Ουκρανία-Ελλάδα, εκλογές;…
Πηγή: Φωτογραφία Αρχείου
Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία- ανεξαρτήτως, βέβαια, αν το οικονομικό σύστημα της χώρας ευχόταν μέχρι τη τελευταία στιγμή να μη πραγματοποιηθεί-φαίνεται πως ανατρέπει τους σχεδιασμούς των κομμάτων. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμορφώνουν τη πολιτική τους και φέρονται να μην αποκλείουν ακόμη και πρόωρες εκλογές.
Όσο και αν ο παραπάνω προβληματισμός ηχεί παράδοξα, στη κυβέρνηση, μελετούν όλα τα δεδομένα, όπως αυτά, έχουν παρασύρει και την ενέργεια αλλά και τις μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά. Οι κρίκοι της αλυσίδας που επηρεάζονται από την ουκρανική κρίση είναι πολλοί και διαφορετικοί.
Ένας φόβος που ενισχύεται και από τη πιθανότητα των μεταναστευτικών ροών αλλά και την πιθανότητα της μείωσης του ρωσικού τουριστικού πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το τουριστικό έτος 2021, οι Ρώσοι επισκέπτες ενίσχυσαν με το εισόδημα τους, την εθνική οικονομία κατά 500, περίπου εκατομμύρια ευρώ. Μισό δις., δηλαδή. Ένα όχι και τόσο ευκαταφρόνητο ποσό.
Ταυτοχρόνως, αν επιβεβαιωθούν όλα τα σενάρια της μακράς διάρκειας των πολεμικών συγκρούσεων και τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία τότε η χώρα, θα εισέλθει σε μια υφεσιακή περίοδο. Με αυξημένες τιμές στην ενέργεια- καύσιμα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο-τα αγροτικά προϊόντα κλπ. Είναι σαφές πως το οικονομικό κλίμα θα επηρεαστεί αρνητικά και το περιβάλλον που θα δημιουργηθεί θα λειτουργήσει και ως ντόμινο και στο ευρύτερο πολιτικό κλίμα.
Η κυβέρνηση, δείχνει πως διατηρεί το πρωταγωνιστικό της ρόλο απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που αναμένει είναι η οικονομική ένεση από τη πλευρά της Ευρώπης που για πρώτη φορά, μοιάζει να συνειδητοποιεί την ενεργειακή καταιγίδα που έρχεται. Ειδικά σε μια περίοδο που ο Εμμανουέλ Μακρόν παίζει τα ρέστα του για την ηγεσία της Ευρώπης αλλά κυρίως για την επικράτηση του, στις εθνικές γαλλικές εκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να ξαναζήσει τις περιόδους της βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Πολύ, δε, περισσότερο ο νέος Γερμανός καγκελάριος!
Τούτων δοθέντων επανήλθε το ερωτηματικό της ημερομηνίας των εκλογών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται διατεθειμένος να εξαντλήσει τη τετραετία. Μια συγκροτημένη χώρα ενισχύει και τηρεί τη κοινοβουλευτική θητεία και τη κυβερνητική πορεία.
Κοντολογίς το ερώτημα που τίθεται: εκλογές πριν το καλοκαίρι έτσι ώστε να αποφευχθεί το αρνητικό οικονομικό κλίμα, αφού οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης δεν θα προλάβουν να γίνουν ορατές ή αναμονή για το 2023, ένας άπλετος χρόνος για να πραγματοποιηθούν οικονομικές παρεμβάσεις, χωρίς πανικό; Με την αξιωματική αντιπολίτευση να μοιάζει να ασχολείται με το πεπερασμένο όριο των εσωκομματικών τριβών της…
Η πολιτική ενέχει ρίσκα και η επιλογή της ημερομηνίας των εκλογών διατεθεί ανάλογο υψηλού βαθμού ρίσκο. Καθώς κάθε προεκλογική περίοδος όταν κηρύσσεται, όλοι, πρόσωπα και κόμματα, ξεκινούν από το μηδέν…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας