“Άλλα λέω κι άλλα κάνω, πως να σας το πω…”
Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Θα τον θυμάστε, φαντάζομαι. Ηταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας όταν έγινε η φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Τότε που η Τροχαία, αντί να βγάζει τον κόσμο και τους οδηγούς από την περιοχή της φωτιάς, τους έστελνε από την λεωφόρο Μαραθώνος στο φλεγόμενο Μάτι. Και να μην τον θυμάστε από αυτή την εγκληματική “καθοδήγηση” θα τον θυμάστε από εκείνη την περίφημη συνέντευξη Τύπου, όπου, κάνοντας τον απολογισμό των όσων… έπραξε εκείνη την ημέρα η Τροχαία, τα βρήκε όλα καλώς καμωμένα και έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του.
Τον κύριο αυτόν είχε αποδοκιμάζει με δηλώσεις του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας και τη δική του -ανάμεσα σε άλλες- παραίτηση. Ο κ. Τσουβάλας δεν παραιτήθηκε. Τον “παραίτησε” η τότε κυβέρνηση. Ο ίδιος μάλιστα δεν δήλωσε ποτέ ότι είχε την παραμικρή ευθύνη για όσα εγκληματικά συνέβησαν στο Μάτι. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν, διορίστηκε από τη νέα κυβέρνηση ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπό τον νέο υπερυπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Τι συνέβη άραγε κι ένας ανίκανος και υπεύθυνος, κατά ένα μέρος, για την τραγωδία στο Μάτι επιβραβεύτηκε από τη νέα κυβέρνηση με τόσο σημαντικό πόστο; Η δικαιολογία ότι στη θέση αυτή τον διόρισε ο κ. Χρυσοχοΐδης -και ως εκ τούτου δεν είναι επιλογή του κ. Μητσοτάκη- δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση. Αυτές οι θέσεις είναι κατεξοχήν πολιτικές. Ο πρωθυπουργός, είτε συναίνεσε είτε ανέχτηκε, είτε προχώρησε ο ίδιος σε αυτή την επιλογή, φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Έτσι προκύπτουν και μια σειρά ερωτήματα. Όσα έλεγε τότε η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της, κατά της κυβέρνησης και των ανώτατων στελεχών σε κρίσιμους τομείς, τα πίστευε ή τα έλεγε μόνο για λόγους εντυπώσεων; Μόνο προς άγρα ψήφων, απαραίτητων για την κυβερνητική αλλαγή.
Είναι τέτοιος ο κυνισμός που επικρατεί στην τρέχουσα πολιτική που το τι λες σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το τι θα κάνεις αύριο.
Κι εδώ δεν τίθεται θέμα διαφορετικών απόψεων. Εδώ για τον κ. Τσουβάλα τέθηκε και δικαιολογημένα θέμα διαχειριστικής επάρκειας που σχετιζόταν με την προστασία της ασφάλειας και της ζωής των πολιτών. Οπως αποδείχτηκε όμως, όλα υποτάσσονται στην καιροσκοπική λογική της δημιουργίας εντυπώσεων για εκλογικά οφέλη.
Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα έχει φαίνεται “κατακτήσει” το δικαίωμα “άλλα να λέει κι άλλα να κάνει”. “Δικαίωμα” που του παραχωρήσαμε εμείς οι πολίτες με την (εκλογική) συμπεριφορά μας…
Διαβάστε όλα τα άρθρα του Γιώργου Χελάκη, εδώ
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας