Χαρτούμ

Χαρτούμ
Μια βόλτα στους δρόμους του Χαρτούμ μέσα από τα μάτια του EyeWitness για το www.pagenews.gr.

Ανεβαίνοντας τον Νείλο, δηλαδή προς τα κάτω όπως βλέπουμε το χάρτη, αρκετά προς νότον και μετά τον 6ο καταρράκτη (φανταστείτε ότι το Ασουάν είναι στον 1ο), έχτισαν οι Οθωμανοί το Χαρτούμ, στη συμβολή του λευκού και του γαλάζιου Νείλου.

Tο Χαρτούμ έχει περάσει πολλά: Οθωμανοί, Αιγύπτιοι, Άγγλοι, Μαχντιστές, όπως θυμόσαστε από την επική ταινιάρα «Χαρτούμ» με τον Τσάρλτον Ίστον (εντάξει, Χέστον, για την ακρίβεια) και τον Λώρενς Ολίβιερ, επαναστάσεις για την επικράτηση του Ισλάμ, εμφύλιοι (τώρα) και δικτατορίες (τώρα). Τα δύο τελευταία σε πληθυντικό, γιατί υποτροπιάζουν.

Από τη γοητεία της παλιάς πόλης, με τα μέγαρα, τις επαύλεις, τις λέσχες και τους κήπους, ελάχιστα σώζονται. Ό,τι αναστηλώνεται και συντηρείται χρηματοδοτείται είτε από την Τουρκία, η οποία έχει πάντα ένα πόδι στις παλαιές της κτήσεις, είτε από την Κίνα, με το αζημίωτο, φυσικά. Το παλαιό εμπορικό κέντρο ρημάζει, άμμος παντού, κατοικίες και εμπορικά σε εγκατάλειψη. Ο ιστιοπλοϊκός όμιλος, πάνω στον Νείλο, ρημάζει.

Από τις δύο λέσχες που είχε κάποτε η ελληνική παροικία, δεν λειτουργεί καμία πλέον. Πριν από χρόνια, το προαύλιο στις εκκλησίες δεν χωρούσε το χριστεπώνυμο πλήθος που συνέρρεε για την Ανάσταση. Ήσαν κάπου 12.000 Έλληνες στο Χαρτούμ. Σήμερα, πάλι, η παροικία αριθμεί 40 κεφάλια, ίσα ίσα. Χωράνε όλοι στην εκκλησία και είναι και πολύ ευχαριστημένοι που έχουν ιερέα, γιατί μέχρι πρότινος δεν είχαν.

Όμως, η έκπληξη για μένα ήταν το ξενοδοχείο «Acropole», στο οποίο έκλεισα κατά σύσταση φίλων. Ένα ταπεινό κτήριο, στο παλαιό και κάποτε ακμάζον εμπορικό κομμάτι του κέντρου. Δύο όροφοι, πάνω από μαγαζιά στο ισόγειο, δωμάτια μάλλον άχαρα, μωσαϊκό παντού. Το Ακροπόλ συγκεντρώνει κυρίως ανθρώπους που δουλεύουν για τις ΜΚΟ, ρεπόρτερ, φωτογράφους και ψαγμένους ταξιδιώτες.

Πολυτέλεια πουθενά, αλλά άψογες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που δεν βρίσκεις ούτε στα πεντάστερα ξενοδοχεία. Η προθυμία, η διαθεσιμότητα, αλλά και η αποτελεσματικότητα της οικογένειας Παγουλάτου που τρέχει το ξενοδοχείο είναι μοναδική. Η οικογένεια διοικεί το ξενοδοχείο επί τρεις γενιές. Καταγωγή, Κεφαλλονιά. Τρία αδέλφια σήμερα, με τα παιδιά τους. Ο σταρ της οικογένειας είναι ο μεγάλος, ο Γιώργος, George για τους ντόπιους. Ότι μπορεί να χρειαστεί ο ένοικος του ξενοδοχείου είναι εφικτό και γίνεται επί τόπου, σε αυτό το κράτος που τελεί υπό δικτατορία, αμερικανικό εμπάργκο και εισάγει τα πάντα, όπου ακόμη και τα προφανή είναι δυσεύρετα. Θέλεις εκδρομούλα tailor made, με τζιπάκι κλιματιζόμενο, αξιόπιστο οδηγό και ξεναγό και ιταλικό boutique hotel για τις πυραμίδες στην έρημο; Εύκολο. Θέλεις Ερυθρά Θάλασσα και τζιπ για βόλτες επί τόπου; Εύκολο, επίσης. Θέλεις τζιπ και έμπιστο άτομο για να πας στους αντάρτες στα σύνορα με την Ερυθραία, γιατί κάνεις ρεπορτάζ; Πανεύκολο. Ψάχνεις για κανένα δωράκι; Αυτό κι αν είναι εύκολο, πηγαίνεις συστημένος στην μοναδική γκαλερί της πόλης, την «Dabanga», όπου βρίσκεις την Ελβετίδα κυρία που επιμελείται την γκαλερί και, αν σε ενδιαφέρει κάποιο έργο ή μπιζού και δεν έχεις λεφτά ή κάρτες, το πληρώνει ο Γιώργος και του τα δίνεις όταν επιστρέψεις στον τόπο σου. Σε συλλάβανε επειδή έβγαζες φωτογραφίες εκεί που δεν επιτρέπεται; Τηλέφωνο στον Γιώργο και βγήκες. Είσαι στο μουσείο και δεν σε αφήνουν να βγάλεις φωτογραφίες; Τηλέφωνο στον Γιώργο. Θέλεις να κάνεις χέννα; Σου προσφέρονται δύο επιλογές: μέτριο σχέδιο και υπερπεντακάθαρα ή φοβερό σχέδιο και ελαφρώς μπίχλα. Διαλέγεις τη διεύθυνση που σε ενδιαφέρει. Ξέμεινες από λεφτά; Νο πρόμπλεμ.

Θέλεις βραδινή έξοδο για κάτι αυθεντικό ή αραβικού τύπου υπερπαραγωγή ή εκεί που συχνάζει η χρυσή νεολαία του Χαρτούμ; Εμφανίζεται άνθρωπος με σκεπαστό τρίκυκλο, σε πηγαίνει όπου θέλεις και σε περιμένει μέχρι να ευδοκήσεις να γυρίσεις για ύπνο. 

Θέλεις φορτιστές παντός είδους, κάρτες μνήμης, αντηλιακά, αντικουνουπικά (Νείλος, γαρ), φακό, μαντιλάκια, και άλλα χρειώδη; Προσφέρονται εν αφθονία. Φεύγεις χάραμα για την όποια βόλτα ή αποστολή; Σε περιμένει καλαθάκι με όλα τα απαραίτητα. 

Και το καλύτερο, νόστιμο και ασφαλές φαγητό στο Χαρτούμ το προσφέρει το Ακροπόλ. Υπάρχουν τα πάντα σε επάρκεια, αλλά και με μέριμνα να μην πετιούνται φαγητά, γιατί η οικονομία του τόπου δεν τα σηκώνει αυτά. Τα της σίτισης τα επιμελείται η ιταλικής καταγωγής σύζυγος του Γιώργου. Μία πολύ φίνα κυρία, μεγαλωμένη και αυτή στο Χαρτούμ, έχει μεγάλη αγάπη για αυτόν τον τόπο, όπως και ο Γιώργος άλλωστε. 

Επειδή είναι σε συνεχή επαφή με τους οδηγούς που μεταφέρουν στις διάφορες μετακινήσεις τους πελάτες τους, έχουν το νου τους να ανοίξουν τα κλιματιστικά καμιά ώρα πριν φθάσεις. Γιατί γίνεται βέβαια οικονομία στο ρεύμα, αλλά και η θερμοκρασία φλερτάρει με τους 50 βαθμούς. Δηλαδή τι φλερτάρει; Tα έχουν κανονικά.

Θυμάμαι, μια μέρα που επιστρέφω από μία κοπιαστική διαδρομή και βρίσκω όχι μόνο το πεντακάθαρο αλλά και δροσερό δωμάτιό μου, αλλά και ένα δωράκι γιατί ήταν η μέρα της γιορτής μου. Δεν κάνει μαμά αυτό;

Τους χρωστάω πολλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play