3rd Athens Investment Forum: Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης
Στην τρίτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με θέμα «Κερδίζοντας το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης», συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου, η οποία στην εισαγωγή της μίλησε για το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα μεταπολεμικά, όπου υπάρχουν σχέδια και μεγάλοι επενδυτές έτοιμοι να στηρίξουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Κ. Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα, ΑΠΕ, εξοικονόμηση και απολιγνιτοποίηση οι κρίσιμοι τομείς για ενεργειακές επενδύσεις
Νέες νομοθετικές και ρυθμιστικές πρωτοβουλίες προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών, καθώς και η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ, ενώ την Τρίτη θα γίνει η ηλέκτριση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Νάξου. Στις ΑΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι με νέα ρύθμιση που ετοίμασε το ΥΠΕΝ οι επενδυτές δεν θα περιμένουν πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση των έργων, αλλά θα γίνεται με έγκριση μηχανικού.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός τόνισε πως προετοιμάζεται το νέο νομοσχέδιο για την ενέργεια που θα αφορά την απλοποίηση των επόμενων φάσεων αδειοδότησης των ΑΠΕ ως την άδεια λειτουργίας. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης, εστίασε στις επενδύσεις και έφερε πέντε παραδείγματα σε συνάρτηση με την ενεργειακή μετάβαση: Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπου υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, τα δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, όπου υπάρχουν πλέον ιδιωτικά και δημόσια ώριμα έργα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ στα πλαίσια του σχετικού σχεδίου.
Αθ. Δαγούμας: Target model, ιδιωτικοποιήσεις, δίκτυα και ΑΠΕ οι τομείς όπου εστιάζει η ΡΑΕ αυτή τη στιγμή
Στο νευραλγικό ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος, Αθανάσιος Δαγούμας, κατά την ομιλία του. Στόχος της Αρχής, όπως τόνισε, είναι να παρέχει ένα δίκαιο πλαίσιο για όλους τους συμμετέχοντες με σταθερότητα και προσέλκυση επενδύσεων. Η ΡΑΕ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει άμεση και έμμεση εμπλοκή στην ενεργειακή μετάβαση είτε με δομικά μέτρα, είτε διευκολύνοντας την είσοδο νέων επενδυτών στους διαχειριστές, είτε στην ανάδειξη νέων ρόλων στην αγορά (aggregators κτλ), είτε στην επιτάχυνση επενδύσεων. Όπως δήλωσε ο κ. Δαγούμας, το ΕΣΕΚ θέτει το πλαίσιο όπου προσαρμόζεται ο ρυθμιστής και όλοι οι φορείς, ενώ οι κρίσιμες εξελίξεις κατά τον τρέχοντα μήνα είναι το Target model, η πολιτική ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε δίκτυα, καθώς και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ υπογράμμισε επίσης ότι θεωρεί πιθανό να ξεπεραστεί ο εθνικός στόχος διείσδυσης των ΑΠΕ για το 2030 και στάθηκε στη σημασία της στήριξης των ιδιωτικοποιήσεων και των υποδομών στο φυσικό αέριο, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.
Γ. Αλεξόπουλος: Οργανικά και με εξαγορές θα πετύχουμε το στόχο για ΑΠΕ 600 MW ως το 2025
Η ενεργειακή μετάβαση είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στην ενεργειακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον Γεώργιο Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων και Εκτελεστικό Μέλος ΔΣ των ΕΛΠΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο όμιλος υλοποιεί επενδύσεις πάνω από 3 δισ. ευρώ προς την κατεύθυνση αυτή, στηρίζοντας νέες δραστηριότητες όπως στις ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και την ηλεκτροπαραγωγή. Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο τον εταιρικό στόχο για 50% βελτίωση του αποτυπώματος CO2 ως το 2030 μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας που είναι η αφετηρία σε όλες τις δραστηριότητες, της ανακύκλωσης και της ηλεκτροκίνησης. Στις ΑΠΕ ο στόχος των ΕΛΠΕ είναι να φτάσει τα 300 μεγαβάτ εγκαταστάσεων ως το 2021 και τα 600 μεγαβάτ ως το 2025. Ο όμιλος σκοπεύει να το επιτύχει αυτό μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, ενώ θεωρεί εμβληματικό το μεγάλο έργο του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης, ισχύος 204 μεγαβάτ, το οποίο θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και θα έχει υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Κ. Ξιφαράς: Νέες δραστηριότητες, διεθνή έργα και επιθετική εμπορική πολιτική το τρίπτυχο της στρατηγικής της ΔΕΠΑ
Ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ στάθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ενεργειακός κλάδος ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, της διακύμανσης των τιμών, της πανδημίας και της γεωπολιτικής αστάθειας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να γίνει οδηγός στις εξελίξεις και προς αυτή την κατεύθυνση ολοκλήρωσε με επιτυχία το μετασχηματισμό της σε τρεις διακριτές εταιρείες (Εμπορίας, Υποδομών, Διεθνών Έργων). Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο άντεξε στην πανδημία, αλλά ανέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς και μειώνει τις τιμές στα πλαίσια μιας επιθετικής εμπορικής πολιτικής με εξειδικευμένα και ανταγωνιστικά πακέτα για κάθε κατηγορία πελατών της. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα επιτυχημένα βήματα που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΔΕΠΑ, συγκαταλέγεται η επαναδιαπραγμάτευση των μακροχρόνιων συμβολαίων της, η κλιμάκωση της δραστηριοποίησης στα διεθνή έργα και η δυναμική είσοδος στο LNG. Χαρακτηριστική επίσης είναι η είσοδος και ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ σε τομείς όπως οι μικρές χρήσεις LNG, το bunkering, η αεριοκίνηση και τα ανανεώσιμα αέρια. Τέλος, ο κ. Ξιφαράς, υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων εγχώριων και διεθνών επενδυτών, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης αποκρατικοποίησης, καθώς γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους εξασφαλίζουν ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενέργειας και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ι. Κοπανάκης: Στο δικό της green deal βασίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ στηρίζεται στο δικό της green deal, στην πελατοκεντρική προσέγγιση και στο ψηφιακό μετασχηματισμό, στα δίκτυα μέσα παραγωγής και στην εμπορία, όπως τόνισε ο Ιωάννης Κοπανάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το green deal περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση και τη διείσδυση στις ΑΠΕ με κυριότερη δράση τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα στα ορυχεία. Σχετικά με τις τοπικές κοινότητες με λιγνιτική παραγωγή, ο κ. Κοπανάκης ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις άξονες, ο πρώτος είναι η κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης, ο δεύτερος η ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών στα πρώην ορυχεία και ο τρίτος επενδύσεις σε αποθήκευση ενέργειας, βιομάζα, υδρογόνο και άλλες νέες τεχνολογίες.
Αρ. Χαντάβας: Οι πράσινοι τομείς όπου μπορεί να εστιάσει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Enel
Ο Αριστοτέλης Χανταβάς, επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power & Πρόεδρος του SolarPower Europe, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. για την ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών της Ελλάδας. Ο ίδιος μίλησε για τις ευρείες προσπάθειες και επενδύσεις της Enel για μείωση των εκπομπών CO2 και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της ως παράδειγμα και για άλλες επιχειρήσεις. Η εταιρεία επένδυσε μέχρι στιγμής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και έχει φτάσει πλέον τα 58 έργα με ισχύ 475 μεγαβάτ. Το σύμπλεγμα αιολικών του Καφηρέα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στον ελληνικό χώρο, όπως τόνισε, ενώ τα πράσινα λιμάνια είναι ένας υποσχόμενος νέος τομέας και μαζί με τα υβριδικά, τα έξυπνα νησιά και το repowering συγκαταλέγονται ανάμεσα στις προτάσεις της Enel για την χώρα μας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας