Συλλυπητήρια στο ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε πρόσφατα τα θερμά του συλλυπητήρια στην Τουρκία, για τις απώλειες που έχει στο έδαφος της Συρίας… Το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός παράνομα έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία δεν έχει απασχολήσει τον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος πολύ συχνά τονίζει τη σημασία της Τουρκίας και υπενθυμίζει πόσο μεγάλο στρατό διαθέτει. Φαίνεται ότι για το ΝΑΤΟ το μέγεθος έχει καταλυτική σημασία …
Με απόφαση του Βόρειου Ατλαντικού Συμβουλίου (15 Οκτωβρίου 1951) η Ελλάδα και η Τουρκία, εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα, δεν έχει να θυμάται πολλά από τη χρησιμότητα της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών που έχουν προκύψει. Κάθε φορά που ζητούσε στοιχειώδη στήριξη εισέπραττε αδιαφορία και απαντήσεις που παραπέμπουν στον Πόντιο Πιλάτο. Κάθε φορά που η ασφάλεια της χώρας απειλήθηκε, η απουσία της Συμμαχίας ήταν εκκωφαντική. Και παραμένει…
Ακόμη και στο θέμα του μεταναστευτικού το ΝΑΤΟ κοροϊδεύει.
Το 2016, υποτίθεται ότι θα έστελνε πολεμικά του πλοία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Πλοία έστειλε και παραμένουν στην περιοχή του Αιγαίου. Αλλά μόνο με το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών δεν έχουν ασχοληθεί. Τη “ρωσική κίνηση” στο Αιγαίο παρακολουθούν.
Από την άλλη, κάθε φορά που η Τουρκία απαιτεί κάτι το παίρνει. Όχι μόνο τα συλλυπητήρια του κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για εκείνη τη συνέντευξη του στο CNN, στην οποία δικαιολογούσε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, αλλά δεν είχε τίποτα να πει όταν ρωτήθηκε για τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι είχαν καταρρίψει ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, η οποία είχε διάρκεια λίγων δευτερολέπτων!
Για πάρα πολλά χρόνια το ΝΑΤΟ “ευλογούσε” τις απαιτήσεις των Τούρκων για “αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών”, αρνούμενο να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς του τη Λήμνο και τα Δωδεκάνησα. Πολύ πρόσφατα και πολύ δειλά μαχητικά αεροσκάφη και πλοία της Συμμαχίας, προσεγγίζουν αυτές τις περιοχές. Κι αυτό μετά από την αλλαγή στάσης του Ερντογάν έναντι της Δύσης.
Έχουμε εισπράξει ακόμη και από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τα εύσημα για τη συνέπεια μας στην πληρωμή της “συνδρομής” μας στο ΝΑΤΟ. Αλλά εμείς δεν φαίνεται να κερδίζουμε και πολλά. Αυτή είναι η αίσθηση που έχει ο Έλληνας πολίτης .
Προφανώς ελάχιστοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να φύγει από το ΝΑΤΟ και μάλλον κανένας δεν το πιστεύει. Η άμυνα της χώρας έχει περίπου ταυτιστεί με τη συμμετοχή της στη Συμμαχία. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Ωστόσο αυτό που μπορεί και νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει η στάση μας εντός της Συμμαχίας. Είναι ίσως καιρός να μην λέμε πάντα ναι στη Συμμαχία. Ίσως θα πρέπει να “κάνουμε φασαρία”, να δημιουργούμε θέματα και να θέτουμε ζητήματα απαιτώντας λύσεις. Η δεδομένη στάση μας , η “υπακοή και η κανονικότητα” από την οποία οι κυβερνήσεις μας ανέμεναν και αναμένουν μάταια επιβράβευση δεν μας έχει βοηθήσει σε τίποτα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν, έθεσε πρόσφατα το θέμα του μέλλοντος του ΝΑΤΟ, το οποίο αν συνεχίσει να εισπράττει απ΄ όλα τα μέλη του αλλά να εξυπηρετεί μόνο δύο –ΗΠΑ και Τουρκία– σύντομα δεν θα δίνει αλλά θα εισπράττει συλλυπητήρια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας