Κυβερνήσεις συνεργασίας: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και τα βασικά μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας
Πηγή: primeminister.gr
Το ανοιχτό παράθυρο που άφησε ο πρωθυπουργός για κυβερνήσεις συνεργασίας, φαίνεται ότι τίναξε την επικοινωνιακή μπάνκα στον αέρα. Τα σενάρια περί πρωταγωνιστών σε μια παρόμοια ενδεχόμενη κυβέρνηση, είχαν ένα και μόνο πρόσωπο: τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η πολύφερνη νύφη του πολιτικού συστήματος, έχει λάβει, πλέον συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Κοντολογίς τρία τα πρόσωπα της επόμενης ημέρας των εκλογών: Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης. Διότι-εκτός αν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, κάτι που έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός-ο ισχύον εκλογικός νόμος, προϋποθέτει, αναγκαστικά τη συμμετοχή του τρίτου κόμματος.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα. Είχε σκοπό να προκαλέσει μια ευρεία συζήτηση εντός και εκτός των τειχών της ΝΔ.
Διερεύνησε τις αντιδράσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και έθεσε στο τραπέζι της πολιτικής ατζέντας το θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Με άλλα λόγια άνοιξε και για το χώρο της ΝΔ, μια νέα συζήτηση, η οποία, ανεξάρτητου του αποτελέσματος της αποτελεί ένα νέο εσωκομματικό κεφάλαιο. Εξάλλου το συνέδριο του κόμματος είναι στο αρχές Μαΐου.
Ο αρχηγός της ΝΔ, φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει πιστός στις διαθέσεις του, περί εξάντλησης της τετραετίας και στη τήρηση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου. Ανεξαρτήτως τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Και εκ της θέσεως του και εκ πεποιθήσεως, όπως τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης που τον γνωρίζουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως εκτιμούν και πολιτικοί παράγοντες, θέλησε να ανοίξει εκείνος ένα κύκλο πολιτικής συζήτησης και για να διακρίνει απαντήσεις και διαθέσεις αλλά και για προκαλέσει ευθείες απαντήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της χώρας. Είναι γεγονός πως η ουκρανική κρίση απαιτεί μια ωρίμανση του πολιτικού συστήματος υπό τη βάση μιας κοινής εθνικής οικονομικής αντιμετώπισης.
«Όποιος πραγματικά πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης στο συνέδριο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου». Απαντώντας ουσιαστικά στην πρόσκληση-πρόκληση που απηύθυνε από το ίδιο βήμα ο πρωθυπουργός, είπε πως «η πρώτη Κυριακή των εκλογών δεν είναι τυπική διαδικασία», τονίζοντας ότι προσδοκά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα στη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με κορμό τη σοσιαλοδημοκρατία. Κάποιοι εκτίμησαν πως με αυτό το τρόπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε μια και δια παντός τη προοπτική συνεργασίας με τη ΝΔ. Οι περισσότεροι διέκριναν πως εξ αντανακλάσεως άνοιξε διάπλατα η πόρτα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και κάποιοι τρίτοι, θεώρησαν πως «ήρθε η ώρα του ΠΑΣΟΚ»…
Αν ένας από τους στόχους της δήλωσης του πρωθυπουργού ήταν να «αποκαλυφθούν» οι προθέσεις Ανδρουλάκη, προφανώς και ο στόχος επετεύχθη. Αν και η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μάλλον, δεν ξεκαθαρίζει αρκετά τα πράγματα. Αλλά ακόμη και έτσι να είναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε πολιτικοί κύκλοι, πως πέτυχε να αποκαλύψει τη μη «καθαρή στάση του ΠΑΣΟΚ». Η πολιτική εξάλλου έχει πολλές αναγνώσεις…
Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στο θέμα σημειώνοντας ότι «όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση στο κρίσιμο ερώτημα: πως η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση, με ποιο πρόγραμμα και με ποιες συνεργασίες», σημειώνοντας με νόημα πως «ότι κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές με απλή αναλογική».
Τρία βασικά συμπεράσματα θα μπορούσε κάποιος να εξάγει:
-η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έφερε αποτελέσματα. Άνοιξε μια συζήτηση, προκάλεσε απαντήσεις, διαμόρφωσε ένα επικοινωνιακό κλίμα.
-έστειλε τα δικά του μηνύματα και στο κόσμο της ΝΔ. Και για να δείξει τους κινδύνους, να συσπειρώσει και ενδεχομένως να προετοιμάσει(;)…
-παραμείνει πιστός στις επιλογές του. Εξάντληση της τετραετίας, μη αλλαγή εκλογικού νόμου, ώρες ευθύνης.
Βασικά μαθήματα πολιτικής επικοινωνίας και ο νοών νοείτο…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας