Επένδυση στην εθνική άμυνα
Πηγή: militaire.gr
Σε μια περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων αναδεικνύεται το ζήτημα της εθνικής άμυνας.
Είναι σαφές ότι όσοι ευρωπαίοι ηγέτες συμπεριλαμβανομένου και του Κυριάκου Μητσοτάκη μιλούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας μάλλον… δικαιώθηκαν.
Η ανάγκη, η ίδια η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη αλλά και τα κράτη – μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα φαίνεται πως δεν αποτελεί μόνο μια πραγματικότητα αλλά θα αποτελέσει και προτεραιότητα.
Είναι κάτι που συζητήθηκε μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών πίσω από τις κλειστές πόρτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι ηγέτες στη Σύνοδο συζήτησαν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών από τα δημοσιονομικά ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος χώρος και ευελιξία κινήσεων.
Η χώρα μας τα τελευταία δυο χρόνια προχώρησε σε μια σειρά από σημαντικές αμυντικές συμμαχίες όπως με την Γαλλία και την Αμερική ενώ παράλληλα έβαλε μπροστά ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που δίνει περεταίρω ισχύ σε θάλασσα και αέρα στο Αιγαίο με τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale και τις γαλλικές φρεγάτες belhara.
Η στρατηγική αυτή του Μεγάρου Μαξίμου είναι όμως απέναντι και στο δόγμα του ΣΥΡΙΖΑ πως η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη επιδιώκοντας έτσι να αναδείξουν τις διάφορες με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία όπως και τις συμβάσεις για τα Rafale ενώ έχει προαναγγείλει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρόσφατη κιόλας ψηφοφορία στη Βουλή για τις συμβάσεις των Rafale και των belhara είχε ξεκαθαρίσει πως η άμυνα της χώρας, είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός της παράταξης του και αυτό θα το τονίζει με κάθε ευκαιρία.
Το σχόλιο σας