Σταϊκούρας: Nα εξασφαλισθεί ένα πλαίσιο ίσων όρων παιχνιδιού για τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Πηγή: Αρχείου
Nα εξασφαλισθεί ένα πλαίσιο ίσων όρων παιχνιδιού για τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση είπε ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο CNBC την περασµένη εβδοµάδα ότι υποστηρίζει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της διαπραγµάτευσης που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή της βιοµηχανικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνισµού στην Ε.Ε., ως απάντηση στην περίφηµη νοµοθετική ρύθµιση IRA (Inflation Reduction Act) των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά στην Καθημερινή, επί της ουσίας αυτό σηµαίνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται, όπως είναι λογικό, µε τις χώρες εκείνες της Ε.Ε. που θα ήθελαν τη δηµιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταµείου για τη στήριξη των βιοµηχανιών των χωρών µε περιορισµένες δηµοσιονοµικές δυνατότητες, ως συµπλήρωµα στην εξεταζόµενη άρση των περιορισµών περί κρατικών ενισχύσεων στην Ε.Ε.
Γερµανία και Γαλλία έχουν καταστήσει σαφές πως θα ήθελαν να αρθούν αυτοί οι περιορισµοί, προκειµένου να στηρίξουν τις βιοµηχανίες τους που απειλούνται από την ενεργειακή κρίση και αντιµετωπίζουν τώρα και τον ανταγωνισµό των 370 δισ. ευρώ της αµερικανικής στήριξης στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο της IRA.
Ωστόσο, τα πιο αδύναµα οικονοµικά κράτη, όπως η Ελλάδα, που δεν διαθέτουν δηµοσιονοµικό χώρο για να στηρίξουν τις δικές τους βιοµηχανίες όπως τα δηµοσιονοµικά ισχυρά κράτη, ανησυχούν ότι θα στραγγαλισθούν από µια τέτοια πολιτική. Εκτός από την απειλή των ΗΠΑ, θα κληθούν να αντιµετωπίσουν και τον ανταγωνισµό των βιοµηχανιών ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών, που θα ενισχύονται από τους κρατικούς προϋπολογισµούς. Γι’ αυτό και ετέθη το θέµα δηµιουργίας ενός κοινού ευρωπαϊκού ταµείου για τη στήριξη των αδυνάµων.
Πρόκειται για ένα θέµα που θα κυριαρχήσει το προσεχές διάστηµα στην Ευρώπη, καθώς οι επιχειρήσεις της αντιµετωπίζουν κοινή απειλή, αλλά τα κράτη-µέλη βλέπουν µε διαφορετικό τρόπο την ενδεδειγµένη απάντηση σε αυτήν. Το θέµα της δηµιουργίας ταµείου είναι αµφιλεγόµενο, παρότι ο Γερµανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της δηµιουργίας νέων χρηµατοδοτικών εργαλείων.
Ετσι, σύµφωνα µε πληροφορίες από την ελληνική αποστολή στο Νταβός, η γερµανική πλευρά διεµήνυσε ότι το γερµανικό συνταγµατικό δικαστήριο δεν θα δεχθεί εύκολα τη δηµιουργία ενός νέου ταµείου, αφού µόνο κατ’ εξαίρεση και λόγω ειδικών συνθηκών κορωνοϊού δέχθηκε το Ταµείο Ανάκαµψης. Επίσης, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, η γερµανική πλευρά έχει επιφυλάξεις και για τη διοχέτευση χρηµατοδότησης µέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, µια λύση που εξετάζεται.
Σχετικά µε τη δηµιουργία Ταµείου υπάρχουν πολλά ανοιχτά σηµεία: ποιο θα είναι το ύψος του, πώς θα χρηµατοδοτείται, αν θα δίνει δάνεια ή επιχορηγήσεις, µε ποια κριτήρια και πότε.
Σε κάθε περίπτωση έχει ανοίξει η συζήτηση για µια νέα, ενεργή βιοµηχανική πολιτική, παράλληλα µε την αλλαγή στην πολιτική ανταγωνισµού, µε ενεργό ρόλο του επιτρόπου Ενιαίας Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Παράλληλα, η επίτροπος Ανταγωνισµού και εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κοµισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ έστειλε επιστολή στα κράτη-µέλη, ζητώντας τις θέσεις τους επί του θέµατος έως τις 25 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας ενηµέρωσε για τις ελληνικές θέσεις το Ecofin την περασµένη Τρίτη και την κ. Βεστάγκερ σε τηλεδιάσκεψη την Πέµπτη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας