Περίεργα σενάρια συγκυβέρνησης…
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ στον ιστότοπο Euractiv.gr σύμφωνα με το οποίο κύκλοι στις Βρυξέλλες απεργάζονται σχέδιο προώθησης κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, ενόψει πρόωρων εκλογών εντός του έτους και με επιχείρημα τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Το εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο διέψευσε η Κομισιόν, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα. Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος “δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα” (…) Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε πηγή κοντά στο θέμα. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο. Με βάση το σενάριο αυτό που φαίνεται να έχει κλείσει και μέσα στην κυβέρνηση, φαντάζει απίθανο να υπάρξει εκταμίευση της δεύτερης δόσης μέσα στο καλοκαίρι όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Μπροστά λοιπόν στο φάσμα ακυβερνησίας και της εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους.»
Παρά τη διάψευση από πλευράς Κομισιόν, είναι προφανές για όσους έχουν εμπειρία από τα πολιτικά παρασκήνια στην Ευρώπη και γενικότερα, ότι το δημοσίευμα δεν το έβγαλε από το κεφάλι του ο συντάκτης. Εξάλλου είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν «εις βάθος» τις εξελίξεις ότι η Γερμανία επιδιώκει ήδη από την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει της τότε διαφαινόμενης ήττας του στις εκλογές τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου να κλείσουν «ζητήματα» κοινή συναινέσει.
Κατανοητή η αγωνία των Γερμανών και άλλων να μην απωλέσουν το κελεπούρι που υπέγραφε τα πάντα, από δύο-δύο τα Μνημόνια μέχρι τις Πρέσπες και τουλάχιστον να είναι στη (συγ)κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει «μη αρεστές » εξελίξεις. Γίνεται αντιληπτό ότι με μια κυβέρνηση (λέμε τώρα) ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα εξοπλιστικά θα είχαν προχωρήσει, ούτε ΑΟΖ με την Αίγυπτο θα είχε οριοθετηθεί , ούτε αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, ΗΑΕ θα είχαν υπογραφεί (τις οποίες η Γερμανία δεν ήθελε και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε),ούτε η μεταναστευτική πολιτική θα σκλήραινε στον βαθμό που αυτό έγινε.
Τώρα τα σενάρια επανέρχονται διότι πέραν των γεωπολιτικών προεκτάσεων είναι αναμενόμενο ότι οι Γερμανοί (και όχι μόνο) θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το εργαλείο για την απόπειρα προώθησης του σχεδίου επιβολής συγκυβέρνησης είναι βέβαια η απλή αναλογική με την οποία φρόντισε να ναρκοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις ερχόμενες εκλογές.
Η απλή αναλογική θα οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε ένα μικρό χρονικό διάστημα πολιτικής ρευστότητας μεταξύ των πρώτων εκλογών που θα διεξαχθούν με αυτήν και των επαναληπτικών οι οποίες θα γίνουν με τον νέο εκλογικό. Στο κακό σενάριο η χώρα θα οδηγηθεί σε παρατεταμένη ακυβερνησία με ό,τι προεκτάσεις ασφαλείας και άλλες συνεπάγεται αυτό. Η πιθανότητα εκμετάλλευσης ενός τέτοιου παραθύρου ευαλωτότητας από τους γείτονες για απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων δεν μπορεί να αγνοηθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη από τους κύκλους που προωθούν τα σενάρια συγκυβέρνησης.
Επαναλαμβάνουμε, το σενάριο είναι γνωστό εδώ και καιρό και στο προαναφερθέν ρεπορτάζ η σκηνοθεσία αναφέρεται καθαρά: «Μπροστά στο φάσμα ακυβερνησίας και της εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η Κομισιόν σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.»
Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ακόμα σχεδιαζόμενης παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας με πρόσχημα τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά με στόχους που υπερβαίνουν αυτόν τον εν πολλοίς προσχηματικό λόγο.
Επειδή είναι αδιανόητο η χώρα να τυγχάνει διαχείρισης προτεκτοράτου και επικίνδυνο να σχεδιάζονται έξωθεν παρεμβάσεις όποτε δεν αρέσει σε κάποιους το εκλογικό αποτέλεσμα, είναι επιβεβλημένο αυτοί που γνωρίζουν να λάβουν τα μέτρα τους και αν χρειαστεί ας σπάσουν το πολιτικό και διπλωματικό savoir vivre και ας ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για τις μεθοδεύσεις.
Εξάλλου αυτός που οι εμπνευστές του σεναρίου προορίζουν με το στανιό για κυβερνητικό εταίρο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα τοξικό κατάσταση με ανύπαρκτη δημοκρατική, θεσμική και εθνική αντίληψη. Επ’ αυτού θα επανέλθουμε διότι τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν πράγματα τα οποία θα έπρεπε να ανάψουν επειγόντως προειδοποιητικές σημάνσεις. Είναι θέμα Δημοκρατίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας