Ο (μακεδονικός) χαλβάς να είναι καλά…

Ο (μακεδονικός) χαλβάς να είναι καλά…
Μετά από 2,5 ώρες και τις περισσότερες από 50 ερωτήσεις των δημοσιογράφων ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ. Ο Γιάννης Αντύπας, στο νέο του blog στο pagenews.gr αναλύει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις απαντήσεις που έδωσε.

Μόνο μία* ερώτηση δέχθηκε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, στην πρώτη ΔΕΘ μετά τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Παρά το γεγονός πως το Σκοπιανό ήταν ένα από τα θέματα για τα οποία η ΝΔ έκανε πρόταση μομφής ως αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απάντησή του επανέλαβε πως οι ψηφισμένες συμφωνίες δεν αλλάζουν και έδειξε να θέλει να μεταφέρει τη συζήτηση στο θέμα της προστασία του brand της Μακεδονίας και των προϊόντων.

Με απλά λόγια, ο… μακεδονικός χαλβάς να είναι καλά. Μόνο μία ερώτηση σε σύνολο πενήντα και πλέον, καθώς κανείς από τους παριστάμενους συναδέλφους δε θεώρησε ότι θα έπρεπε να επανέλθει και ζητήσει κάποια διευκρίνιση. Όπως πχ έγινε (και ευτυχώς) με το προσφυγικό/μεταναστευτικό και τα θέματα νόμου και τάξης (άσυλο, Εξάρχεια, φυλακές, ποινικός κώδικας κοκ).

Γενικότερα ο πρωθυπουργός έπαιξε «άμυνας ζώνης», θέλοντας να αποφύγει τα φάουλ. Επέτρεψε τα «σουτ» από τους δημοσιογράφους και είχε την τύχη να αντιμετωπίσει ελάχιστα… επιθετικά ριμπάουντ. Η λογική είναι απλή. Εσείς ρωτάτε ότι θέλετε, εγώ απαντάω όπως μπορώ. Επιβεβαίωσε και τη χθεσινή μας εκτίμηση πως δε θα μετατρέψει τη Βουλή σε μία απέραντη εξεταστική.

Για τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκανε χιούμορ με την ταινία Γαβρά- Βαρουφάκη, αναρωτήθηκε αν εμφανίζονται και οι κκ Καμμένος και Πετσίτης, ενώ ήπιος ήταν ακόμη και για την υπόθεση Novartis. Από εκεί και πέρα βέβαια για όποιες υποθέσεις φθάσουν στη Βουλή οι αποφάσεις θα ληφθούν από το νομοθετικό σώμα, στο οποίο βεβαίως η ΝΔ έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του σε όλα σχεδόν τα θέματα, κυρίως στα αμιγώς πολιτικά: από την αλλαγή του εκλογικού νόμου μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ειδικά για το τελευταίο η σχετική αποστροφή είναι χαρακτηριστική: ρωτήστε με ξανά σε τρεις μήνες!

Λεφτά υπάρχουν!

Κατά τα άλλα είχε για όλους κάτι καλό. Δε θα κοπούν τα επιδόματα, θα αυξηθούν οι προσλήψεις, θα δοθούν τα αναδρομικά με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, θα μειωθούν οι φόροι, θα, θα, θα. Όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν», παρά τις προσεκτικά επιλεγμένες διατυπώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φοβάμαι πως ότι δεν έκανε προεκλογικά ο πρωθυπουργός το κάνει μετεκλογικά για να συνεχίσει να απολαμβάνει θετικών σχολίων από τον Τύπο και θετικά ευρήματα στις δημοσκοπήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πειρασμός να ανοίγεις τις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες και να λένε για εσένα τα καλύτερα, αλλά το πρόβλημα είναι το ποιος πληρώνει αυτά τα καλά λόγια.

Αν είναι αυθόρμητα κανένα πρόβλημα.Όμως, αν είναι αποτέλεσμα μιας φιλολαϊκής πολιτικής με δανεικά ή το χειρότερο πελατειακής πολιτικής με τους φόρους των Ελλήνων τότε τα πράγματα είναι άσχημα.

Στον Τσίπρα το «μπαλάκι»…

Με αυτά και αυτά πέρασε ένα ακόμη ραντεβού για τη νέα κυβέρνηση. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, από τον οποίο σοβαροί πολιτικοί παρατηρητές αναμένουν να δουν αν διάβασε για δεύτερη φορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Γιατί, αν επιμείνει στην ανάλυση του περασμένου Ιουλίου, πως οι πολίτες δεν κατάλαβαν την πολιτική του τότε θα είναι σαφές πως κάτι δεν έχει καταλάβει ή δε μπορεί να το κάνει ο ίδιος.

Οπότε κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να του το προσφέρει αυτό. Γιατί από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του απόλυτου κυρίαρχου στον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως σε ολόκληρη την Κεντροαριστερά οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού είναι μεγάλες. Είναι μεγάλες για τα όσα είπε και δεν έκανε το 2015, για όσα έκανε μέχρι το 2019 και όσα θα πει και θα κάνει στα χρόνια που έρχονται.

* Υπήρξε και μία δεύτερη ερώτηση για το Σκοπιανό. Η 51η ή η 52η. Η τελευταία σε κάθε περίπτωση. Μόνο που το περιεχόμενό της, για τους… εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες της γειτονικής χώρας (σε συνολικό πληθυσμό μικρότερο των 2 εκ.) τη θέτει εκτός της παρούσας ανάλυσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play