Τα πάντα ρει
Οι δημοσκοπήσεις, η μία μετά την άλλη καταγράφουν με μικρές, οριακές διαφοροποιήσεις την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ κλείνουν πέντε μήνες από τις Εθνικές Εκλογές. Στην τελευταία έρευνα της OPINION POLL η Ν.Δ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 17.5% στην πρόθεση ψήφου. Η διαφορά είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή των εκλογών αφού η ίδια φαίνεται να ενισχύεται, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δυνάμεις. Όλες οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν μέσα στον Νοέμβριο, δίνουν διαφορές από 14% έως και 18.1%.
Δεν ειναι όμως μόνο αυτό. Η Κυβέρνηση δείχνει να κερδίζει την μάχη της πολιτικής ατζέντας κατά κράτος. Το 74.6% συμφωνεί με τα μέτρα διευκόλυνσης των Ελλήνων του Εξωτερικού, το 74% συμφωνεί με την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, το 72.2 βλέπει θετικά με την συνταγματική καθιέρωση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ το 64% θεωρεί ότι υπάρχει ένα νέο,πιο αισιόδοξο κλίμα στην Οικονομία. Η Κυβέρνηση επικρατεί σε όλα τα θέματα που πήρε πρωτοβουλίες.
Η αχίλλειος πτέρνα της συνεχίζει να είναι το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, αφού μόλις το 27.4% δηλώνει ικανοποιημένο από την Πολιτική της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα, την στιγμή που η ικανοποίηση από την συνολική Κυβερνητική Πολιτική φτάνει το 60.2%. Ας σημειωθεί ότι μεγάλα ποσοστά τόσο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ , όσο πολύ περισσότερο του ΚΙΝΑΛ συμφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές.
Αυτές οι υψηλές επιδόσεις οφείλονται ασφαλώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη που συγκεντρώνει το 64.2% των θετικών απόψεων για το έργο και τις πρωτοβουλίες του , ενώ κυριαρχεί συντριπτικά του Α. Τσίπρα για Πρωθυπουργός με 49.9% έναντι 16.8%! Οφείλονται όμως και στην μεγάλη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Το 42% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανοποιημένο από την αντιπολιτευτική τακτική του. Όλα δείχνουν ότι μη έχοντας βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από τις τρεις αλλεπάλληλες πολιτικές ήττες, πορεύεται σε στρατηγικό, ιδεολογικό, πολιτικό κενό.
Βασικές θέσεις που παίρνει και σε επί μέρους θέματα, φαίνεται να μην εκφράζουν σημαντικά τμήματα των ψηφοφόρων του , με δεδομένο ότι και το 31.5% που πήρε στις Εκλογές ήταν ανομοιογενές και επομένως ετερόκλητο και ασταθές. Επομένως ο δρόμος μπροστά του δεν είναι εύκολος, ούτε σίγουρος. Όσο αφορά το ΚΙΝΑΛ, είναι κοινό μυστικό ότι αντιμετωπίζει ταυτοτικό, στρατηγικό πρόβλημα, πρόβλημα ηγεσίας. Το πρόσφατο Συνέδριο δεν φαίνεται να έλυσε κανένα πρόβλημα ώστε να ανοίξει ο δρόμος ενδυνάμωσης του ΚΙΝΑΛ. Το 51% των ψηφοφόρων του σύμφωνα με την έρευνα δεν θεωρεί ότι το Συνέδριο βοήθησε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να « παίζει μόνος». Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι τεκτονικές πλάκες του Πολιτικού Συστήματος συνεχίζουν να μετακινούνται. Όπως την τελευταία 10ετία αυτό οδήγησε στην εμφάνιση και την συρρίκνωση στην συνέχεια νέων κομμάτων, όπως οδήγησε στην συμπίεση του ΠΑΣΟΚ και στην εκτίναξη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και στο μέλλον μπορεί να υπάρξουν αλλαγές που δεν μπορούμε από σήμερα να προκαθορίσουμε.
Μπορεί για παράδειγμα να υπάρξει μια πολύχρονη ηγεμονία και κυριαρχία στην Διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, όσο τα θετικά βήματα της Κυβέρνησης ακολουθούνται από την αμηχανία, την απροσδιοριστία της Αντιπολίτευσης. Ωστόσο, στην Πολιτική τα πάντα ρει και τα γεγονότα συχνά ανατρέπουν τους σχεδιασμούς. Ας θεωρήσουμε για παράδειγμα ότι το Μεταναστευτικό- Προσφυγικό ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι μία διεθνής ύφεση δημιουργήσει ξαφνικά προβλήματα στο θετικό κλίμα στην Οικονομία. Τότε όλα είναι διαφορετικά. Κάποιες δυνάμεις θα εκφράσουν τις νέες δυναμικές.
Τα πάντα ρει λοιπόν σε μια εποχή που όλα αλλάζουν.Ποιος φανταζόταν πριν δέκα, δεκαπέντε χρόνια ότι το 68.3% θα απαντούσε σε μια έρευνα ότι ο διαχωρισμός Δεξιάς- Αριστεράς δεν έχει νόημα. Οι καταστάσεις, οι διεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι πιο περίπλοκες απ΄ότι τις αντιλαμβανόμαστε. Η πρόκληση για το Πολιτικό Σύστημα αλλά και για κάθε κόμμα ξεχωριστά είναι πόσο τις « πιάνει» , πως κατορθώνει να προσαρμόζεται και να εκφράζει τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις.
Αυτό είναι το διαρκές στοίχημα για όλους το επόμενο διάστημα …
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας