Περί Συμφωνιών και Συμμαχιών

Περί Συμφωνιών και Συμμαχιών
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr αναφέρεται στις νέες συμμαχίες, αλλά και τις συμφωνίες που έχει κάνει πρόσφατα η ελληνική διπλωματία.

Πολλοί εξεπλάγησαν από την ξαφνική και ταχεία προσέγγιση των ΗΑΕ με την Τουρκία από εκεί που οι Εμιρατινοί ήταν ο Νο1 εχθρός της τον οποίο έβρισκε παντού μπροστά της και επιπλέον έχουν συνάψει πρόσφατα Αμυντική Συμφωνία μαζί μας. Η απάντηση, σε γενικές γραμμές, είναι ότι το πεδίο των διεθνών σχέσεων έχει καταστεί πιο σύνθετο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ίδιο και οι σχέσεις. Οι ταχύτητες έχουν αλλάξει.

Σε χρόνο που παλαιότερα γινόντουσαν τακτικές κινήσεις, τώρα αλλάζουν στρατηγικές. Οι χρόνοι έχουν επιταχυνθεί και οι κινήσεις έχουν γίνει πιο γρήγορες. Η γεωμετρία των σχέσεων και των συσχετισμών δεν είναι σταθερή, με μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ αργών αλλαγών, έχει γίνει μεταβλητή και πολλών ταχυτήτων.

Μαζί με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές, οι οποίες μπορεί να «παγώνουν» και να «ξεπαγώνουν» αναλόγως συγκυριών και επιμέρους προτεραιοτήτων, τρέχουν και άλλες παράλληλες, πιο γρήγορες, πιο ευέλικτες, πιο προσαρμοστικές.

Ότι τα ΗΑΕ έχουν Αμυντική Συμφωνία μαζί μας δεν σημαίνει ότι δεν θα προσαρμόζουν την πολιτική τους έναντι τρίτων με τους οποίους μπορεί μέχρι χθες μπορεί να ήταν ανταγωνιστές ή και εχθροί. Οι σχέσεις δεν είναι μονοσήμαντες και αυτό συμβαίνει και με εμάς. Υπογράψαμε Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά προχθές ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Ρωσία και είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησε τρόπους επανεκκίνησης των τραυματισμένων ελληνο-ρωσικών σχέσεων.

Δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ αυτή η κίνηση, παρότι οι Αμερικανοί προφανώς δεν χάρηκαν με τη συγκεκριμένη επίσκεψη.

Προφανώς και πρέπει να έχουμε τον νου μας για το πως εξελίσσονται οι σχέσεις όλων με όλους, διότι αυτές καθορίζονται από τα συμφέροντα και δευτερευόντως από συμφωνίες οι οποίες είναι απόρροια των πρώτων. Οι σχέσεις μας με τα ΗΑΕ και με οποινδήποτε άλλον με τον οποίο έχουμε σοβαρές αμυντικές και άλλες Συμφωνίες μπορεί να επηρεάζοπνται σε κάποιο βαθμό από τις δικές τους με τρίτους, αλλά δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζονται από αυτές.

Εξαρτώνται πρωτίστως από το περιεχόμενο που εμείς τους δίνουμε. Από το πόσο παίκτες, σημαντικοί, ισχυροί, χρήσιμοι και αποφασισμένοι για τα συμφέροντά μας είμαστε. Κανείς δεν στρέφεται εύκολα εναντίον κάποιου που είναι όλα τα παραπάνω. Πολύ περισσότερο αν έχει Αμυντική Συμφωνία μαζί του. Εξάλλου η σχέση με τα ΗΑΕ έχιε παράξει και συναχίζει να παράγει οφέλη για εμάς. Από τη ροή ανταλλακτικών για οπλικά συστήματα που είναι κοινά και με την παραχώρηση των οποίων οι Εμιρατινοί μας ξελάσπωσαν σε δύσκολες κατατσάσεις, εώς τη παροχή άλλου είδους φανερής και σιωπηρής βοήθειας η οποία θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Επειδή μερικοί λένε «ορίστε, και τι έγινε που υπογράψαμε Αμυντική Συμφωνία με τα ΗΑΕ, τώρα προσεγγίζουν τους Τούρκους», ας σκεφτούν το εξής: Τι θα ήταν καλύτερο, να προσεγγίζουν τα Εμιράτα τους Τούρκους έχοντας παράλληλα Αμυντική Συμφωνία μαζί μας ή χωρίς;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play