13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου
Τρίτη και 13 Φεβρουαρίου σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου. Θεσμοθετήθηκε από την UNESCO που πρόκρινε την 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Από τότε που με θυμάμαι ραδιόφωνο ακούω. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Δεν άκουγα “πειρατές”, δε μου άρεσαν, άκουγα ΕΡΑ. Μουσικές εκπομπές κατά κύριο λόγο. Ως πιτσιρικάς άκουγα “Μικρόφωνο Στα Γήπεδα” για το ποδόσφαιρο, (είχα τρέλα τότε με την μπάλα), άκουγα φανατικά 2-67 aka Μιχάλη Τσαουσόπουλο, Άκη Έβενη, Γιώργο Παπαστεφάνου και φυσικά Γιάννη Πετρίδη. Το ραδιόφωνο έπαιζε ολημερίς και σχεδόν οληνυκτίς στο σπίτι.

Φέτος πρέπει να συμπληρώνω τριάντα χρόνια από τότε που πρωτομπήκα σε στούντιο ραδιοφώνου. Ένα μεσημέροαπόγευμα στον TOP FM στη Φιλοθέη στην εκπομπή του Ανδρικάκη. Πρέπει να ήτανε μαζί του και μία κυρία, αλλά να με συγχωρέσει δε θυμάμαι το όνομά της. Μαγεία! Δεν μπορούσα επί μέρες να βγάλω από το κεφάλι μου την εικόνα του στούντιο. “Κόλλησα”. Από τότε έχω “γράψει” πάρα πολλές ώρες σε ραδιοφωνικά στούντιο, είτε παρακολουθώντας τις εκπομπές σημαντικών ραδιοφωνανθρώπων είτε κάνοντας τη δική μου εκπομπή.

Αυτό το κείμενο είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το ίδιο το ραδιόφωνο ως μέσο για τη συντροφιά, τη γνώση, την καλλιέργεια, τη διασκέδαση και τις φιλίες που μου έχει χαρίσει. Αυτό το κείμενο είναι μία προσωπική μου απόδοση ατελείωτου σεβασμού σε συγκεκριμένους ραδιοφωνανθρώπους, που κατά τη γνώμη μου εξέλιξαν το ραδιόφωνο στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Γιάννη Πετρίδη, που μας έμαθε να ακούμε σε βάθος, πλάτος, ύψος την μουσική χωρίς ταμπελάκια (ροκ ποπ σόουλ κλπ)… ακομπλεξάριστα. Ο Γιάννης Πετρίδης με έναν πολύ διακριτικό τρόπο μας έμαθε να διαβάζουμε για τη μουσική, όχι μόνο να την ακούμε. Επίσης, μεγάλο σεβασμό στον Γιώργο Πολυχρονίου και στο Μαύρο Βελούδο του. Φόρο τιμής στον συγχωρεμένο τον Κώστα Γιαννουλόπουλο, με τον οποίο πέρασα ατελείωτες ώρες στα στούντιο του TOP FM και του JAZZ FM παρακολουθώντας την εκπομπή του “Το Άλλο Πικάπ”  βάζοντάς με με μαεστρία σιγά σιγά στον υπέροχο κόσμο της τζαζ.

Respect στον Κώστα Μυλωνά του Δίαυλου 10 για την πρώτη και τη σημαντικότερη διαδραστική εκπομπή της εποχής, όπου ο μόνος τρόπος άμεσης επικοινωνίας ήταν το τηλέφωνο. Respect στον συγχωρεμένο Τζίμη Πανούση, τον ραδιοφωνικό, που τον πρωτογνώρισα σε ένα μικρό στούντιο στην Ομήρου στο Κολωνάκι του SUPER FM αν θυμάμαι καλά, που όταν του ζήτησα να παρακολουθήσω την εκπομπή του μου απάντησε αυθόρμητα: “Φυσικά άμα χωράμε”! Με τον Τζίμη Πανούση ξαναβρεθήκαμε στο CITY FM της Γιάννας Αγγελοπούλου και μου έδειχνε κάτι εξαιρετικά βινύλια με κλαρίνα και γενικά με παραδοσιακή μουσική!

Respect στον Πέτρο Κωστόπουλο που τον πρωτοάκουσα στον TOP FM ένα μεσημέρι με την Σοφία Κιντή με το γνωστό ματσό στυλάκι που όλοι γούσταραν αλλά κανείς δεν το παραδέχτηκε ποτέ! Αλλά κυρίως respect για τον KLIK FM το “απόλυτο” μουσικό ραδιόφωνο στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας κατά την άποψή μου.

Μεγάλη βαθιά αγάπη και τεράστιο ευχαριστώ στον Νίκο Μουρατίδη για τις άπειρες ώρες στα στούντιο του KLIK και του BEST. Για τις κασέτες με τις εκπομπές του στον KLIK που μου έστελνε στο Βέλγιο και έκανε μια παρέα φοιτητών να νιώθει ρίγη. Τον ευχαριστώ που μου έμαθε τόσα πολλά “μυστικά” για το πως πρέπει να συγκροτείται μια ραδιοφωνική εκπομπή, που μου έμαθε ότι οι εκπομπές χρειάζονται ώρες δουλειάς στο σπίτι και ότι μια ραδιοφωνική μουσική εκπομπή δεν είναι χαβαλές αλλά καλλιέργεια. Τον ευχαριστώ για τις ατελείωτες μουσικές διαφωνίες, που στο τέλος ήτανε άκρως εποικοδομητικές και για τους δυο μας. Τέλος τον ευχαριστώ για την φιλία.

Μιας και αναφέρθηκα στο Βέλγιο, θα μου επιτρέψετε να αποδώσω σεβασμό στον Alex Klimov του RTBF του Radio 21 τότε… PURE FM πια. Παθιασμένος με την σύγχρονη χορευτική και ηλεκτρονική μουσική, με τρομερές εκπομπές με έμαθε πολλά, αν και δεν τον γνώρισα ποτέ. Ποιος ξέρει, ίσως γνωριστούμε στο μέλλον. Ακόμα έχει ρόλο στο RTBF.

Σεβασμός στη γνώση και στο αστείρευτο ταλέντο της ΚΑΦΚΑ aka Κατερίνα Καφετζή. Την παρακολουθώ χρόνια και συνολικά αλλά και μερικά μέχρι πρότινως με τον Κωνσταντίνο Τζούμα. Πια ο αξιομνημόνευτος Κωνσταντίνος Τζούμας χωρίς την ΚΑΦΚΑ είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Η ΚΑΦΚΑ “έβαλε” μουσικές στα ελληνικά ερτζιανά που δύσκολα θα το τολμούσε άλλος. Όπως κι ο Γιώργος Μουχταρίδης που τον ευχαριστώ για όλα αυτά που ζήσαμε στον Pepper στην πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας άρα και στα ραδιόφωνα.

Respect στη Μάγκυ Χαραλαμπίδου που όταν βρισκόμαστε ραδιοφωνικά -αυτή 20:00 – 22:00 το βράδυ κι εγώ 22:00-00:00- είμαστε αχτύπητοι. Τεράστιο σεβασμό και μεγάλη αγάπη στη φίλη μου Χριστίνα Γιαννοπούλου. Η Χριστίνα Γιαννοπούλου έχει την πιο αισιόδοξη και συνάμα τη πιο ζεστή φωνή του ελληνικού ραδιοφώνου. Χάλια να είσαι ακούς Γιαννοπούλου και βλέπεις τη ζωή θετικά. Θεά! Ευχαριστώ την νέα ομάδα της gbtimes για όλη την προσπάθεια που κάνουμε αυτό τον καιρό στον ΑΤΛΑΝΤΙΣ 105.2.

Και τώρα έκπληξη(!) γιατί πέρα από τις μουσικές εκπομπές που με έχουν σημαδέψει, υπάρχει και εκπομπή λόγου και επικοινωνίας που πιστεύω ότι έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό ραδιόφωνο: respect στον Ηρακλή Αντύπα και τον Χρήστο Σούτο για την παρέα, τη χαλάρωση και τον σουρεαλισμό ως προς τα τηλεφωνήματα που δέχονται. Μπάλα, μπάσκετ, θέατρο, πολιτική, φαγητό, συζυγικές συμβουλές… ωραία τρέλα.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι που ξεχνώ. Εδώ όμως μιλάμε για αυτούς που εγώ θεωρώ “δικούς μου” ραδιοφωνικούς φίλους. Και μιλώντας για φίλους, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακροατές μου όλα αυτά τα χρόνια. Με μερικούς από αυτούς έχω γίνει πραγματικός φίλος. Ακόμα κι αν δεν τους έχω δει ποτέ. Ακόμα κι αν ζούνε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η δύναμη του διαδικτύου βλέπετε. Η μαγεία του ραδιοφώνου!!!

Παγκόσμια ημέρα του ραδιοφώνου σήμερα. Ζωή χωρίς τηλεόραση και διαδίκτυο υπήρξε και μπορεί να υπάρξει. Χωρίς ραδιόφωνο δύσκολα…

Ο Κώστας Παπαζέτης είναι εμπορικός διευθυντής του www.pagenews.gr και σας κρατά συντροφιά ραδιοφωνικά στον ΑΤΛΑΝΤΙΣ 105.2 Δευτέρα με Παρασκευή 22:00-00:00

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play