Τέλη Μαρτίου η αξιολόγηση της οικονομίας – Στόχος οι κομβικές μεταρρυθμίσεις

Τέλη Μαρτίου η αξιολόγηση της οικονομίας – Στόχος οι κομβικές μεταρρυθμίσεις

Πηγή: Αρχείου

Η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 27 και τις 28 Μαρτίου εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είναι διαφορετική από αυτές της ενισχυμένης εποπτείας

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται ότι θα γίνει η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομία ακόμη και αν έχουν ήδη προκηρυχθεί εκλογές, αφού η Κομισιόν αλλά και ο ESM, θέλουν να ελέγχουν συνεχώς την πρόοδο στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δημοσίου και άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων.

Η δεύτερη αξιολόγηση, η οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 27 και τις 28 Μαρτίου εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, είναι διαφορετική από αυτές της ενισχυμένης εποπτείας αφού έχει ως μόνο στόχο η Ελλάδα να συνεχίσει κομβικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκκρεμούν από την εποχή των μνημονίων.

Πιο κρίσιμη, λόγω της συγκυρίας που συνθέτει η συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων και η πίεση στα εισοδήματα που ασκεί ο πληθωρισμός, είναι η πρόοδος στο πακέτο των μέτρων τα οποία φιλοδοξούν να βγάλουν οριστικά από την οικονομία τα κόκκινα δάνεια τα οποία συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους

Σε αυτόν τον τομέα, η Κομισιόν αναμένει κατ αρχήν τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, σχετικά με την εξουσιοδότηση που μπορούν να δίνουν οι servicers σε άλλες εταιρίες να διενεργούν πλειστηριασμούς.

Στην προηγούμενη έκθεση της, η Κομισιόν αναφερόμενη στο θέμα σημείωνε με νόημα, ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε “η δευτερογενής αγορά δανείων, να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα και να επιτελεί το έργο της” προσθέτοντας μάλιστα, ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα.

Συνεπώς, ένα από τα θέματα της αξιολόγησης, θα είναι ακριβώς αυτό: Πώς το ΥΠΟΙΚ θα καταφέρει να ξεμπλοκάρει το θέμα και να συνεχιστούν οι πλειστηριασμοί από τους servicers.

Ένα δεύτερο κρίσιμο θέμα, αφορά στον νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου. Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, η πρόσκληση για τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων αναμένεται στα Μαρτίου, με στόχο την επικύρωση σύμβασης από τη Βουλή έως τα τέλη Αυγούστου 2023, με τη σύσταση και τη λειτουργία του νέου φορέα να τοποθετείται χρονικά, στο τέλος του 2023.

Στο πεδίο των κρατικών εγγυήσεων που έχουν φορτώσει τις τράπεζες με κόκκινα δάνεια ύψους 1,5 δις ευρώ, οι στόχοι εκκαθάρισης εκ μέρους του δημοσίου, μετακινούνται κατά 3-6 μήνες με την ολοκλήρωση όλων των πληρωμών από του ευεργετούμενους να υπολογίζεται στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024 για τις απαιτήσεις των φυσικών προσώπων και έως το τέλος του 2024 για τις εταιρικές απαιτήσεις.

Ληξιπρόθεσμα του δημοσίου

Σε ό,τι αφορά την πορεία εκκαθάρισης των ληξιπροθέσμων οφειλών, το βασικό θέμα θα είναι η πλήρης εκκαθάριση των καθυστερούμενων συντάξεων, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Επίσης, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα θελήσουν να μάθουν και για το νέο μηχανισμό που θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει το δημόσιο, ώστε όχι μόνο οι οφειλές του δημοσίου να αποπληρώνεται σε λιγότερο από 90 ημέρες, αλλά να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να μη συσσωρεύονται νέες. Θα επανεξεταστεί επίσης, και το θέμα των ΔΕΚΟ αστικών συγκοινωνιών οι οποίες παρουσίασαν καθυστέρηση πληρωμών λόγω του κορονοϊού και έτυχαν πρόσθετης χρηματοδότησης.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων θα εξεταστεί αν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για το ΟΑΚΑ και η πορεία του επιχειρηματικού σχεδίου. Στην Εγνατία Οδό, η αδειοδότηση της νέας σήραγγας και στο περιφερειακό λιμάνι Ηρακλείου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών η οποία έχει μεταφερθεί από τον Σεπτέμβριο ,για το πρώτο τρίμηνο του 2023

Οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις

Στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που θα απασχολήσουν και την επόμενη αξιολόγηση, περιλαμβάνεται η πορεία ολοκλήρωσης του κτηματολογίου , που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου .

Επίσης εκκρεμεί η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας που “αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2023 Τέλος , στο τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας , ειδικά στην Αττική θα πρέπει να λυθεί το θέμα με την έλλειψη διαθεσιμότητας ιατρών, ώστε να ολοκληρωθεί και αν αρχίσει να λειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play