Σε επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα

Σε επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα

Πηγή: Αρχείο Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χαμηλότερη πραγματική ιδιωτική κατανάλωση

Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και το 2021 η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεασμένη σαφώς από την αναστολή σημαντικού μέρους της οικονομικής δραστηριότητας λόγω πανδημίας.

Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι και προ πανδημίας η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα δεν επέστρεψε ποτέ στα προ μνημονίων επίπεδα. Το γεγονός, δε, ότι εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του μέσου ευρωπαϊκού όρου συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι παρά τη γενικευμένη χρηματοοικονομική κρίση μετά το 2008, το πλήγμα που υπέστη η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τα εισοδήματα ήταν πολύ μεγαλύτερο σε ένταση και διάρκεια σε σύγκριση με αυτό που υπέστησαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2021 στο 75% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με το 2020 (74%), αλλά κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε διαμορφωθεί στο 77% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό, βεβαίως, που είναι κάτι παραπάνω από εμφανές είναι ότι παρά την όποια ανάκαμψη καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια προ πανδημίας, η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση δεν επέστρεψε ποτέ στα προ του 2010 επίπεδα. Σημειώνεται ότι το 2010 ήταν στο 94% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, για να υποχωρήσει το 2011 στο 87%, το 2012 στο 81%, το 2015 στο 79% και το 2016 στο 77%. Το 2017 και το 2018 αυξήθηκε στο 78%, για να υποχωρήσει ξανά το 2019 και ακόμη περισσότερο τη διετία 2020-2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα πέντε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χαμηλότερη πραγματική ιδιωτική κατανάλωση. Στη χειρότερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (35% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία (30% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), η Σλοβακία (29% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), η Κροατία (28% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) και η Ελλάδα (25% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

Η μεγαλύτερη πραγματική ιδιωτική κατανάλωση, κατά 44% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο και ακολουθούν η Γερμανία με 20% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η Δανία στο 119% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η Αυστρία στο 117% και το Βέλγιο στο 116%.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play