Κτηματολόγιο ταλαιπωρίας
Πραγματικά θα ήθελα να δω πόσες φορές θα πληρώσουν οι Έλληνες τα ακίνητά τους στο κράτος. Φοβάμαι όμως πως μία ζωή δεν αρκεί για αυτό. Πέραν του ΦΠΑ όσοι αγόρασαν σπίτια τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν υποθηκοφυλάκεια, πολεοδομίες, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κοκ. Και όλα αυτά για να μην έχουν τίποτα! Σε λίγα χρόνια χρειάστηκε να τα ξαναδηλώσουν για ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα (που υπήρχαν παρότι τα είχε ελέγξει το κράτος) σε πολεοδομίας, ΔΕΗ κτλ.
Μετά ήρθε το Κτηματολόγιο, όπου ότι δε δηλώσεις το χάνεις, ακόμη και αν έχεις συμβόλαιο. Κάπου στη μέση βγήκαν και οι δασικοί χάρτες που αμφισβητούν τις ιδιοκτησίες σε ολόκληρες περιοχές. Θα ακολουθήσει η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και μετά ο Θεός ξέρει τι. Πραγματικά όποτε θέλει λεφτά το κράτος ανοίγει την τσέπη των πολιτών που έκαναν το λάθος να επενδύσουν στην Ελλάδα και τους παίρνει όσα θέλει. Σύμφωνα με μία φράση που χρησιμοποιώ αυτόν τον καιρό για να υπογραμμίσω τον παραλογισμό των όσων ζούμε «είναι αδιανόητο».
Αδιανόητο αλλά έχει υποστηριχτές. Γιατί κάποιοι πληρώνονται για όλα αυτά και από όλα αυτά. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους μηχανικούς, τους δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλώ για όλους εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς που η μόνη τους δουλειά είναι να γράφουν νόμους που αφήνουν εκκρεμότητες, τις οποίες στη συνέχεια ρυθμίζουν άλλοι νόμοι, οι οποίοι αφήνουν παράθυρα τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσεις για να κλείσεις!
Και κάπως έτσι η ζωή στην Ελλάδα κυλάει στο περίπου. Σε αφήνουν να χτίσεις το αυθαίρετο, αλλά όταν πας να το γράψεις στο παιδί σου σε περιμένουν στη γωνία. Γιατί το άγχος τους δεν είναι η νομιμότητα και το περιβάλλον, αλλά τα λεφτά. Να έχουν κάτι για να διαπραγματευτούν μαζί σου. Γιατί έρχονται οι πολιτικοί και σου λένε… 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές! Και είσαι ευχαριστημένος γιατί η προηγούμενη επιλογή για να μην αρνηθείς την οικογενειακή περιουσία με άρνηση κληρονομιάς ήταν μόλις 12!
Στον προϋπολογισμό του 2020 έχουν εγγραφεί περίπου 150 εκ. ευρώ από πρόστιμα που θα επιβληθούν σε όσους νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους, αλλά δεν ενημέρωσαν τη ΔΕΗ. Γιατί να την ενημερώσουν; Είναι ρύθμιση που δεν αλλάζει τα χιλιοστά των ιδιοκτησιών σε κάθε πολυκατοικία. «Ναι αλλά αλλάζει ο χώρος που ηλεκτροδοτείται, άρα αλλάζουν τα δημοτικά τέλη» σκέφτηκαν στο υπουργείο Οικονομικών και για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιους θέλουν να χρηματοδοτήσουν με τα χρήματα από τα πρόστιμα προβλέφθηκε ότι θα διατεθούν στους… Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μας δουλεύουν όλοι μαζί. Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση. Δημιουργείται έτσι ανασφάλεια δικαίου που λειτουργεί διαλυτικά στην κοινωνία και απογοητεύει όσους έχουν διάθεση δημιουργίας. Γιατί στην Ελλάδα όποιος δουλεύει απλά πληρώνει περισσότερα χωρίς να ζει καλύτερα από τον ιδρώτα του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας