Επιστροφή στη κανονικότητα
Η πρόταση μομφής ολοκληρώθηκε.Η πολιτική σύγκρουση έλαβε τέλος. Προσώρας διότι από αύριο ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Έναν από τους βασικούς πυλώνες της διακυβερνήσεως. Την ίδια στιγμή αναμένεται κλιμάκωση του ντόμινο των ανατιμήσεων καθώς οι εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στΙς διεθνείς αγορές, καθορίζουν δυσάρεστες προοπτικές.
Αξίζει να σημειωθεί πως και όσον αφορά το φυσικό αέριο σημειώθηκε νέα αύξηση στη τιμή του φτάνοντας τα 92,2 ευρώ/Mwh, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent σκαρφάλωσε στα 89 δολάρια/βαρέλι (αύξηση 0,83%). Καμία σχέση βέβαια με τις αντίστοιχες τιμές του Ιανουαρίου του 2020 όταν η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 18,8 ευρώ/Mwh και του πετρελαίου 56 ευρώ/ βαρέλι.
Μια πιο προσεκτική μελέτη αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία.
Το προηγούμενο Δεκέμβριο, πριν ένα μήνα δηλαδή, το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων είχε αυξηθεί 29%(!), με ότι αυτό συνεπάγεται για το ντόμινο των τιμών και για τους επόμενους μήνες. Ανώτατη τραπεζική πηγή, σε συνομιλία που είχε με το pagenews.gr, δεν μας απέκρυψε τη δυσοίωνη εκτίμηση του, θέτοντας πάντοτε, τη βασική προϋπόθεση της προστατευτικής παρέμβασης από τη πλευρά του κράτους, που δεν είναι άλλη από την «ένεση» του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο οικονομικός συνομιλητής μας, δεν μας άφησε, όμως, πολλά περιθώρια ενθουσιασμού για το επόμενο εξάμηνο. Κατά τη δική του εκτίμηση που «είναι κοινή άποψη όλων των εγχώριων τραπεζικών οίκων», μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια οικονομική «δαμόκλειο σπάθη». Ο συνδυασμός ακρίβεια, ανατιμήσεις, κατ’ επέκταση ουσιαστική μείωση μισθών, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα πληθωριστικής αναδιάρθρωσης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, δύναται κατά τη γνώμη του, να είναι μια μικρή ανάσα που τη παρομοίασε όμως, σαν τα παγάκια στο ποτό. «Αίσθηση, απόλαυσης, που μέχρι να τελειώσει το ποτό, έχει γίνει νερό»…
Το ίδιο κλίμα φαίνεται να επικρατεί και στην Ευρώπη. Συγκρατημένη αισιοδοξία και προσεκτικά βήματα ανάπτυξης.
Η υπόθεση της πανδημίας σε συνδυασμό με τη έκρηξη των τιμών της ενέργειας, θα επιφέρει ύφεση σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οι οικονομικοί παράγοντες δεν παραλείπουν από την εξίσωση τους και την υπόθεση του σκληρού χειμώνα.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα σημαίνουν φουσκωμένους λογαριασμούς και μειωμένη καταναλωτική κίνηση ακόμη και σε επίπεδο βασικών προϊόντων. Η οικονομική αλυσίδα που με τόσο κόπο φτιάχτηκε σχεδόν από την αρχή, τρίζει επικίνδυνα. Όλοι προσβλέπουν σε μια βαθιά οικονομική ανάσα του εαρινού και θερινού τουρισμού. Οι συνέπειες του οποίου θα φανούν μετά το φθινόπωρο. Όπως και μείωση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις.
Με άλλα λόγια το φθινόπωρο παίζονται όλα…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας