Η ελληνική κυβέρνηση συζητά με «πειρατές»
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε μία πρόσφατη συνέντευξή του που διαφημίστηκε σαν «βαρυσήμαντη» είπε για την Τουρκία και την προοπτική διαλόγου: «Δεν συζητάμε με πειρατές».
Πειρατική η ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί
Λίγες ημέρες μετά, ο κατά Σαμαρά «πειρατής» Ερντογάν προχώρησε σε μία ακόμη πειρατική ενέργεια με κυριολεκτικά πλανητικό συμβολισμό: Αποφάσισε τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος. Πώς αντέδρασε μετά και από αυτό η κυβέρνηση την οποία στηρίζει ο κ. Σαμαράς; Έστειλε τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, να συζητήσει στο Βερολίνο με τον θεωρούμενο νούμερο ένα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, φίλο του Ερντογάν και ισχυρό στο σύστημα εξουσίας, Ιμπραήμ Καλίν, για την προοπτική ενός συντεταγμένου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Την ώρα μάλιστα, που γινόταν η συνάντηση ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ήταν στις Βρυξέλλες στην Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και προσπαθούσε, δίχως επιτυχία, να αποσπάσει από τους ομολόγους του απόφαση κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Είναι αμφίβολο αν γνώριζε την τριμερή του Βερολίνου και γι αυτό όταν ρωτήθηκε είπε «ρωτήστε τον Τσαβούσογλου». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προφανώς έσπασε τη συμφωνία και διέρρευσε τη συνάντηση αφήνοντας εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση. Ειρήσθω εν παρόδω, είναι ένα μάθημα που διαχρονικά δεν λένε να μάθουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποκρύπτουν γεγονότα τα οποία η ελληνική κοινωνία μαθαίνει από Τούρκους αξιωματούχους, όταν και όπως τους βολεύει.
Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση όταν χρειαστεί να γίνει διάλογος με την Τουρκία;
Μάλιστα ο κ. Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε τη συνάντηση έναντι των Ευρωπαίων, εν ολίγοις «τι μας λέτε για την Αγιά Σοφιά και τα υπόλοιπα, ο άμεσα ενδιαφερόμενος συζητά μαζί μας». Η ελληνική κυβέρνηση συζητά για έναν συντεταγμένο διάλογο με την Τουρκία. Τι θα περιλαμβάνει; Το Μαξίμου λέει ότι η μόνη διαφορά προς συζήτηση είναι οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Φυσικά η Τουρκία βάζει στον διάλογο τα πάντα και μόλις καθίσει στον διάλογο, θα ανοίξει όλη την ατζέντα. Τι θα κάνει τότε η κυβέρνηση;
Μα φυσικά θα αποχωρήσει, αφού όμως θα έχει έτσι εμμέσως νομιμοποιήσει την τουρκική ατζέντα και θα δέχεται τις επικρίσεις από τον διεθνή παράγοντα ότι εκείνη αποφεύγει τον διάλογο. Η δεύτερη εκδοχή είναι η πιο πιθανή να συνεχίσει και να παραπέμψει στη Χάγη ακόμη και το αν ακόμη και τα 17 κατοικημένα νησιά είναι ελληνικά ή όχι όπως υποστηρίζει η Άγκυρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιδρά έναντι των απειλών της Άγκυρας και των πιέσεων των εταίρων με την συνήθη φοβικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων.
Τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς;
Μετά την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία όφειλε να μην πάει σε συνάντηση και όχι να προσπαθεί να την κρύψει από την ελληνική κοινή γνώμη. Με την συνάντηση αποδυναμώνει την προσπάθεια που κάνει να αναδείξει τον επιθετικό χαρακτήρα της Άγκυρας. Και πράγματι αυτό έκανε ο Τσαβούσογλου ανακοινώνοντας την συνάντηση και όχι έκφραση διαμαρτυρίας προς τον Ερντογάν όπως προσπαθούσε να πείσει ο συμπαθητικός Άγγελος Συρίγος, μήπως και σώσει επικοινωνιακά την κυβέρνησή του.
Τι θα κάνει ο Αντώνης Σαμαράς; Αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα διοργάνωνε και κανένα συλλαλητήριο με περικεφαλαίες. Τώρα δεν θα κάνει ούτε αυτό, θα παρακολουθεί απλώς τις ενέργειες της Ελένης Σουρανή. Το πολύ να κάνει καμία «βαρυσήμαντη» δήλωση ακόμη που δεν θα ακούσει κανείς. Μπορεί να μη κάνει ούτε αυτό αν ο Μητσοτάκης του δώσει την παραπομπή Τσίπρα σε εξεταστική. Γιατί αυτό που παζαρεύει ο Αντώνης Σαμαράς βρυχώμενος περί τα εθνικά θέματα είναι η πολιτική εξόντωση του Τσίπρα. Αν το πετύχει αυτό ας πάει και το παλιάμπελο της χώρας. Γιατί μήπως δικό του είναι; Αν το ένοιαζε η χώρα θα ήξερε ότι επιτυχής αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής δίχως εσωτερική ενότητα δεν υπάρχει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας