Στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός – Οι κίνδυνοι για την οικονομία το 2023

Στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός – Οι κίνδυνοι για την οικονομία το 2023
Μπορεί η ελληνική οικονομία μέχρι στιγμής να δείχνει μία ανθεκτικότητα αλλά όσο βαραίνουν οι συνθήκες στην Ευρώπη τόσο και η οικονομία θα επηρεάζεται

Προετοιμασμένη για ένα δύσκολο 2023 είναι η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που καταθέτει σήμερα τον προϋπολογισμό του 2023, εν μέσω συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας.

Οι προβλέψεις για αρνητική ανάπτυξη για την Ευρωζώνη, οι απανωτές αυξήσεις επιτοκίων, ο πληθωρισμός που θα διατηρηθεί και το επόμενο έτος σε υψηλά επίπεδα και η ενεργειακή κρίση μαζεύουν πολλά σύννεφα πάνω από τον ορίζοντα, με τη χώρα να αντιμετωπίζει άμεσους και υπαρκτούς κινδύνους.

Μπορεί η ελληνική οικονομία μέχρι στιγμής να δείχνει μία ανθεκτικότητα αλλά όσο βαραίνουν οι συνθήκες στην Ευρώπη τόσο και η οικονομία θα επηρεάζεται. Για την ώρα είναι παγιδευμένη στη μέγγενη των σφοδρών πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης, που τροφοδοτούν την αύξηση του κόστους ζωής.

Οι πρόδρομοι δείκτες

Παράλληλα κάποιοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης που τους προηγούμενους μήνες κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα που συνιστά το πρώτο «μήνυμα» για την πορεία της οικονομίας, υποχώρησε κάτω από το φράγμα των 100 μονάδων, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Eπιδεινώθηκε ισχυρά τον Οκτώβριο καθώς διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες, σε σύγκριση με 104,9 τον Σεπτέμβριο και στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών.

Καμπανάκι χτυπάει και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής που είχε αρνητικό πρόσημο τον Σεπτέμβριο, καθώς το ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τον κλάδο της μεταποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του φετινού Σεπτεμβρίου, κατέγραψε μείωση 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 10,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

Ανθεκτικός ο τουρισμός

Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια αναμένεται να πλήξουν τον τουρισμό,να επηρεάσουν τις εξαγωγές, να φρενάρουν την κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις, οι οποίες θα είναι το βαρόμετρο για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα τουριστικά έσοδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα φετινά, υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να περιοριστεί το τουριστικό κύμα από χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ύφεση.

Η άνοδος των επιτοκίων του ευρώ, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού και θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό θα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος το 2023 για το ενδεχόμενο ροκάνισμα της ανάπτυξης.

H επικεφαλής της ΕΚΤ έδειξε ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, ακόμη κι αν αυτό θα συνεπάγεται περιορισμό της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2%.

Η επιβράδυνση της Ευρώπης δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την Ελλάδα, αφού η Ε.Ε. είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της, απορροφώντας περίπου το 75% των συνολικών εξαγωγών. Σοβαρό πρόβλημα λόγω της αύξησης του κόστους του χρήματος, μπορεί να αντιμετωπίσει ο τομέας των επενδύσεων, που έχει αυξήσει το ποσοστό του στο ΑΕΠ την τριετία 2020-2022.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει αύξηση 16%, από 10% που αναμένεται φέτος. Αλλά το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον με το κόστος του χρήματος να εκτινάσσεται θα προχωρήσουν κανονικά οι επενδύσεις.

Ο μεγάλος κίνδυνος αφορά τη συνέχιση του ράλι της ακρίβειας και των παρενεργειών του πληθωρισμού στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Η μεγάλη ακρίβεια μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει σε αισθητή μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης αλλά εκτιμάται ότι αυτό θα συμβεί από το 2023.

Aναθεωρούνται πληθωρισμός – ανάπτυξη

Επί τα χείρω θα αναθεωρήσει η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2023. Η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κάτω από το 2,1% ενώ ο πληθωρισμός από 3% θα φτάσει στο 4,5% με5%.

Στον προϋπολογισμό, θα συμπεριληφθεί και ένα «εναλλακτικό» σενάριο σε περίπτωση που η ύφεση πλήξει την ΕΕ. Τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια υπάρξουν φέτος θα αξιοποιηθούν για μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών το 2023.

πηγή:imerisia

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play