούν με πλασμαφαίρεση να δώσουν πλάσμα μέχρι 50 φορές το χρόνο, στην Γερμανία μέχρι 60 φορές το χρόνο, ενώ στην Ουγγαρία επιτρέπονται μέχρι 33 δωρεές πλάσματος το χρόνο και μία δωρεά αίματος το χρόνο πριν την δωρεά πλάσματος. Στην Τσεχία επιτρέπεται μια δωρεά ανά δύο εβδομάδες.
Με δεδομένη την αυξανόμενη ανάγκη για πλάσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την κατάρτιση νέας οδηγίας για τις δωρεές αίματος και πλάσματος, με στόχο την ενίσχυση της επάρκειας μεταξύ των χωρών μελών της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας