VPN: Γιατί το χρειάζεστε και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για σας
Πηγή: Dan Nelson/Unsplash
Όταν ακούμε για VPN σήμερα, το μυαλό αρκετών πηγαίνει αυτόματα στη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες που έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που μένει στην Ελλάδα μπορεί, αφού συνδεθεί στο VPN του, να παρακολουθήσει το αμερικάνικο Netflix ή να παίξει σε κάποιο online καζίνο μιας άλλης χώρας.
Αλλά όπως θα δούμε παρακάτω, αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Με ιστορικούς όρους, ωστόσο, ο πρώτος πρόδρομος του VPN συναντάται το μακρινό – από τεχνολογικής άποψης – 1996 με το Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP), το οποίο αναπτύχθηκε από έναν εργαζόμενο στη Microsoft για να προστατέψει τις επικοινωνίες και τα δεδομένα της εταιρείας.
Στην εποχή του διαδικτύου, η βιομηχανική κατασκοπεία ήταν και παραμένει μια σημαντική απειλή για τις μεγάλες εταιρείες και τους οργανισμούς με πολλά παραρτήματα σε όλον τον κόσμο. Στη λογική αυτή, το VPN αναπτύχθηκε για να προστατεύει από κυβερνοεπιθέσεις και υποκλοπές δεδομένων, αφού επιτρέπει σε απομακρυσμένους υπολογιστές να συνδεθούν στο τοπικό δίκτυο LAN της εταιρείας με ασφάλεια.
Έτσι, τα VPN δεν επέτρεψαν απλώς τη κρυπτογραφημένη μετάδοση δεδομένων, αλλά ουσιαστικά κατέστησαν εφικτή την εργασία εξ αποστάσεως, κάτι που συνιστά από μόνο του τομή στην πραγματικότητα των σύγχρονων εργασιακών σχέσεων.
Γιατί χρειάζεστε VPN
Ναι, το streaming και η εύκολη πρόσβαση παντού είναι σημαντικά ζητήματα. Με ένα VPN μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια από όποια χώρα του κόσμου κι αν βρίσκεστε. Μπορείτε να δείτε βίντεο στο Youtube που δεν είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Μπορείτε να συνδεθείτε στους λογαριασμούς σας στο Facebook και το Instagram ακόμα και σε χώρες που έχουν επιβάλει λογοκρισία στα social media. Μπορείτε όμως ακόμα να να δουλεύετε από το σπίτι σας για μια εταιρεία που βρίσκεται στην άλλη γωνιά της γης χωρίς να χρειαστεί ποτέ να επισκεφτείτε τα κεντρικά της γραφεία.
Η σημαντικότερη, ωστόσο, λειτουργία του VPN – ειδικά αν το χρησιμοποιείτε όχι απλώς για streaming και σερφάρισμα αλλά και για επαγγελματικούς λόγους – είναι η προστασία από χάκερ, κατασκοπευτικό και κακόβουλο λογισμικό, καθώς και από επιθέσεις λυτρισμικού (ransomware) οι οποίες αρχίζουν να αποκτούν διαστάσεις μάστιγας.
Το VPN προστατεύει τα προσωπικά σας δεδομένα, όπως είναι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε, οι πιστωτικές σας κάρτες και τα αρχεία σας, τα οποία είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθέσεις από χάκερ ειδικά όταν συνδέεστε από δημόσια δίκτυα. Μπορείτε, έτσι, να αποφύγετε την υποκλοπή των πληροφοριών σας μέσω κακόβουλων λογισμικών και να αποφύγετε καταστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά επιζήμιες και ψυχοφθόρες όπως η κλοπή ταυτότητας.
Ιδιαίτερα δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό είναι οι κυβερνοεπιθέσεις σε εταιρείες με σκοπό την απόσπαση λύτρων.
Οι επίδοξοι ψηφιακοί εκβιαστές αποκτούν πρόσβαση στο εταιρικό σύστημα και «κλειδώνουν» τον νόμιμο ιδιοκτήτη εκτός, ουσιαστικά κρατώντας τον όμηρο αφού χάνει την πρόσβασή του στα ηλεκτρονικά συστήματα και τα δεδομένα της εταιρείας.
Στη συνέχεια, οι εκβιαστές ζητούν λύτρα (συνήθως σε μορφή κρυπτονομίσματος) προκειμένου να στείλουν το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τα κρυπτογραφημένα αρχεία. Κοινή γραμμή των αρμόδιων αρχών και επαγγελματιών είναι να μην πληρώνετε ποτέ τα λύτρα, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές, μία στις τρεις ελληνικές εταιρείες έχει δεχτεί τέτοιου είδους επίθεση.
Αν και κανένα λογισμικό δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά σας 100%, ένα καλό VPN θα μειώσει κατακόρυφα τους κινδύνους που αντιμετωπίζετε από επίδοξους χάκερ και κάθε είδους επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Πώς να επιλέξετε το VPN που ταιριάζει στις ανάγκες σας
Η αξιοπιστία, η φιλική προς τον χρήστη λειτουργία και το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των δεδομένων σας είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα VPN ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι ειδικές ανάγκες που έχετε.
Αν στόχος σας είναι η μέγιστη ασφάλεια των δεδομένων σας, υπάρχουν πολύ καλά VPN στην αγορά που προσφέρουν εξαιρετικά προηγμένα μέτρα ασφαλείας, όπως:
⦁ Πολιτική μη τήρησης αρχείων καταγραφής, η οποία ρητά απαγορεύει την καταγραφή και αποθήκευση των δραστηριοτήτων σας. ⦁ Προστασία από διαρροές.
Λειτουργία Kill Switch: αν η σύνδεσή σας διακοπεί, η λειτουργία Kill Switch διακόπτει αυτόματα τη δραστηριότητά σας.
Αν πάλι ο βασικός λόγος που θέλετε ένα VPN είναι για να κάνετε streaming, επιλέξτε κάποιο που προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης και μεγάλο δίκτυο διαθέσιμων διακομιστών.
Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που το κύριο μέλημά σας είναι να προστατεύσετε τα δεδομένα και την ιδιώτικότητά σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα δωρεάν VPN που κυκλοφορούν εάν δεν είστε σίγουροι για την αξία τους όπως και το να αγοράσετε το πρώτο που θα βρείτε μπροστά σας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας