Να φοράει τη φούστα της όπως θέλει
25 Νοεμβρίου, Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.Δεν είναι θέμα μιας ημέρας. Αφορά κάθε ημέρα του χρόνου.Δεν έχει σημασία που γίνεται. Στην Ελλάδα στην Αφρική, στην Ασία. Στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στην βραδινή έξοδο. Η βία σε βάρος των γυναικών είναι αποκρουστική. Τo ίδιο αποκρουστική είναι η αδιαφορία απέναντί της. Αυτοί είναι οι λόγοι που.μια μέρα δεν αρκεί. Γιατί εκατομμύρια γυναίκες ζουν καθημερινά στα κορμιά τους την έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές. Οι περισσότερες ζουν με το βάρος της σιωπής και το βάρος της ντροπής.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο ΑΠΕ δίνουν την εικόνα:Σε 18.583 ανέρχονται τα περιστατικά που έχουν δεχτεί τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και την 21η Νοεμβρίου του 2019. Από αυτά τα 16.603 είναι περιστατικά βίας, ενώ τα 1.980 αφορούν περιστατικά πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.
Ανάλογη εικόνα δείχνουν και τα στοιχεία των ξενώνων των δήμων, καθώς εκ του συνόλου των 1.697 φιλοξενούμενων, οι 1.457 ήταν θύματα βίας. Παράλληλα, στους ξενώνες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εκ του συνόλου των 212, οι 194 ήταν θύματα βίας.
Επιπλέον η γραμμή “SOS 15900” από την έναρξη της λειτουργίας της τον Μάρτιο του 2011, έχει δεχθεί 37.482 κλήσεις. Ειδικότερα, κατά το έτος 2018, από τις 5.088 κλήσεις που δέχθηκε οι 4.116 αφορούσαν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας. Από τις 2.864 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.519 κλήσεις αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία με δράστη κυρίως τον σύζυγο, οι 110 κλήσεις σε σεξουαλική παρενόχληση, οι 28 κλήσεις σε περιπτώσεις βιασμού, 2 κλήσεις σε trafficking και σε περιπτώσεις πορνείας, και 108 κλήσεις αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας.
Από τις γυναίκες θύματα βίας που απάντησαν στην ερώτηση για την εργασιακή τους κατάσταση η πλειονότητα, το 30% δηλαδή, είναι απασχολούμενες εκ των οποίων το 8% είναι αυτοαπασχολούμενες. Το 20% είναι άνεργες (από τις οποίες 62 ή 11% μακροχρόνια άνεργες). Όσον αφορά την οικογενειακή τους κατάσταση, το 53% δήλωσαν έγγαμες, ενώ το 11% δήλωσαν άγαμες. Το ηλιακό εύρος που επλήχθη περισσότερο είναι μεταξύ 40 και 54 ετών σε ποσοστό 26%, ακολουθώντας το εύρος από 25 έως 39 σε ποσοστό 24%. Από το σύνολο των γυναικών που κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή, προκύπτει ότι 2.208 (77%) είναι Ελληνίδες, 262 (9%) είναι μετανάστριες και 18 (1%) είναι ΑμΕΑ.
Όλα αυτά συμβαίνουν δίπλα μας. Στο απέναντι διαμέρισμα, στο σχολείο, στη δουλειά. Μην κλείνουμε τα μάτια. Είναι πολλοί, πάρα πολλοί οι άντρες που θεωρούν “μαγκιά” και περίπου “φυσιολογικό” να επιβάλλονται στις γυναίκες με άσκηση βίας. Κι είναι ακόμα χειρότερο ότι για πολλούς δεν φταίει ο βιαστής δεν φταίει ο σεξιστής δεν φταίει η πατριαρχική κοινωνία. Φταίει η κοπέλα που έβαλε κοντή φούστα, που “προκάλεσε”.Τα πατριαρχικά στερεότυπα κυριαρχούν και στην ελληνική κοινωνία. Μας αφορούν όλους διότι -ας είμαστε ειλικρινείς- ανιχνεύονται σε όλους μας….
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας