Φυσικό αέριο: Στα 11 λεπτά ανά KWh η τιμή του Οκτωβρίου

Φυσικό αέριο: Στα 11 λεπτά ανά KWh η τιμή του Οκτωβρίου
Η θέρμανση με αέριο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φθηνότερα από την κατανάλωση πετρελαίου.

Ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το αέριο θα κόστιζε φέτος ακριβότερα από το πετρέλαιο θέρμανσης, προδιαγράφονται για την έναρξη της περιόδου θέρμανσης. Κι αυτό γιατί τουλάχιστον για τον Οκτώβριο, η θέρμανση με αέριο εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φθηνότερα από την κατανάλωση πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, η τιμή του αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές «κλείδωσε» για τον τρέχοντα μήνα στα επίπεδα των 11 λεπτών ανά Κιλοβατώρα (KWh), με βάση την οριστικοποίηση των τιμολογίων των προμηθευτών καυσίμου, που έγινε χθες Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, Στην τιμή αυτή συνυπολογίζεται η οριζόντια έκπτωση, 9 λεπτών ανά KWh (90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), που θα παράσχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στο σύνολο των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά στο σύνολο της κατανάλωσης και καλύπτει το 50% της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου, για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου. Επομένως, για το σύνολο των περίπου 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν στη χώρα μας φυσικό αέριο, απορροφά οριζόντια ένα σημαντικό μέρος των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών του καυσίμου.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Από την άλλη πλευρά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης (που θα γίνει την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου), εκτιμάται ότι θα γίνει με την τιμή του καυσίμου στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Στην τιμή αυτή συνυπολογίζεται και η επιδότηση στην αντλία, η οποία έχει διαμορφωθεί στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Για να μπορεί να συγκριθεί το κόστος των δύο καυσίμων, η παραπάνω τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να μετατραπεί σε κόστος ανά θερμική κιλοβατώρα, η οποία ισούται με 13,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επομένως, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, τότε το φυσικό αέριο τον Οκτώβριο θα είναι κατά 20% φθηνότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 1,45 ευρώ ανά λίτρο αποτελούν την πιο πρόσφατη πρόβλεψη, με βάση τη θετική εξέλιξη της «βουτιάς» που σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα στις τιμές Platts της Μεσογείου για το πετρέλαιο θέρμανσης. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, οι τιμές Platts κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα, διαμορφώνοντας το υγρό καύσιμο στα 1,50 λεπτά ανά λίτρο και επομένως σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με το φυσικό αέριο. Πάντως, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως, με τις έντονες αυξομειώσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, οποιαδήποτε πρόβλεψη ενέχει σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play