Ο θερμός χειμώνας και η θερινή… άνοιξη

Ο θερμός χειμώνας και η θερινή… άνοιξη
O Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews.gr σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Οι τραπεζικοί οίκοι χτυπούν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, οι ανατιμήσεις έχουν κάνει με τρομακτικό τρόπο την εμφάνιση τους, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί προκαλούν κοινωνικό φόβο. Την ίδια στιγμή ο ΙΟΒΕ στη τριμηνιαία έκθεσή του, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 9-9,5% για  το 2021 και 4,5-5% για το 2002.

Η προειδοποίηση είναι σαφής: κομβικό ζήτημα είναι η αλλαγή παραγωγικού υποδείγματος, που γίνεται περισσότερο πιεστική καθώς «στη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκαν, από πολλές απόψεις ακραία, ο ρυθμιστικός ρόλος και η σημασία των κρατικών παρεμβάσεων». Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο με την εξέλιξη της πανδημίας. Ο θερμός…χειμώνας δηλώνει τη παρουσία του και απειλεί οικονομία και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Τα σενάρια αποκλιμάκωσης, όμως, δεν είναι λίγα.

Στο Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν με βάση το εαρινό εξάμηνο. Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα γεμίζουν τα ταμεία, κατά τη διάρκεια και μετά, την άνοιξη. Ο πυλώνας του τουρισμού αλλά και τα μεγάλα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, δημιουργούν θετικές προοπτικές.

Δεν είναι τυχαίο πως και ο ΙΟΒΕ διακρίνει την ίδια περίοδο, κλίμα ανάκαμψης. Ο φόβος μιας περιδίνησης εξαιτίας της ανακρίβειας και των μισθών, ειναι υπαρκτός. Ο πληθωρισμός που εκτινάχτηκε στο 5,1% το Δεκέμβριο είναι σίγουρο πως θα ασκήσει πιέσεις και τους επόμενους μήνες.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διαρκής αγώνας από πλευράς κυβέρνησης προκειμένου να   περιοριστεί το έλλειμμα φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ από το 6-7% που εκτινάχθηκε πέρυσι. Μια δημοσιονομική προσαρμογή και ικανή αλλά και αναγκαία. Τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Και στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην οδό Νίκης-έδρα του υπ. Οικονομικών- το ενδιαφέρον έχει στραφεί στην αναδιάταξη όλων των δεικτών. Οι «αφίξεις» νέων διεθνών επενδυτικών οίκων δημιουργούν τις βάσεις για την επόμενη ημέρα.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Στο στόχαστρο έχει τεθεί ο ευρύτερος οικονομικός παρασιτισμός καθώς και η χαμηλή παραγωγικότητα που έκανε εκ νέου την εμφάνιση της. Οπως όλοι ομολογούν «είναι βαρύ το χτύπημα στην εθνική οικονομία, της πανδημίας». Τα ήδη «κλεισμένα» συμβόλαια των τουριστικών πακέτων που φέτος αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ, θα προκαλεσουν ψυχολογία αισιοδοξίας. Και αυτό για τα οικονομικά  κέντρα είναι το βασικό μέγεθος. Ταυτοχρόνως οι ενισχύσεις στα μεσαία και φτωχά νοικοκυριά, θα μειώσουν έστω και λίγο τους λογαριασμούς. Μεγάλο ερωτηματικό βέβαια για όλους είναι οι ανατιμήσεις των αγαθών και ότι αυτό  συμπαρασέρνει σε ολόκληρη την αλυσίδα εμπορίου, τροφικών, μεταφορών, εισαγωγών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνιστούν «ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» σε οικονομία και πολιτική. Σε αυτή τη κατεύθυνση είναι και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Οι εξελίξεις, όσο και αν πιέσουν για πολιτικές εκπλήξεις, το μήνυμα από το Μαξίμου είναι σαφές: «να φύγουμε από το κάβο»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play