Η ακτινογραφία του νέου φορολογικού – Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές
Τα τελευταία δέκα και πλέον έτη είχαμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε με αρνητικότητα τα ουκ ολίγα φορολογικά νομοσχέδια που ψηφίστηκαν όλη αυτή την περίοδο. Όχι άδικα θα πεί κάποιος , αφού γεγονός είναι ότι ανατρέχοντας στο παρελθόν , θα βρούμε ελάχιστα έως μηδενικά νομοσχέδια τα οποία περιλάμβαναν ευνοϊκές προς τους φορολογούμενους διατάξεις.
Είχε γίνει κάτι παραπάνω από σύνηθες να εμπεριέχουν αυξήσεις φόρων, γεννήσεις νέων φόρων , μειώσεις εισοδημάτων και γενικότερα διατάξεις οι οποίες αποδείχθηκαν επιβλαβείς προς την οικονομία και την αγορά γενικότερα, αφού συσσώρευαν κατά πολύ το εισόδημα που μπορούσε να διαθέσει ο φορολογούμενος προς κατανάλωση.
Πλέον φαίνεται ότι οδεύουμε με μικρά βήματα προς τον ανάποδο δρόμο , όπου θα υπάρχουν μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ενδεχομένως αφαιρέσεις αρκετών έμμεσων φόρων. Εκτός αυτού μετά από καιρό φαίνεται η ψυχολογία του κόσμου να αλλάζει προς το θετικότερο , κάτι που είναι άκρως αναγκαίο για μια οικονομία που θέλει να επανέλθει σε φάση άνθισης.
Βέβαια καλό θα είναι να κρατούμε και μικρό καλάθι , διότι αν οι μειώσεις αυτές δεν συνδυαστούν με αύξηση της επιχειρηματικότητας αλλά και της ανάπτυξης , είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε στα παλιά «λημέρια» των αυξήσεων . Σε κάθε περίπτωση η δεκαετία που μας πέρασε θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα καλό μάθημα προς όλους τους φορείς της οικονομίας, το οποίο θα πρέπει να θυμόμαστε καλά για να μην χρειαστεί να το ξαναπεράσουμε , με τις ίδιες ή και χειρότερες συνέπειες.
Επί του πρακτικού και σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών τα βασικότερα σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου , το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα περιλαμβάνουν :
- Μείωση φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων με θέσπιση του πρώτου κλιμακίου στο 9% , για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
- Αντίστοιχα μείωση των συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα , για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως.
- Αύξηση αφορολόγητου 1.000 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας , χωρίς να υπάρχει «ταβάνι» στα τρία παιδιά.
- Μείωση ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων στο 24% από το 28% που ισχύει σήμερα.
- Μείωση το φόρου μερισμάτων στο 5% από το 10% που ισχύει σήμερα.
- Αναστολή για τρία έτη του ΦΠΑ νεόδμητων κατοικιών που έχουν άδεια οικοδομής μετά το 2006.
- Αναστολή για άλλα τρία έτη του φόρου υπεραξίας ακινήτων.
- Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε 13% σε μία σειρά αγαθών που χαρακτηρίζονται ως πρώτης ανάγκης ( παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη κ.ο.κ ).
- Θέσπιση κινήτρων αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών που γίνονται για την αναβάθμιση των κτιρίων.
Βέβαια εκτός αυτών το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και διατάξεις που θα αυξάνει το όριο των αποδείξεων που θα πρέπει να ξοδεύουν οι φορολογούμενοι με την χρήση πλαστικού χρήματος, ώστε να μην πληρώσουν παραπάνω φόρο.
Το όριο αυτό θα αυξηθεί στο 30% επί του εισοδήματος , περιλαμβάνοντας μάλιστα όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου , από όλες τις πηγές , χωρίς αυτό να περιορίζεται μόνο στα εισοδήματα που θεωρούνται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις.
Σε περίπτωση που δεν συλλεχθούν οι αποδείξεις που πρέπει , θα προβλέπεται επιβολή φόρου ύψους 22% επί του ποσού που δεν έχει συλλεχθεί με την χρήση πλαστικού χρήματος.
Δεδομένου ότι τα όρια αυξάνονται , αφού αυξάνεται το ποσοστό αποδείξεων που ζητάτε αλλά και η αρχική βάση υπολογισμού, καθώς επίσης και ότι πλέον θα αφορά όλους τους φορολογούμενους αξίζει να υπενθυμίσουμε κάποια βασικά ζητήματα που αφορούν το πλαστικό χρήμα όπως αναφέρονται μέχρι τώρα στον νόμο και στις σχετικές οδηγίες:
Όταν λέμε πλαστικό χρήμα εννοούμε:
- Πληρωμή με πιστωτική κάρτα.
- Πληρωμή με χρεωστική κάρτα ( κάρτα αναλήψεων από ΑΤΜ ).
- Πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα.
- Μεταφορά μέσω e- banking και μεταφορά μέσω τραπεζικής εντολής.
- Πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου.
Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής με πλαστικό χρήμα είναι οι εξής :
- Οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και οι ανήλικοι που υποχρεούνται να υποβάλλουν ατομική δήλωση.
- Τα άτομα με ποσοστά αναπηρίας 80% και άνω.
- Τα άτομα που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Οι υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στο εξωτερικό.
- Οι κάτοικοι χωριών κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων ( όχι τουριστικές περιοχές ).
- Οι φορολογούμενοι των οποίων το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ.
- Όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών , για το μέρος της διαφοράς του τεκμαρτού εισοδήματος.
- Οι φορολογούμενοι που είναι μακροχρόνια νοσηλευόμενοι ( άνω των 6 μηνών )
- Οι δικαιούχοι του ΚΕΑ
- Οι υπήκοοι τρίτων χώρων που αιτούνται ή λαμβάνουν διεθνή προστασία από την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται γενικά από το μέτρο της συλλογής αποδείξεων:
- 1. Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών.
- 2. Οι στρατιωτικοί, εφόσον υπηρετούν στην αλλοδαπή.
- 3. Οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- 4. Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- 5. Οι φυλακισμένοι.
Σε κάθε περίπτωση για το θέμα των αποδείξεων ο νομοθέτης θα πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι , μισθωτοί και επαγγελματίες ,βρίσκονται με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς , ή με πιστωτικές κάρτες οι οποίες έχουν κοκκινήσει εδώ και καιρό. Γεγονός είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή ώστε το μέτρο αυτό να μην λειτουργήσει ως μία φορολογική επιβάρυνση, σε αντίθεση με τον αρχικό του στόχο.
Σκοπός του άλλωστε θα πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρου προς όλους ώστε να ζητούν αποδείξεις χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Από την άλλη όμως δεν θα πρέπει να είναι τιμωριτικού χαρακτήρα για όσους αδυνατούν να πιάσουν τον στόχο , ειδικά όταν αυτό γίνεται χωρίς την θέληση τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας