Οικονομία: Tο κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου

Οικονομία: Tο κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου

Πηγή: Φωτογραφία Αρχείου

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr, για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.

«Τα πάντα στο πόλεμο είναι απλά. Αλλά τα απλά πράγματα γίνονται τα πιο δύσκολα». Η παραπάνω φράση του θεωρητικού του πολέμου Κλαούσεβιτς, απεικονίζει σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τη κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και τανάπαλιν, μέσα σε διάστημα μερικών μηνών. Από τη πανδημία, στο πόλεμο και στα αχαρτογράφητα νερά του τουρισμού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, βρίσκεται ενώπιον του φαντάσματος του στάσιμου πληθωρισμού, των επιδοτήσεων και της ακρίβειας. Το βασικό σενάριο που υπήρχε και, μάλιστα, με ευνοϊκούς όρους για την έξοδο από τη κρίση κατά τη διάρκεια του εαρινού εξαμήνου, έχει εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες του. Ο πληθωρισμός ήδη κινείται σε ποσοστό, πέριξ του 6% ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο, τον επόμενο μήνα που θα ξεπεράσει το όριο του 7,6%. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάκαμψη στο 4,5% έχουν δώσει τη θέση τους, σε μια συγκρατημένη πρόβλεψη για 3,3%, που πρακτικά σημάνει, 2,5 δις, ευρώ λιγότερα.

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, δεν φέρεται διατεθειμένος να αλλάξει το παρόν μείγμα της οικονομίας. Όσο και αν το επιθυμούσε, δεν εισηγείται νέα ανοίγματα. Θεωρεί, επίσης, πως είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν εκτιμήσεις καθώς ούτε σε διεθνές επίπεδο, με την Ουκρανική κρίση, υπάρχουν ανάλογες αλλά ούτε και εντός εσωτερικών πλαισίων, καθώς το εαρινό εξάμηνο καθορίζει και τους λογαριασμούς των οικιών, αφού, θα είναι λιγότερα τα ποσά λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Με πιο απλά ελληνικά δεν θα καίνε τα καλοριφέρ.  Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα πέσει δραματικά η τιμή των καυσίμων…

Η συγκράτηση και η οικονομική ψυχραιμία θεωρείται στην οδό Νίκης, ικανό και αναγκαίο κλίμα προκειμένου να ξεπεραστεί το κρίσιμο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Ειρήσθω εν παρόδω πως στο τέλος Απριλίου θα αποστείλει στους δανειστές το νέο πρόγραμμα σταθερότητας με τις εκτιμήσεις για το επόμενο χρόνιο διάστημα. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα προετοιμάσει το σενάριο κυρίως με βάση το συγκεκριμένο δίμηνο.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως σημειώνει και ο πρώην υπουργός και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Λιάκος «Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτα μέτρα και ως εκ τούτου οι ευρωπαϊκές ηγεσίες οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση στα πολλαπλά με διαφορετικές χρονικότητες μέτωπα.

Όπως στα περισσότερα μέτωπα αντίστοιχα και σε εκείνο της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στα ενεργειακά τιμολόγια βέλτιστη λύση θεωρείται ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών και η λήψη κοινών μέτρων. Το επιτυχημένο εγχείρημα κατά την εκδήλωση της πανδημικής κρίσης πρέπει να είναι ο νέος “οδηγός” αντί να αποτελεί την εξαίρεση στον ατελή ιστορικό “κανόνα” της αντιμετώπισης των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play