Υπόθεση εργασίας: Αν καταρρίπταμε καταριανό Rafale σε περίπτωση παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου;
Η συμφωνία της Τουρκίας με το συμμαχικό της Κατάρ για μεταστάθμευση καταριανών Rafale και Mirage (και όχι μόνο) σε τουρκικό έδαφος, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την παρουσία Τούρκου συγκυβερνήτη στα διθέσια Rafale, έχει ως προφανή στόχο τη μελέτη των δυνατοτήτων των γαλλικών μαχητικών ώστε να βγουν επιχειρησιακά συμπεράσματα για την αντιμετώπισή τους, εν όψει της άφιξης των νέων ελληνικών μαχητικών.
Η είδηση προκάλεσε προβληματισμό στην ελληνική πλευρά για ευνόητους λόγους και εύλογα το ενδιαφέρον στράφηκε στο Παρίσι, για το αν η γαλλική κυβέρνηση θα επιτρέψει αυτή την εξέλιξη καθώς η πρόσβαση μίας ξένης χώρας σε οπλικό σύστημα μία άλλης το οποίο έχει πωληθεί σε τρίτο κράτος- πελάτη, τελεί υπό την έγκριση του κατασκευαστή.
Η γαλλική αντίδραση μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστη. Βέβαια το Rafale στα χέρια των Καταριανών πιλότων προφανώς δεν θα έχει καμία σχέση με το Rafale στο cockpit του οποίου θα βρίσκονται οι κορυφαίο πιλότοι του ΝΑΤΟ – άρα και του κόσμου – οι Έλληνες.
Ωστόσο η εξέλιξη δεν παύει να είναι ενοχλητική και οπωσδήποτε να χρήζει προσοχής. Όπως αποκαλύπτεται, δε, την ίδια πρακτική, δηλαδή τη δυνατότητα πρόσβασης στα Rafale προς απόκτηση εξοικείωσης έχουν ακολουθήσει οι Καταριανοί και με τους Πακιστανούς, καθώς το συγκεκριμένο μαχητικό πρόκειται να προμηθευτεί ο μεγάλος εχθρός του Πακιστάν και σύμμαχος της Ελλάδας, η Ινδία.
Αυτή η πρακτική εκ μέρους του Κατάρ δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη τη Γαλλία η αξιοπιστία τής οποίας ως εταίρου, συμμάχου και προμηθεύτριας οπλικών συστημάτων κινδυνεύει να τρωθεί, εφόσον χώρες όπως η Ελλάδα και η Ινδία επιλέγουν γαλλικούς εξοπλισμούς με επιπλέον γνώμονα όχι μόνο το επιχειρησιακό πλεονέκτημα λόγω των δυνατοτήτων του εκάστοτε γαλλικού όπλου, αλλά και επειδή δεν το γνωρίζει ο αντίπαλος.
Τα Mirage πχ πρόσθεσαν το συγκεκριμένο πλεονέκτημα στην Ελλάδα επί δεκαετίες στο Αιγαίο και αυτό είναι το ενισχυτικό κριτήριο που βάρυνε στην επιλογή του Rafale, πέραν του ότι είναι ένα κορυφαίο μαχητικό.
Αν η συμφωνία Τουρκίας-Κατάρ υλοποιηθεί είναι πιθανό η Άγκυρα να μην αντισταθεί στον πειρασμό και να δούμε στο Αιγαίο καταριανά Rafale υπό την καθοδήγηση των Τούρκων να παραβιάζουν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο. Το ερώτημα που θα προκύψει είναι ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κάθε «καλεσμένος» της Τουρκίας μπορεί να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία και να κάνει «πάρτι» στο Αιγαίο.
Η απάντηση πρέπει να είναι «no party». Μία λογική αντίδραση θα ήταν το καταριανό Rafale να καταρριφθεί από ελληνικό και να σταλούν έτσι πολλαπλά μηνύματα. Δεν μπορεί ο κάθε «περαστικός» να προκαλεί και να παραβιάζει ελληνική κυριαρχία. Δεν έχουν καμία δουλειά οι Καταριανοί από τον Κόλπο να βρίσκονται και να παραβιάζουν τα σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Ας δεν θέλουν να μείνουν στην έρημο ας περιοριστούν στις βόλτες στην τουρκική επικράτεια. Και επειδή στο καταριανό μαχητικό προφανώς θα υπάρχει μπόνους και Τούρκος συγκυβερνήτης το μήνυμα θα σταλεί και στον κύριο αποδέκτη.
Και σε άλλους πολλούς. Ότι δεν είναι μόνο το οπλικό σύστημα, αλλά και το ποιος το χειρίζεται που κάνει τη διαφορά. Εξάλλου αρκετοί θέλουν τα όπλα τους σε ελληνικά χέρια διότι πέραν των κερδών από τις πωλήσεις, γνωρίζουν ότι θα αποτελεί και μία μεγάλη «διαφήμιση» από τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη που καθημερινά διεξάγει πόλεμο. Ακήρυκτο, αλλά πόλεμο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας