Ο πόλεμος των νομισμάτων

Ο πόλεμος των νομισμάτων

Πηγή: Φώτο αρχείου

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει με κάθε τρόπο τα κέρδη του και να ενσωματώσει τα κατεχόμενα εδάφη του στη Ρωσική Ομοσπονδία ή, τουλάχιστον, να τα θέσει υπό οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό έλεγχο

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις, μάλιστα, ότι αυτό συμβαίνει στη Χερσώνα, μια στρατηγική πόλη στο νότιο μέρος της Ουκρανίας. Η Χερσώνα ήταν ένα από τα πρώτα σημαντικά αστικά κέντρα που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις και βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους για περισσότερο από ένα μήνα. Πλέον, η Μόσχα, δολίως σκεπτόμενη, επιδιώκει να αναγκάσει τους κατοίκους της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν ως νόμισμα το ρωσικό Ρούβλι αντί για το ουκρανικό γρίβνα ως νόμισμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να διαβαστεί η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία, από τότε που κατέλαβε τη νότια πόλη της Χερσώνα στις αρχές Μαρτίου, προσπάθησε να νομιμοποιήσει τον έλεγχό της στην πόλη και τις γύρω περιοχές μέσω της εγκατάστασης μιας φιλορωσικής διοίκησης.

Πρόσφατες δηλώσεις αυτής της διοίκησης περιλαμβάνουν την κήρυξη της επιστροφής στον ουκρανικό έλεγχο «αδύνατη» και την ανακοίνωση μιας τετράμηνης μετάβασης νομίσματος από το ουκρανικό γρίβνα στο ρωσικό ρούβλι. Το ρωσικό ρούβλι πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη Χερσώνα από σήμερα»

Μάλιστα, το ίδιο υπουργείο έσπευσε να προσθέσει ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι πιθανώς ενδεικτικές της ρωσικής πρόθεσης να ασκήσει ισχυρή πολιτική και οικονομική επιρροή στη Χερσώνα μακροπρόθεσμα. Ο διαρκής έλεγχος στη Χερσώνα και τις μεταφορικές συνδέσεις της θα αυξήσει την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την προέλασή της προς τα βόρεια και τα δυτικά και να βελτιώσει την ασφάλεια του ρωσικού ελέγχου στην Κριμαία».

Ωστόσο, για να επιτύχουν αυτό τον νέο στόχο τους, οι Ρώσοι θα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πληθυσμού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο, αν όχι απίθανο, σχεδιασμό, δεδομένου του άκρως προσβλητικού και απαξιωτικού τρόπου, με τον οποίο τα ρωσικά στρατεύματα συμπεριφέρονται στους Ουκρανούς αμάχους έως σήμερα.

Αυτή η διαφαινόμενη τακτική στροφή της Ρωσίας έκανε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας να δηλώσει ότι «ποια θα μπορούσε να είναι η στρατηγική επιτυχία της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο; Ειλικρινά, δεν ξέρω. Οι κατεστραμμένες ζωές ανθρώπων και οι καμένες ή κλεμμένες περιουσίες δεν θα δώσουν τίποτα στη Ρωσία. Θα αυξήσει μόνο την τοξικότητα του ρωσικού κράτους και τον αριθμό εκείνων στον κόσμο που θα εργαστούν για την απομόνωση της Ρωσίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play