Κομισιόν και ΔΝΤ βάζουν δίλημμα στις κυβερνήσεις
Πηγή: Daily Sabah/Pixabay/Marian Vejcik | Dreamstime
Συγκεκριμένα διλήμματα φαίνεται να βάζουν στις κυβερνήσεις τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ αναφορικά με τα δημοσιονομικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της έκρηξης του πληθωρισμού.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ,Άλφρεντ Κάμερ, είπε ότι «ένα καλό παράδειγμα ενός καλά στοχευμένου μέτρου είναι η στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μέσω εφάπαξ εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας τους», αλλά, σαν να γνώριζε στην περίπτωση αυτή, πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αν και μια τέτοια προσέγγιση δεν στοχεύει πλήρως τα ευάλωτα άτομα, εξακολουθεί να είναι καλύτερη επιλογή από τα μεγάλα ανώτατα όρια τιμών», προσθέτοντας ότι «η παροχή βοήθειας μόνο σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο είναι καθοριστικής σημασίας, επειδή η ευρεία υποστήριξη θα επιδείνωνε τον υψηλό πληθωρισμό που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να τιθασεύσει με τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων και να περιπλέξει τις προσπάθειες για να διατηρήσει υγιή τα δημόσια οικονομικά».
Μάλιστα, όλα αυτά τα «εξειδίκευσε» ακόμα περισσότερο για την Ελλάδα σε απάντησή του σε ερώτηση τί προτείνει το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας στη χώρα μας: «Νομίζω ότι οι συμβουλές μας προς την Ελλάδα είναι παρόμοιες με τις συμβουλές που δίνουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πράγματι, η λήψη μέτρων ευρείας βάσης για τις τιμές, τα ανώτατα όρια, η μείωση φόρων δεν είναι ο σωστός τρόπος. Αντίθετα, υποστηρίζουμε στοχευμένες, ει δυνατόν, εφάπαξ στοχευμένες μεταφορές για να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος ζωής. Θα πρέπει να είναι προσωρινές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για χώρες που έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο ή που πρέπει να μειώσουν το χρέος με την πάροδο του χρόνου».
Τζεντιλόνι: Στηρίζουμε μέτρα στοχευμένα και προσωρινά
«Συνολικά, αυτό που τονίζουμε συχνά -ο Πρόεδρος του Eurogroup, η Κομισιόν- και αυτό που ακούσαμε συχνά και κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, είναι ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στην κρίση είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά υποστηρίζουμε μέτρα ειδικά που είναι στοχευμένα και προσωρινά. Και πρέπει να πω ότι ακούσαμε αυτού του είδους τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις προηγμένες οικονομίες. Επομένως, αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αποφύγουν την περαιτέρω τροφοδότηση του πληθωρισμού ή τη δημιουργία μόνιμης επιβάρυνσης στα δημόσια οικονομικά. Και από αυτή την προοπτική θα αξιολογήσουμε τα προσεχή σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών για το 2023».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας