Θα απειλήσει με πόλεμο η Ελλάδα αν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στα χωρικά της ύδατα;

Θα απειλήσει με πόλεμο η Ελλάδα αν η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις στα χωρικά της ύδατα;
Ένα ερώτημα που συζητούν οι περισσότεροι Έλληνες θέτει ο Σπύρος Γκουτζάνης στο blog του στο pagenews.gr με αφορμή τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Ήταν εμφανής η αμηχανία του πρωθυπουργού στην δήλωση που έκανε ύστερα από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα συνεχιστούν…Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν”.

Μετά την συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι “πιστεύει στις προσωπικές σχέσεις των ηγετών” και το κυβερνητικό επιτελείο είχε διαρρεύσει ότι “η συνάντηση πήγε καλύτερα από ότι αναμενόταν”. Δύο μήνες μετά από αυτή την καλύτερη του αναμενομένου συνάντηση και την έναρξη της προσωπικής του σχέσης με τον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία προχώρησε στην Συμφωνία με την Λιβύη που βγάζει από τον χάρτη την Κρήτη. Δηλαδή αν δεν είχε πάει καλά η συνάντηση τι θα έκανε ο Σουλτάνος;

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τουρκική να πραγματοποιηθεί σύντομη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Προφανώς για να θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός το θέμα της Συμφωνίας με την Λιβύη και τις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και να μπορεί το επικοινωνιακό επιτελείο να διαρρέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα θέματα στον Τούρκο πρόεδρο, κάτι που δεν είχε κάνει στη Νέα Υόρκη για να μην χαλάσει το καλό κλίμα. Η τουρκική πλευρά αντιπρότεινε να γίνει κανονική συνάντηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε και τελικά η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και 35 λεπτά. Είναι προφανές ότι η Άγκυρα είχε μεθοδεύσει τις εξελίξεις και είχε προετοιμαστεί για την συνάντηση αυτή. Η Ελληνική πλευρά που ζήτησε μόνο μία σύντομη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν ανάλογα προετοιμασμένη; Την ώρα όμως που γινόταν η χθεσινή συνάντηση ο Τούρκος υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε ότι θα κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή που η Τουρκία μοίρασε παρανόμως με την Λιβύη, δηλαδή μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα.

Μία ημέρα πριν την συνάντηση από την ελληνική πλευρά είχαμε ένα αλαλούμ. Την Τετάρτη από το υπουργείο Αμύνης διέρρευσε ότι η Ελλάδα θα παγώσει τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Λίγες ώρες αργότερα το Μαξίμου με δική του διαρροή από το Λονδίνο, έλεγε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, κάτι που ανέφερε και στην δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης (μήπως κατόπιν απαίτησης της τουρκικής πλευράς;).

Επί του συγκεκριμένου δύο τινά μπορεί να έχουν συμβεί: ο υφυπουργός που έκανε την διαρροή στην Ελλάδα ενήργησε από μόνος του για ένα τόσο σημαντικό θέμα και έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, οπότε πρέπει να απομακρυνθεί πάραυτα. Το δεύτερο είναι ότι ενήργησε κατόπιν συνεννόησης με τον πολιτικό του προϊστάμενο που αναγκάστηκε να ανακαλέσει την προειδοποίηση προς την Τουρκία μέσα σε τρεις μόλις ώρες. Τι είναι χειρότερο;

Ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να αποφύγει την συνάντηση που έβαλε στο τραπέζι μία ακόμη αμφισβήτηση της Τουρκίας -κατά την πάγια τακτική της. Ίσως ήταν καλύτερα να ανακοινώσει ότι θα διακόψει πράγματι τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και παράλληλα να διαμηνύσει με τον πλέον επίσημο τρόπο το αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, στα χωρικά της ύδατα, η Ελλάδα θα αντιδράσει με ΚΑΘΕ μέσο για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της όπως αρμόζει σε ένα σοβαρό κράτος. Σε αυτή την περίπτωση οι εταίροι του ΝΑΤΟ θα ελάμβαναν υπόψη την χώρα και θα παρενέβαιναν. Όσο όμως θεωρούν την ελληνική κυβέρνηση -την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση δεδομένη- δεν θα χαλάσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

ΥΓ. Έχει ενδιαφέρον ότι οι εθναμύντορες που σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις επί ΣΥΡΙΖΑ έβγαιναν, κατά το κοινώς λεγόμενο, στα κεραμίδια (και καλά κάνανε) τώρα ποιούν τη νήσσα. Εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται ότι ο “εθνομηδενισμός” που εκείνοι καταγγέλλουν δεν έχει κομματικό πρόσημο -μπορεί να είναι αριστερός ή νεοφιλελεύθερος εξίσου-, απόροια άλλωστε της αντίληψης για την παγκοσμιοποίηση και για τον ρόλο των οικονομικών συναλλαγών. Έχει όμως κομματικό πρόσημο ο πατριωτισμός τους…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play