NISE: Η καρδιά της τρέλας

NISE: Η καρδιά της τρέλας
Η Ελισάβετ Σπανού προτείνει μέσα από το www.pagenews.gr μια ταινία που πραγματικά αξίζει να δεις!

Αγαπώ τις ταινίες αλλά δυστυχώς έχω το ελάττωμα να αποφεύγω οτιδήποτε μη αγγλόφωνο.

Ίσως γιατί έχω ξεσυνηθίσει να διαβάζω υπότιτλους, ίσως γιατί συνήθως επιλέγω ταινίες δράσης και οι περισσότερες είναι αμερικανικές… ίσως γιατί απλά μου είναι εύκολο…

Εχθές ωστόσο, χαζεύοντας το συνδρομητικό κανάλι που έχω στο σπίτι, είδα τον τίτλο μιας ταινίας που είχε να κάνει με ένα θέμα των ειδήσεων που έτυχε να δω…

“Βαρύ” σαν θέμα… (βούρκωσα το παραδέχομαι) αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο κανείς να την δει, καθώς το μήνυμα που αφήνει είναι κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρο και “εμπνευστικό”… “NISE… the heart of madness”. “NISE..η καρδιά της τρέλας”.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα και υπαρκτά πρόσωπα, αναφέρεται σε μια γυναίκα ψυχίατρο την Nise da Silveira η οποία, με περισσή προσπάθεια, αγάπη και αφοσίωση έδειξε πως η τέχνη ίσως είναι ο μόνος τρόπος θεραπείας (η έστω ανακούφισης) σε βαριές ψυχικές νόσους.

Είναι ο τρόπος να γαληνεύει η καρδιά και το μυαλό!

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Βραζιλία (όπου το όνομα της είναι ιδιαίτερα γνωστό) τη δεκαετία 1940-1950 μέσα σε ένα δημόσιο ψυχιατρείο όπου οι τρόποι θεραπείας για τη σχιζοφρένεια ήταν η λοβοτομή, το ηλεκτροσόκ και η βία.

Η Νise βρίσκοντας την αντίδραση των συναδέλφων της γιατρών την συμπαράσταση όμως κάποιων νοσοκόμων και εξωτερικών συνεργατών, με την τέχνη, καταφέρνει να κάνει τις συνθήκες για τους τροφίμους (έστω και για λίγο) βιώσιμες αλλά ταυτόχρονα, να προσφέρει υπέροχα έργα, καταπληκτικών καλλιτεχνών που για τη “δομημένη” κοινωνία, θεωρούνταν “άχρηστοι”.

Έργα εκπληκτικής καλλιτεχνικής αξίας που πραγματικά σε συγκινούν!

Εκείνο που επίσης είναι ιδιαίτερο και έντονα διακριτό  σε αυτή την ταινία, είναι το αποτέλεσμα που έχει η σε βάθος ανθρωπιστική προσέγγιση, μια προσέγγιση με αγάπη και σεβασμό, σε εκείνο που ονομάζουμε “τρελό”, “επικίνδυνο”, “άχρηστο”.

Θα ήθελα να πω περισσότερα αλλά δεν θέλω να το κάψω..! Να την δείτε ! Απλά αυτό!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play