Η επιτυχία της κυβέρνησης εξαντλήθηκε στην πρώτη φάση
“Η κυβέρνηση πήρε εγκαίρως δύσκολα και αυστηρά μέτρα και γι αυτό τα πήγαμε καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης”: Η συχνότητα με την οποία επαναλαμβάνεται η φράση αυτή από τους κυβερνητικούς παράγοντες και τα εξαπτέρυγά της στα ΜΜΕ, δημιουργεί την εντύπωση ότι η κυβέρνηση τα πήγε μεν καλά στην αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της επιδημίας αλλά δεν τα πάει καλά πουθενά αλλού.
Το lockdown δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Και όπως έχει δηλώσει και ο Σωτήρης Τσιόδρας όπως και όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως, κάποια στιγμή όλοι θα νοσήσουμε από τον κορωνοϊό. Συνεπώς το ζητούμενο δεν είναι να προστατευθεί ο πληθυσμός από τη έκθεση στον ιό, αυτό δεν γίνεται, αλλά η κατανομή των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με την προετοιμασία του συστήματος υγείας ώστε κανείς να μην χάσει την ζωή του από αδυναμία να νοσηλευτεί.
Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το lockdown για να προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα. Δεν τα πάει καλά στην διαχείριση της δεύτερης φάσης με την άρση των περιορισμών και με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίση.
Ενδεικτική είναι η συζήτηση στην κοινωνία για το άνοιγμα των σχολείων, κανείς δεν πείθεται για το τι εξυπηρετεί. Ανοίγει τα σχολεία ενώ κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια και απογειώνει τα ψηφιακά μαθήματα παραβλέποντας ότι η ζωντανή και ζώσα διδασκαλία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν αντικαθίσταται και δεν υποκαθίσταται από άψυχες διαλέξεις μπροστά στην κάμερα. Στην πραγματικότητα υποβαθμίζει σκόπιμα την εκπαίδευση για να ικανοποιήσει την ιδεοληψία της ανάπτυξης των ψηφιακών υπηρεσιών.
Επιπλέον την ώρα που ανοίγουν τα σχολεία, οι εκκλησίες, τα μαγαζιά λιανικής, τα κουρεία κ.λ.π., παραμένουν κλειστά τα καταστήματα εστίασης και οι τουριστικές μονάδες. Ενώ σε πλατείες, πάρκα, παραλίες, γενικώς όπου υπάρχει λίγος ελεύθερος χώρος σε αυτή την πόλη συνωστίζονται πολίτες όλων των ηλικιών, δίχως καν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, παραμένουν κλειστά τα καφέ και τα εστιατόρια καταδικάζοντας σε λουκέτα εκατοντάδες μαγαζιά, οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και επιβαρύνοντας συνολικά την οικονομία.
Η κυβέρνηση πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας, αρνείται να καταθέσει τις προβλέψεις της για την ύφεση και προσπαθεί να διατηρεί μία επίπλαστη αίσθηση ικανοποίησης στην κοινωνία για να κρατά ψηλά τα νούμερα αποδοχής και δημοφιλίας. Στον τουρισμό το άνοιγμα τοποθετείται για τις 15 Ιουλίου, όταν ανταγωνίστριες χώρες όπως πχ η Κροατία ανοίγουν τα τουριστικά τους καταλύματα για να υποδεχθούν τουρίστες από την Βόρεια Ευρώπη.
Έτσι όμως το κόστος της κρίσης αυξάνεται ενώ κινδυνεύει να χαθεί συνολικά η τουριστική σεζόν με ακόμη μεγαλύτερο κόστος στην οικονομία. Ίσως γι αυτό ο πρωθυπουργός τουιτάρει κάθε μέρα για θέματα δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας στήνει χάπενινγκ με την Πρωτοψάλτη και κάνει αναψηλάφηση της Μαρφίν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας