Το σύνδρομο της Στοκχόλμης
Όλα έχουν την εξήγησή τους. Η αντιμετώπιση από την ελληνική πλευρά, για παράδειγμα, της τουρκικής επιθετικότητας και των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει στην Κύπρο με την εισβολή και κατοχή το μισού νησιού και των νέων τετελεσμένων που επιχειρεί στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος σε Ελλάδα και Κύπρο είναι αδιαμφισβήτητες διότι αντιμετωπίζουν τον θύτη και εισβολέα ως νόμιμο και – ακόμα χειρότερα- αξιόπιστο συνομιλητή. Δεν υπάρχει προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις όπου ο εισβολέας συνεχίζει την κατοχή εδάφους ξένου κυρίαρχου κράτους επί μισό αιώνα και εν τω μεταξύ διευρύνει τις παράνομες διεκδικήσεις και πράξεις, αλλά ταυτόχρονα τυγχάνει από τα θύματά του συμπεριφοράς η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα πεπραγμένα του, ανατροφοδοτώντας έτσι την παράνομη δραστηριότητα.
Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος είναι η μια πλευρά του νομίσματος, Η άλλη είναι η στάση και οι ευθύνες του κόσμου, σε Ελλάδα και Κύπρο.Όσο και να αναγνωρίσει κάποιος ότι οι Έλληνες έχουν υποστεί μία παρατεταμένη προπαγανδιστική καταιγίδα και μία πολυετή επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου με στόχο την αλλοίωση της αντίληψης, την κάμψη του φρονήματος και την καλλιέργεια μίας δουλοπρεπούς συμπεριφοράς, δεν μπορούν να παραγνωριστούν οι ευθύνες τμήματος της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας σε Ελλάδα και Κύπρο.
Δεν δικαιολογείται το σύνδρομο του ραγιά απέναντι σε ένα βαρβαρικό καθεστώς που έχει ως διακηρυγμένο στόχο την πλήρη αναίρεση των κυριαρχικών κεκτημένων – τα οποία κερδήθηκαν με αίμα κατά την επανάσταση του 1821 και εντεύθεν με διαδοχικούς αγώνες – και την επαναφορά του απελευθερωθέντος ελλαδικού χώρου, όσου απελευθερώθηκε, σε καθεστώς τουρκοϊσλαμικής κυριαρχίας.
Η νοοτροπία αποδοχής της κατοχικής κατάστασης αντί του πάση θυσία αγώνα για την κατάργηση της, αποτυπώνεται με σοκαριστικό κατά τη γνώμη μου τρόπο, στην επιστολή συγγνώμης προς το κατοχικό καθεστώς που απέστειλε ο πατέρας του 16χρονου Ελληνοκυπρίου ο οποίος κατέβασε την τουρκική σημαία από χωριό της κατεχόμενης Κύπρου και αφαίρεσε φωτογραφία του τεθνεώτος σφαγέα των Ελλήνων της Κύπρου, κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.
Η επιστολή…
Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή, ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.
«Είμαι ο πατέρας του νεαρού, ο οποίος εμπλέκεται στο δυσάρεστο γεγονός που σημειώθηκε στη Λύση στις 8 Σεπτεμβρίου 2019. Απευθυνόμαστε σε Εσάς με αυτή την επιστολή, για να σας εκφράσουμε τη βαθιά μας λύπη για τις συνέπειες που προκάλεσε σε όλους μας οι απερίσκεπτες πράξεις του 16χρονου γιου μας, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα. Τόσο εγώ όσο και ο γιος μου και ολόκληρη η οικογένεια μας μέσω σας, τις ειλικρινείς απολογίες σε όσους , δικαιολογημένα, ένιωσαν λύπη, θυμό και απογοήτευση από τις συγκεκριμένες πράξεις. Είναι θερμή παράκληση μας όπως διαβάσετε την απολογία μας ιδιαίτερα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ήταν μια επιπολαιότητα που έγινε από ένα έφηβο κάτω από υπερβολική συναισθηματική φόρτιση.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι, το θετικό κλίμα συνεννόησης και φιλίας που δημιουργήθηκε όλο αυτό το διάστημα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να μην διαταραχτεί ανεπανόρθωτα. Σας επαναλαμβάνω ότι ο γιος μου αναγνώρισε το λάθος και μετάνιωσε γι΄αυτό. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επαναληφθεί».
Μπορεί ο πατέρας να ανησύχησε για ασφάλεια του παιδιού του, καθώς οι «Γκρίζοι Λύκοι» τον επικήρυξαν, και το πατρικό ένστικτο προστασίας να επικράτησε της εθνικής και προσωπικής αξιοπρέπειας. Κατανοητό. Είναι όμως σαν να ζητούσε ο πατέρας του Μανώλη Γλέζου συγγνώμη από τους ναζί επειδή κατέβασε ο γιος του τη σημαία με τη σβάστικα.
Ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, άδραξε φυσικά την ευκαιρία για κάνει μαθήματα πολιτισμούς και ειρηνικής συνύπαρξης… «Γεμίζοντας τα μυαλά νέων ανθρώπων με εχθρότητα και μίσος είναι ένα βαρύ φορτίο τόσο για τους νέους όσο και για το νησί μας (…) Δυστυχώς, πολλοί Έλληνες έφηβοι μεγαλώνουν φανατικά, ειδικά στα σχολεία, όπως δείχνουν οι έρευνες. Αυτό και παρόμοια περιστατικά δείχνουν ότι είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτικές πολιτικές να είναι απαλλαγμένες από φανατισμό. Οι νέοι και οι κοινότητες θα πρέπει να σέβονται τα σύμβολα και τις αξίες των άλλων.»
Ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης που εισέβαλε, σκότωσε, βίασε, άρπαξε, εξαφάνισε ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν αγνοούμενοι και απειλεί με νέο «Αττίλα», κάνει συστάσεις αφ’ υψηλού για ειρήνη και συνύπαρξη στα θύματα. Το επόμενο στάδιο θα είναι επ’ ευκαιρία της επετείου για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία το 2021, να ζητήσουμε συγγνώμη από τους Τούρκους για την Επανάσταση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας