Γραφείο Προϋπολογισμού: Βλέπει δημοσιονομική σταθερότητα
Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/Αρχείου
Το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεση με τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι επενδυτές εκτός από τους μακροοικονομικούς δείκτες παρακολουθούν και διαφορετικούς δείκτες οι οποίοι έχουν να κάνουν με το σεβασμό του Κράτους Δικαίου και την λειτουργία της Δημοκρατίας σε μια χώρα και επέστησε την προσοχή ως προς αυτούς.
Στην έκθεση εκτιμάται πως εάν δεν υπάρξουν νέες διαταραχές, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες ενώ δεν προκύπτει απειλή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί. Επισημαίνονται παράλληλα όμως κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτίναξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με τις πιθανότητες σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης αλλά και την πολιτική πόλωση εν όψει των εκλογών.
Στη χαρακτηριστική αναφορά της έκθεσης τονίζεται: «Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε τον πολιτικό κίνδυνο που διαπιστώσαμε στην Έκθεση του προηγούμενου τριμήνου. Στις αβεβαιότητες για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να προστεθεί η όξυνση της πολιτικής πόλωσης. Από την πλευρά μας, οφείλουμε να επισημάνουμε τη σημασία των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών παρέχει προστασία και αποτελεί μοχλό ενίσχυσης της εύρυθμης λειτουργίας της οικονομίας. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου παρέχουν τις θεσμικές εγγυήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η οικονομική δραστηριότητα, τη δικαιότερη αναδιανομή του εισοδήματος ώστε να διασφαλίζεται η πολιτική ομαλότητα και τη διαφάνεια και λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ώστε να επιτυγχάνεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει συνεχή στόχο την συστηματική ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου, κάτι που θα επέφερε αρνητικές οικονομικές συνέπειες μακροχρόνια.»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας