Σβήνουν και οι τελευταίες “κόκκινες” γραμμές
Η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους σε Γαλλία και Βρυξέλλες που θα βοηθήσουν την Αθήνα να έρθει σε συμβιβασμό με τους δανειστές.
Σε μία προσπάθεια να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα και αύριο συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, και με τον Επίτροπο Οικονομικών της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες.
Προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης εν όψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο EuroWorking Group την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.
Η κυβέρνηση δείχνει ότι θα… σβήσει και άλλες «κόκκινες γραμμές», όπως τη μείωση του αφορολόγητου που ζητά το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο ή έστω τον Μάρτιο, διαφορετικά το σκηνικό της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να επανέρχεται στο προσκήνιο.
Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Μάρτιο, γεγονός που θα προκαλέσει οικονομική και πολιτική ασφυξία. Σημειώνεται ότι απαιτείται ένα δίμηνο μετά την αξιολόγηση, για να παρθεί η απόφαση από την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Συμφωνία στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποκλείεται. Ακολουθεί το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και εάν εκεί έχουμε συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου. Το μεθεπόμενο Eurogroup θα γίνει τον Μάρτιο και εάν τότε συμφωνήσουμε, η ποσοτική χαλάρωση θα έλθει με απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο!
Στόχος η μείωση του… λογαριασμού
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ουσιαστικά ο στόχος του ταξιδιού Τσακαλώτου είναι να …περικόψει τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γύρω στα 2 δισ. ευρώ.
Παρότι η κυβέρνηση ανακοινώνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ζητά και μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για να ασκήσει πολιτική, οι δανειστές τα αμφισβητούν και “βλέπουν” ελλείμματα που χρηματοδοτούν παροχές. Φέρονται να της ζητούν “εδώ και τώρα” να νομοθετήσει νέα μόνιμα μέτρα λιτότητος ως το 2020, ύψους 4,5, ασχέτως εάν θα παραμείνει τελικώς ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας