Τι θα σήμαινε για την Ε.Ε. νίκη της Λε Πεν;
Πηγή: atalayar.com
Μια νίκη της Μαρίν Λε Πεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία της Ε.Ε. Όχι μόνο γιατί η έλευση της στην εξουσία θα έβλαπτε τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς κανόνες του μπλοκ, αλλά και γιατί θα απειλούσε επίσης το κοινό μέτωπο της Ε.Ε. και των οικονομικών κυρώσεων ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Μακρόν απευθύνθηκε στο Στρασβούργο, την έδρα του κοινοβουλίου της Ε.Ε., για να μιλήσει για τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι το φαβορί στον δεύτερο γύρο, αλλά η Λε Πεν έχει μειώσει σημαντικά τη διαφορά σε σύγκριση με ό,τι συνέβη πριν από πέντε χρόνια, όταν ο κεντρώος υποψήφιος επεκράτησε αρκετά εύκολα πριν από πέντε χρόνια.
«Ο εθνικισμός είναι πόλεμος», προειδοποιεί συνεχώς ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στην καρδιά της ΕΕ — ένα ιδρυτικό μέλος που συνεργάστηκε με τη γειτονική και ιστορική αντίπαλό της, την Γερμανία, για να μετατρέψει το ευρωπαϊκό μπλοκ σε οικονομικό γίγαντα και σε σύμβολο των δυτικών αξιών. Θα ήταν, αναμφίβολα, αρνητική εξέλιξη το να παραδοθεί αυτό το θεσμικό επίτευγμα σε έναν ακροδεξιό πολιτικό. Αλλά, κατά σύμπτωση, η Γαλλία ασκεί επίσης την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. αυτή την άνοιξη, η οποία της επιτρέπει επίσης να μιλάει με τη δύναμη των 27 κρατών = μελών.
Πρόκειται για ένα θεσμικό βάθρο που λίγοι θέλουν να προσφέρουν στη Λε Πεν. Η ακροδεξιά υποψήφια θέλει να καθιερώσει εθνικούς συνοριακούς ελέγχους στις εισαγωγές και τους ανθρώπους, να μειώσει τη γαλλική συνεισφορά στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να πάψει να αναγνωρίζει ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο μπορεί να έχει υπεροχή έναντι του εθνικού δικαίου.
Έχει, επίσης, προτείνει την άρση των φόρων σε εκατοντάδες αγαθά και θέλει να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα — κάτι που θα ήταν αντίθετο με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Αν και η Λε Πεν έχει αφαιρέσει το Frexit από το πρόγραμμά της, η εχθρότητά της προς την ΕΕ είναι ακόμα σαφής και αναντίρρητη. Για την Λε Πεν, «η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως υπάρχει σήμερα». Κατηγορεί την Ε.Ε. ότι ενεργεί «με έναν απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο», αλλά διαψεύδει τις κατηγορίες των επικριτών της, σύμφωνα με τις οποίες οι πολιτικές της θα ισοδυναμούσαν με έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε. Αντίθετα, είπε ότι η Ε.Ε. μπορεί να αλλάξει «από μέσα».
Η Λε Πεν έχει, επίσης, σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο όλα αυτά τα χρόνια. Στην προηγούμενη προσπάθειά της να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας το 2017, ζήτησε ισχυρούς δεσμούς ασφαλείας με τη Μόσχα για την από κοινού καταπολέμηση των ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων. Δεσμεύτηκε ακόμη να αναγνωρίσει την Κριμαία – τη χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014 – ως μέρος της Ρωσίας.
Η εκλεκτή της άκρας δεξιάς αναγνώρισε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε «εν μέρει» τις απόψεις της για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι έκανε «λάθος» και εξέφρασε την υποστήριξή της στον ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες.
Στην υποθετική, λοιπόν, περίπτωση της ανάδειξής της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, η Γαλλία αναμένεται ότι θα αναθεωρήσει εκ βάθρων αρκετές και ουσιαστικές διαστάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής της έως σήμερα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας