«Καζάν-καζάν», ή υπομονή και βλέπουμε η υπόθεση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων;

«Καζάν-καζάν», ή υπομονή και βλέπουμε η υπόθεση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Μπορεί το κύριο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να είναι η οικονομική ελάφρυνση των πολιτών και ειδικά των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αλλά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βρίσκονται πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το κλίμα σαφώς και άλλαξε προς το θετικό, μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης. Για να εδραιωθεί, όμως, υπάρχει ακόμη μεγάλος δρόμος.

Αυτό, τουλάχιστον εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες και μπαρουτοκαπνισμένοι διπλωμάτες. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως την επόμενη της συνάντησης των δυο ηγετών, οι ουρανοί γέμισαν από τουρκικά αεροσκάφη και drones.

Όσοι, μάλιστα, θεώρησαν βήμα προόδου τη πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Αμύνης για συνάντηση με τον έλληνα ομόλογο του, διαψεύστηκαν πολύ σύντομα από τις διαρροές του κ. Ακάρ, ότι δήθεν συζήτησε για… συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με το κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διευκρίνησε σχεδόν αυτόματα πως «με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Τη λογική του καρότου και του μαστίγιου με σκοπό το «καζάν-καζάν» ακολουθούν οι Τούρκοι, πορευόμενοι με πίστη στη λογική της απειλητικής διπλωματίας.

Η Αθήνα, δείχνει πιο ώριμη, ίσως, από ποτέ. Τα λάθη του παρελθόντος, μικρότερα ή μεγαλύτερα αποτελούν «μοντέλα διαχείρισης διαπραγματεύσεων του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος», σημείωνε έμπειρος διπλωμάτης. Στο υπ. Εξωτερικών δεν πετούν στα σύννεφα, που, μάλλον, θα συνεχίσουν να τα επισκέπτονται τουρκικά αεροσκάφη. Αυτό για το οποίο οι Έλληνες διπλωμάτες κοιτάζουν με προσοχή είναι το ευρύτερο ευρωπαϊκό αλλά και γεωπολιτικό κλίμα έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ξέρουν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, θέλει να εκμεταλλευθεί το ρόλο του, στην υπόθεση της Ουκρανικής κρίσης. «Γνωρίζει», όμως, λένε πως «το άπιαστο ευρωπαϊκό όνειρο της γείτονος, για να πραγματοποιηθεί, περνά αποκλειστικά μέσα από τις αντίστοιχες διπλωματικές πρωτοβουλίες και σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος».

Ο στόχος της Τουρκίας είναι το απόλυτο: καζάν-καζάν, ή αλλιώς win win. Αυτή τη φορά, όμως, και η τουρκική διπλωματία αντιλαμβάνεται πως η ανανέωση της διεθνούς εμπιστοσύνης, δηλαδή η κατά κάποιο τρόπο οικονομική της ανάσα, εδράζεται εκτός των άλλων και στην αλλαγή του κλίματος των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Άλλο μέτωπο εντός του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ούτε από το σύνολο της Συμμαχίας ούτε από πλευράς Ευρώπης.

Η Αθήνα δεν βιάζεται και αυτό έγινε φανερό και στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play