Μία απάντηση από το οικονομικό επιτελείο
Μία απάντηση στο χθεσινό άρθρο για το αν διαθέτει σενάρια για την αντιμετώπιση της ήττας μας έδωσε το οικονομικό επιτελείο. Από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών λοιπόν μας ενημέρωσαν ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης υπάρχει και είναι κατατεθειμένο. Σύμφωνα με αυτό υπάρχουν δύο σενάρια. Στο θετικό η ύφεση για το 2020 είναι 10% του ΑΕΠ και στο αρνητικό 13%. Αυτά όμως πριν από την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας.
Με τα μέτρα που υλοποιεί σταδιακά η κυβέρνηση η ύφεση για το θετικό και το αρνητικό αντίστοιχα σενάριο μειώνεται, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, στο 4,7% και στο 7,9%. Η κυβέρνηση όπως έχει ανακοινώσει και ο πρωθυπουργός θα διαθέσει περί τα 24 δις ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και ρευστότητα (14+10 δις). Προς το παρόν απορρίπτει την προσφυγή στον ESM για τον απλό λόγο ότι αφενός το ποσό που δανείζει, 2%, είναι πολύ μικρό και αφετέρου κανείς δεν ξέρει τι θα ζητήσει όταν παρέλθει η υγειονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει μνημόνιο ή πιστοληπτική γραμμή με ισοδύναμα σκληρούς όρους καθώς και τα σενάρια για μείωση των μισθών του δημοσίου ή των συντάξεων.
Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου είναι να μην αγγιχθεί από το μαξιλάρι που άφησε το ΣΥΡΙΖΑ το ποσό των 15, 7 δις, το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι. Αντικρούοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ακριβώς η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμπροσθοβαρή λήψη μέτρων (που επίσης δεν λαμβάνει υπόψη την απώλεια εσόδων λόγω της μη καταβολής των φόρων στην διάρκεια των περιορισμών), μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο στάδιο της ομαλοποίησης που να περιλαμβάνει και ένα νέο μνημόνιο.
Από εκεί και μετά η κυβέρνηση είναι συγκρατημένη. Καταστρώνει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης τμηματικά σε συνάφεια με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, πρώτα τα μέτρα όσο διαρκεί ο αποκλεισμός, στην συνέχεια τα μέτρα στην περίοδο της γέφυρας και τελευταία η πλήρης αποκατάσταση. Το εάν θα πετύχει ή όχι το σχέδιο φυσικά θα κριθεί. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναλαμβάνει την πλήρη πολιτική ευθύνη σε σχέση με τους διακηρυγμένους στόχους της, ότι δηλαδή το 2021 η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη από τη ύφεση του 2020 και άρα και τα εισοδήματα, η ανεργία κλπ θα επιστρέψουν στο επίπεδο του Φεβρουαρίου του 2020. Ή μήπως όχι;
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας