Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: οι συγκρούσεις, το παρασκήνιο και η κυριαρχία Τσίπρα
Όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπάθησε να υπερασπιστεί την άποψη του, από τις εξέδρες του συνεδρίου ακούστηκαν φωνές που του ζητούσαν να σιωπάσει και να κατέλθει του βήματος! Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε αποκαλύψει το pagenews.gr, δεν είναι αβρόχοις ποσίν για τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν φωνές διαφωνίας και για τις προτάσεις του αλλά και για την επόμενη ημέρα. Οι φωνές απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, δεν αποτελούν τιμή για το κόσμο και το χώρο της αριστεράς. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επιδίωξαν να απομονώσουν τους λαϊκιστές της εξέδρας.
Το κλίμα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει φορτιστεί. Η αλήθεια είναι όχι σε επικίνδυνο βαθμό, διάσπασης. Είναι μια λέξη που δεν υπάρχει επί του παρόντος. Ίσως σε μερικούς αν όχι ελάχιστους που είναι και νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Με ότι συνεπάγεται και σημαίνει.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται. Είναι η προσωπικότητα που κυριαρχεί στη πέραν του κυβερνητικού χώρου, πολιτική. Οι Αμερικανοί αποκαλούν την αξιωματική αντιπολίτευση ως government on a way. Η διαμάχη του συνεδρίου δεν έχει σχέση με την ανατροπή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει σχέση με τη πολιτική ταυτότητα του κόμματος. Και αυτό είναι το σοβαρότερο για την επόμενη ημέρα.
«Δεν θα συγκρουστούμε και δεν θα νικήσουμε μόνο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, πρέπει να υπερνικήσουμε και τα συμφέροντα που έχουν ονοματεπώνυμο, μέσα στον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής». Ανάμεσα σε άλλα, ο Ν. Βούτσης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει «να οικοδομήσει μια κυβερνητική Αριστερά που θα είναι πάση θυσία κόμμα εξουσίας», τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμήθηκε, γιατί δεν είναι μέρος του συστήματος» και πως «δεν θέλει να γίνει». Η πολιτική οριοθέτηση του Νίκου Βούτση αν δεν απέχει από το αντίστοιχο του Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει να μην συναντώνται. Δεν είναι τυχαίο, πως ο πρώην πρόεδρος της βουλής έκανε λόγο για «εγγραφές μελών που μύρισαν εξουσία»! Υπονοώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μετατραπεί σε κόμμα εξουσίας με όλες τις παθογένειες των αστικών κομμάτων.
Το εντυπωσιακό είναι, όμως, πως η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση υπερψηφίζει για πρόεδρο του κόμματος τον Αλέξη Τσίπρα αλλά διαφωνεί ριζικά με τις αλλαγές που προτείνει αλλά και με τις ιδεολογικές στροφές που επιδιώκει. Ούτε τυχαίο είναι πως η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν θέλησε να επιλέξει να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα, απέναντι του. Σαν να υπάρχει μια στάση αναμονής…
Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να είναι δυσκολότερη και σημαντικότερη από τη προηγούμενη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως οι εσωτερικές διάφορες δεν θα κλείσουν με την ολοκλήρωση του συνεδρίου. Ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγεί στις 15 Μαΐου, με μεγάλη συμμετοχή πολιτών-αυτός είναι και ο μεγάλος στόχος του κόμματος-οι πολιτικές διάφορες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ενδεχομένως να γίνονται και πιο έντονες.
Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκροτηθεί η κεντρική επιτροπή στις 22 Μαΐου η οποία θα κληθεί να ψηφίσει για το νέο πολιτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά ένα νέο επεισόδιο στο γενικότερο σήριαλ των πολιτικών διαφωνιών. Υπό αυτή την άποψη το συνέδριο αποτελεί σταθμό και ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση καθώς ανέδειξε τα εσωτερικά προβλήματα και τις αντιθέσεις.
«Τα σημερινά κόμματα», έλεγε ο Ενρίκο Μπερλιγκουέρ- ιστορικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας- «είναι μηχανές εξουσίας και πελατείας, που έχουν ελάχιστη ή παραποιημένη γνώση της ζωής, των προβλημάτων της κοινωνίας και του κόσμου, διαθέτουν λίγες και αόριστες ιδέες, ιδανικά και προγράμματα, χωρίς καθόλου αισθήματα και πολιτικό πάθος. Διαχειρίζονται συμφέροντα, τα πιο ετερόκλητα, τα πιο αντιφατικά, κάποτε και ύποπτα, χωρίς να επιδιώκουν το κοινό καλό». Η παραπάνω διαπίστωση του διανοούμενου ηγέτη, δεν είχε σκοπό την απομόνωση και διάλυση των κομμάτων. Ακριβώς το αντίθετο. Τον εκσυγχρονισμό τους, την αλλαγή τους, την κοινωνικοποίηση τους..
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας