Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά όχι για τα ελληνοτουρκικά

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον αντικαπνιστικό νόμο αλλά όχι για τα ελληνοτουρκικά
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο Pagenews. gr για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που μίλησε για όλα στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά.

Στην 4.450 λέξεων ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ με την οποία έκανε τον κυβερνητικό απολογισμό του πρώτου επταμήνου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε ούτε μία λέξη για τα ελληνοτουρκικά και για τα εθνικά θέματα. Κι ας υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις που μας αφορούν είτε άμεσα με την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων νοτίως της Κρήτης και τις κινήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, είχε έμμεσα με την εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία και στην Λιβύη. Προφανώς η επιβολή του αντικαπνιστικού νόμου, που δεν χάνει ευκαιρία να την προβάλλει ο πρωθυπουργός αξιολογείται ως σημαντικότερη από την τουρκική απειλή. Κι ας ρωτούν με αγωνία οι πολίτες όποιον δουν στην τηλεόραση σχετικό ή άσχετο περί τα ελληνοτουρκικά, “μέχρι που θα το πάει ο Ερντογάν και τι θα κάνουμε εμείς;”.

Η μόνη φορά που ανέφερε ο πρωθυπουργός την λέξη Τουρκία ήταν για να στραφεί εναντίον του πολιτικού του αντιπάλου και ότι δήθεν κατέφυγε στις δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών. Ίσως έτσι ήθελε να βγει από την δύσκολη θέση που τον έφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που δήλωσε ότι “Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες». Πιο ανησυχητική όμως είναι η δήλωση του Ερντογάν ότι «η αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή… ειδικά απ’ την Ελλάδα». Φυσικά κανείς δεν δέχεται ένας Τούρκος πολιτικός να γίνει τιμητής των ελληνικών κυβερνήσεων -πολύ περισσότερο που τόσο ο Ερντογάν όσο και οι υπουργοί συνηθίζουν να λένε ψέμματα-, ωστόσο οι απαντήσεις είναι απαραίτητες για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές ακροατήριο.

Εκτός από την ελληνική κοινή γνώμη όμως και στο εσωτερικό της ΝΔ περιμένουν να δουν ποια θα είναι η στάση του Έλληνα πρωθυπουργού πέρα από το ότι “πιστεύει στις προσωπικές σχέσεις των ηγετών” και ότι “χρειάζεται καλή θέληση και από τις δύο πλευρές”.

Μέχρι στιγμής και ο ίδιος και πολύ περισσότερο τα στελέχη του έχουν μιλήσει για παραπομπή στην Χάγη. Βεβαίως η Άγκυρα παγίως μιλά για επίλυση των διαφορών μέσω ενός εφ όλης της ύλης διαλόγου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των διεκδικήσεών της. Υψηλόβαθμοι παράγοντες όμως της ΝΔ και γνώστες των θεμάτων λένε ότι παραπομπή στην Χάγη προϋποθέτει σε κάθε περίπτωση διάλογο και αναγνώριση των τουρκικών μονομερών αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων. Το πιο απλό είναι ότι ακόμη και η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ακολούθως της ΑΟΖ γίνεται επί τη βάση των αναγνωρισμένων χερσαίων συνόρων. Θα καθίσει η Αθήνα σε έναν διάλογο με την Άγκυρα που θα αμφισβητεί τα 17 νησιά στο Αιγαίο ή που μέσα από την σύνταξη του συνυποσχετικού θα παραπέμπει το θέμα προς επίλυση σε ένα διεθνές Δικαστήριο; Ή θα δεχθεί την απαίτηση της Τουρκίας για εκδίκαση με την αρχή της ευθυδικίας.

Αυτά όμως είναι πιο σύνθετα, τα πιο απλά είναι μπροστά και σχετίζονται με την προειδοποίηση που έκανε δύο φορές μάλιστα ο Ερντογάν, ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης. Ίσως μία ευθεία προειδοποίηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό, έστω και από το βήμα του κόμματός του “να μην τολμήσει να δοκιμάσει τα όρια της Ελλάδας”, να ήταν χρήσιμη. Γιατί μέχρι τώρα τις διάφορες απαντήσεις που δίνουν οι Έλληνες υπουργοί δεν φαίνεται να τις παίρνει στα σοβαρά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play